Coco Chanel, Isabelle Huppert, Julie Delpy, Audrey Tautou... Mi a közös bennük? Az igazán sikkes francia nõk egytõl egyig hihetetlenül karcsúak. Érdemes kipróbálni apró titkaikat, trükkjeiket!
Bár varázslatról nincs szó, a francia nõk mégis mindig gyõztesen kerülnek ki a fölös kilókkal folytatott küzdelembõl. Mireille Guiliano, a már Magyarországon is kapható bestseller, A francia nõk nem híznak címû könyv szerzõje – maga is francia nõ lévén – megfejtette titkukat, és szívesen megosztja velünk. Az alapgondolat szerint honfitársnõi egyszerûen élvezik az étkezéseket, és nem furdalja õket a bûntudat, ha megkívánnak egy finom falatot. Hihetetlenül jól hangzó, mégis megalapozott elmélet!

Bűnös elemek

Jó kiindulási pont lehet, ha listát írunk azokról az ennivalókról, amelyeket szeretünk (és ezért sajnos nyilvánvalóan hizlalnak). Így jobban oda tudunk figyelni arra, hogy kevesebbet fogyasszunk belõlük. Kenyér, édességek, sült krumpli, bor, üdítõk? egyszóval a bûnös elemek, amelyeknek a puszta említése is minden diétázóban bûntudatot kelt. A francia nõk úgy oldják meg ezt a problémát, hogy hamar megtanulják, hol a határ, és azt igyekszenek betartani. „Tudjuk, hogy egy kívánatos étel jelentette öröm a legtöbb esetben csak az elsõ pár falatig tart. Ezért lehetõleg csak azt a pár falatot esszük meg belõle – magyarázza a szerzõ –, és nem azon élünk nap mint nap.” CSAK

Unalmas ne legyen!

A folyton ismétlõdõ, hasonló fogásoktól egyenes út vezet a teljes egyhangúságig. És nincs annál rosszabb, mint amikor az egész napi unalmas falatok után a legalkalmatlanabb idõpontban, azaz este rávetjük magunkat valami finomságra – így biztosan felszedünk pár kilót. Kézenfekvõ, mégis ritkán alkalmazott megoldás, hogy változatos menüket készítsünk napról napra. Mint a szerelemben, az asztalon is fenn kell tartani a meglepetés varázsát: ne rutinból együnk! A francia nõk mindig csempésznek egy csepp luxust, egy kis izgalmat az étkezésekbe. Mireille Guiliano honfitársnõi tudják, hogy nem attól lesz gusztusosabb egy terített asztal, ha csordultig vannak a tányérok, inkább kisebb adagokat esznek egyszerre. Az alapszabály szerint 250 gramm bármilyen élelmiszerbõl bõven elég egy étkezésre. Egy idõ után így is jóllakottnak érezzük majd magunkat, viszont nem terheljük meg a szervezetünket.

Folyékony arany

Marlene Dietrich híres mondása szerint a pezsgõ minden napot vasárnappá varázsol. Illesszük be ezt a nemes italt a diétánkba! Azt eddig is mindannyian tudtuk, hogy egy fogyókúra csak úgy lehet sikeres, ha naponta minimum két liter folyadékot iszunk. Talán meglepõen hangzik, de ennek egy pohár pezsgõ is része lehet. Giuliano szerint ugyanis „amellett, hogy vizelethajtó, mint minden borszármazék, kitûnõ antioxidáns is. A fontos vitaminok mellett kalciumot, mangánt, káliumot és cinket is tartalmaz. Emellett természetes lítiumszármazékok is vannak benne, és ez jó hatással van a lelkiállapotunkra. Persze nem gyógyítja meg a súlyos depressziót, de mindenképp segít több humorral és vidámsággal szemlélni az életet.” Mindig aperitifnek fogyasszuk ebéd vagy vacsora elõtt. És ugye emlékeznek még az aranyszabályra? A kevesebb több: egy, maximum két pohárral, lassan kortyolgatva érhetjük el a legjobb eredményt.

A kísértések természete

A francia nõk imádják a csokoládét, fejenként hat kilót fogyasztanak belõle évente! Viszont nem híznak tõle. Íme, a francia paradoxon egy újabb eleme: ha úgy teszünk, mintha ezek a gasztronómiai élvezetek nem léteznének, vagy megpróbáljuk hosszabb idõre kiiktatni õket az étrendünkbõl, a vége bizonyosan súlygyarapodás lesz. Ilyenkor mûködik ugyanis a jojóeffektus: amennyit ma lefogyunk, az holnap visszajön.Az élet folyamatos döntések sorozata, és ezt az étkezéseknél is alkalmaznunk kell. Ha nincs elég akaraterõnk, hogy ellenálljunk egy desszertnek, egy pohár bornak vagy bármilyen ínycsiklandó fogásnak, ne legyen bûntudatunk.

Együnk jó étvággyal, csak késõbb tegyük jóvá azzal, hogy lemondunk egy másik bûnös elemrõl. Mondjuk ne együnk kenyeret, vagy másnap sétáljunk egy félórával többet. Ne legyen otthon sokféle csábító finomság, inkább pár könnyebb falat, ami segít legyõzni a hirtelen ránk törõ éhséget. Egy natúr joghurt vagy pár szem sózatlan mandula képes becsapni érzékeinket. Ahogy Oscar Wilde mondja, a kísértést legkönnyebben úgy gyõzhetjük le, ha engedünk neki. Az a lényeg, hogy a káros, hizlaló vagy egészségtelen élelmiszereket ritkábban és kisebb adagokban fogyasszuk. Válasszuk ki a megfelelõ pillanatot önmagunk kényeztetésére, ezzel tovább fokozhatjuk az élvezetet!

A cikk teljes változata megtalálható a júliusi Elle magazinban.