horoszkóp

Egyre több az alkoholista tinédzser Angliában

2005.01.17. 10:18
Az európai országok közül Angliában jelenti a legsúlyosabb problémát a fiatalok mértéktelen alkoholfogyasztása. A legfrissebb, decemberi adatok szerint a lányok ráadásul a fiúkat is megelőzik az ivásban.

Egyre több fiatal lány kerül kórházba az alkoholnak tulajdonítható mentális- és viselkedési zavarokkal - derítette ki egy napokban publikált felmérés. A kutatók szerint a mértéktelen italozás következtében a 14 éven aluli, orvosi kezelésre szoruló fiatalok aránya az elmúlt hat évben 24 százalékkal emelkedett. A legfrissebb, decemberi adatok szerint pedig a lányok a korosztályukbéli fiúkat is lekörözték ivásban.

Egyre több tinédzser iszik

Az európai országok közül Angliában a legsúlyosabb a mértékelen alkoholfogyasztás káros hatása. A megdöbbentő adatok ráadásul épp most kerültek nyilvánosságra, amikor a kormányt amúgy is erősen támadják egy, a pubok huszonnégyórás nyitvatartását engedélyező törvénytervezet miatt. 1997-ben a teljes népességre vetítve százezerből 18,7 lány került kórházba alkoholproblémákkal. 2003-ban ugyanez az arány már 23,2. A 14 és 24 év közti korosztály esetében ugyanez az adat 9 százalékkal emelkedett, az 1997-es 38-ról 41 és félre.

Az Angol Orvostudományi Közlöny egészségügyi elemzője, Dr. Foster megállapította: "Ezek az értékek egybeesnek olyan, más adatokkal, amelyek szintén azt mutatják, hogy növekszik az alkoholfogyasztás ebben a rétegben." Anglia és Wales lakosságából 5,9 millió ember kétszer annyit iszik, mint az egészségügyi szempontból még elfogadható mennyiség.

A csajok lekörözték a fiúkat

Az orvosok által regisztrált mentális és viselkedési rendellenességeknek csak kisebb részét okozzák a drogok, jóval nagyobb hányada tulajdonítható az alkohol hatásainak. 2003-ban 18 ezren kerültek kórházba alkoholproblémával, míg kábítószer miatt csak 7380 esetben szorultak ellátásra. Ehhez jön még az a 3366 eset, amikor a delikvens túladagolta magának valamelyik élvezeti szert. A decemberi adatok azonban azt mutatják, hogy a tinédzserlányok lekörözték a korosztályukbeli fiúkat ivásban.