horoszkóp

Többet piál a gyerek, ha nem anyuval eszik?

2009.03.09. 10:50
A közös kosztolás jótékonyan hat az életünkre: többet beszélgetünk, jobbak lesznek a kapcsolataink, és még a a gyerek is kulturáltabb lesz. Hisszük mi, ha épp nem a tévét bámuljuk.

A Knorr zacskósleves-birodalom 15 országban közel 8000 embert kérdezett meg a közös étkezésekről, és kiderítették, hogy társaságban enni és közben beszélgetni klassz. Legalábbis a magyarok 84 százaléka szerint. Hogy akkor miért nem eszünk többet együtt? Állítólag nincs rá időnk. Bezzeg nekik:

Mire jó a közös vacsora

A magyarok szerint a közös étkezések jót tesznek az életnek. Meggyőződésünk, hogy akik együtt esznek, azok többet beszélgetnek, egészségesebben táplálkoznak és jobbak a kapcsolataik. Viszont nem valószínű, hogy kevesebbet veszekednek, vagy kevésbé lennének dagik.

Úgy tűnik, tíz haverjából egy némán ül az ebédlőasztalnál, de a többiek lelkesen fecsegnek, leginkább a családról, a tennivalókról, a munkáról és a gyerek problémáiról. Viszont a vallási kérdések, a szabadság és a hobbi ritkán kerülnek szóba. Ha mégsem beszélget evés közben, a legvalószínűbb, hogy élvezi az ételt, esetleg igyekszik belapátolni a nagyi szétszáradt marháját, bár erről nem volt szó a kutatásban. Arról viszont igen, hogy az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest 14 százalékkal kevesebben beszélgetnek az asztalnál terveikről. Mivel a keletkezett űrt valamivel ki kell tölteni, 10 százalékkal nőtt az evés közbeni tévénézés valószínűsége és kettővel a zenehallgatásé. A korábbi adatokhoz képest csökknet viszont az olvasási kedv, így már csak a nép 3 százaléka eszik újsággal az ölében.

Hiába beszélünk a családról, vagy nézünk tévét, a kaja elkészítése így is hosszabb időt vesz igénybe, mint az elfogyasztása. A magyarok 54 százaléka több mint háromnegyed órát robotol a konyhában, ami azért érdekes mert lengyel pajtásaink nagy része (76%) ezt megoldja fél órán belül. Igaz, kajálás általában (60%) nekünk is megvan ennyi idő alatt.

Még a gyereknek is jót tesz

A kutatás szerint meggyőződésünk, hogy a közös kajálás jót tesz a gyereknek is: boldogabb és kulturáltabb lesz tőle és még egészségesebben is eszik. Persze csak akkor, ha nem cupák a vacsora. Vagy gyros. A szülők 43 százaléka hisz abban, hogy ha együtt eszik a gyerekkel, akkor az kevésbé lesz hajlamos a túlzott alkoholfogyasztásra, vagyis nem lesz matt részeg a tizenharmadik születésnapján, viszont csak 41 százalékuk képzeli, hogy gyereke kevesebbet drogozna vagy verekedne, és 34 százalék, hogy kevesebbet cigizne meghitt családi program miatt.

Jobb koszt vagy jobb szervezés?

Hogy gyakoribbak legyenek a közös étkezések, a magyarok 59 százaléka olyan ételeket főzne, amiket mindenki szeret, 50 százalékuk különleges eledeleket alkotna, 48 százalékuk pedig összehangolná a család napirendjét. Általános tapasztalat, hogy azok a nők, akik főznek arra törekednek, hogy mindenki ízlésének megfeleljenek. Azonban akik nem főznek, úgy tartják, hogy a közös étkezések kulcsa a szervezés.