Tisztázzuk rögtön az elején: Kate Winsletről, Mariah Carey-ről és a többiekről itt nem lesz szó, mert mi nem vagyunk Hollywood, ezért attól, hogy gömbölyű formákkal áldotta meg őket a természet, ők nálunk nem tartoznak a "kövér" kategóriába. Mi most azokkal a nőkkel szeretnénk foglalkozni, akik még saját maguk is hozzátettek önnön természetes gömbölyűségükhöz, de mindezt annyi méltósággal tették és akkora tehetséggel, khm, ellensúlyozták, hogy mégis talpon tudtak maradni a showbiz könyörtelenül fitnesz-imádó és hájellenes világában. Jöjjenek a kalóriák, éljenek a kilók!

Az amerikai tini - Nikki Blonsky

Nagy galéria itt!

A 2001-es Moulin Rouge sikere óta nagyjából évente 1 db musicallel ajándékozza meg a nézőket Hollywood. Az idei máris megvolt, a zseniálisan komor Sweeney Todd, tavaly azonban ennek a tökéletes ellentéte vidíthatta fel azokat, akik nem riadnak vissza a komikusan eltúlzott színpadiasságtól: ez volt a harsányan színes Hajlakk musical. Ennek főszereplőjeként tűnt fel a forgatáskor még csak 18 éves Nikki Blonsky, akinél alkalmasabbat nem is találhattak volna a szerepre. Hatalmas teste és hangja van, és csak úgy árad belőle az energia. Lerí róla az is, hogy remekül érzi magát a bőrében, így aztán valóban példaképül szolgálhat azok számára, akik hiába küzde(né)nek azért, hogy csontsoványra koplaltassák magukat. Nikki Blonsky minden bizonnyal tisztában van vele, hogy lehet ő akármilyen vonzó, a teste túlságosan különbözik a hollywoodi szépségideáltól ahhoz, hogy túl sok olyan főszerepet kapjon még, mint amilyen a Hajlakk volt. Ezért jól teszi, hogy megpróbál két lábon állni: filmes karrierje mellé egy zeneit is szeretne. Debütáló albumának felvétele jelenleg zajlik. Valószínűleg valami ilyesmi lehetett Soma ennyi idős korában, csak persze nem Hollywoodban, hanem Hajdúnánáson.

Az angol tini - Adele

Adele és a nagy nők!

A magyar közönség számára megdöbbentő lesz a hasonlóság Tóth Verához, annyi különbség azonban mégis van az első Megasztár-győztes és Adele között, hogy utóbbi nem televíziós tehetségkutató révén került a figyelem középpontjába. Első nagylemezének címéül az életkorát választotta (19) és az album olyan népszerűnek bizonyult, hogy könnyedén felkerült a brit slágerlista csúcsára. A Chasing Pavements című szám pár hónapja megaslágernek számít Angliában. Adele, akit sokan már az új Amy Winehouse-ként emlegetnek, a Timesnak így nyilatkozott a súlyáról: "Csak akkor kezdenék fogyózni, ha a súlyom rossz hatással lenne az egészségemre vagy a szexuális életemre. De nincs."

Az Oscar-díjas - Kathy Bates

Ne mellé kattintson, rá!

1990. óta tartják számon a világ (elnézést) legnagyobb színésznői között Kathy Batest. Ekkor kapta meg a legjobb színésznőnek járó Oscart a Tortúrában nyújtott alakításáért. Ha valamivel vékonyabb és szőkébb lenne, valószínűleg Meryl Streephez hasonló intenzitással és sikerrel tudna dolgozni, de Kathy Bates inkább marad az, aki. Így is sikerült neki még két Oscar-jelölést begyűjtenie az első óta, a legutóbbit 2002-ben, tudott tévésorozatban is felejthetetlen alakítást nyújtani (Bettinaként a Sírhant művekben, amelynek egyes részeiben rendezőként is közreműködött) és szerepelt olyan klasszikusokban is, mint a Titanic és a Sült zöld paradicsom. Ez utóbbinak a témája egyébként pontosan az, amiről ez a cikk is szólni szeretne: ne hajoljunk meg az előtt, amit ránk próbálnak kényszeríteni, szeressük magunkat úgy, ahogy vagyunk - és szeressük a többieket is úgy, ahogy vannak. Kathy Bates következő filmjében, a Revolutionary Roadban egyébként újra a Titanic főszereplőivel, Leonardo Dicaprióval és Kate Winslettel játszik együtt, a rendező az Amerikai szépséget jegyző Sam Mendes. Magyar megfelelőjeként leginkább Csákányi Esztert tudjuk elképzelni, nem okvetlenül a külső, de a minőségi hasonlóság okán is.

A fekete rappernő - Queen Latifah

Innen is kinyílik a galéria!

Missy Elliottnak is szentelhetnénk ezt a bekezdést, hiszen ő sem az a nádszálvékony típus, ráadásul feka is és rappel is, de az utóbbi időben szégyenszemre beadta a derekát a fogyókúrának (a Madonnával közös Gap-reklámban már spárgázott is), amivel párhuzamosan - talán véletlen egybeesés ez, talán nem - zenei karrierje is lassulóban van. Queen Latifah csillaga azonban egyre fényesebben ragyog. Rapperként kezdte, aztán színésznőként és énekesnőként folytatta. Amit a Chicagóban meg tudott mutatni magából, azért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscarra jelölték. Tavaly a Hajlakkból persze ő sem maradhatott ki, és a múlt nyáron jazzénekesnőként, a Queen Latifah Orchestrával a háta mögött is óriási sikert aratott. Nincs mese, csodálatos hangjához csakis egy ilyen test illik. Hazaiban ilyesmi természetesen nem létezik, de aki szereti a feketén bársonyos énekhangokat, annak figyelmébe ajánljuk Jill Scottot is, aki talán kicsit túl kifinomult ahhoz, hogy a fősodorban különösebb sikereket érjen el, pedig őt hallgatni mindenképpen garantált lúdbőrözéssel járó élmény.

A rocker - Beth Ditto

Most már végképp nézze meg!

Nem akarjuk olvasóinkat elriasztani, de hozzáállásában az amerikai Beth Dittót a magyarok közül még leginkább a Pa-Dö-Dőhöz tudnánk hasonlítani, bár polgárpukkasztásban Ditto egymaga simán túltesz a hazai duón. Ő fiatalabb, rockban nyomul és semmilyen értelemben sem fél kiengedni a hangját. Együttesének neve Gossip, és Standing in the Way of Control a 2007-es év egyik legnagyobb alternatív slágere volt. A brit NME lap őt választotta a 2006-os év legmenőbb személyiségévé. Bár bevallottan leszbikus, esze ágában sincs (a Pa-Dö-Dőre egyébként jellemző) férfias öltözködési módot követni: Beth Ditto büszke terebélyes bájaira és ennek megfelelően egy jottányit sem enged nőiességéből. Sőt, azt sem bírja, ha azt mondják rá, hogy "túlsúlyos". Ahogy azt kifejtette: "szeretem azt a szót, hogy kövér". Beth Ditto fel van háborodva, hogy nem elég, hogy leszbikus, kövérként is egy elnyomott kisebbség tagjának kéne éreznie magát, holott hazájában ráadásul éppen, hogy többségben vannak a dagadtak. "Az a szó, hogy 'túlsúlyos', egy elvárást fejez ki" - Beth Dittónak pedig senki ne próbálja megmondani, hogy hány kiló legyen, ő annyi, amennyi. Szóval akkor már inkább büszkén kövér, mint szégyenkezve túlsúlyos.