Újranősülés után elkényelmesednek a pasik

2004.12.15. 10:45
Az elvált, majd újranősülő férfiak hajlamosak elhagyni magukat, amint ismét családi kötelékben élnek: ellustulnak és külsejükkel sem foglalkoznak már. Viszont egészségesebbek lesznek.

Nem biztos, hogy tévednek azok az amerikai nők, akik óvakodnak elvált férfival összeházasodni. Gyakran előfordul ugyanis, ahogyan azt egy brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány megírta, hogy az ismét gyűrűt húzó férfiemberek, amint betelepszenek az új puha, meleg családi fészekbe, elhagyják magukat.

Királyfiból béka

A Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban közölt felmérés, amely közel 41 ezer, 40 és 75 év közötti amerikai férfit vont be a tanulmányozásba 1986 óta, megállapította: a jóvágású, vonalaira adó férfiak az újranősülés után hajlamosak ellustulni és már külcsinjükre is kevesebbet adnak. Ennek ellenére tanulmány vezetője, Patricia Mona Eng, a bostoni Harvard egyetem kutatója úgy vélekedik, hogy a házasságnak számos előnye van a férfiak egészségére nézve.

De legalább egészséges

Ilyen például a táplálkozás, mert az új otthonteremtéssel együtt nő a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk, és csökken az alkohol, különösen a fiatalabb férfiak esetében. Ezzel szemben a stresszben élő elváltak, vagy a vigasztalan özvegyek meglehetősen kiegyensúlyozatlanul táplálkoznak: legszívesebben a házhoz szállított ételeket eszik, nem törődve azok egészségtelen voltával, kétszer annyian szoknak rá a dohányzásra, és egyharmaddal többen isznak, mint újranősült sorstársaik.

A megkérdezett túlnyomó többsége középosztálybeli, de a tanulmány szerzői szerint az életmódbeli eltérések még hangsúlyosabbak lennének, ha az alacsonyabb jövedelműek és kevésbé iskolázottabbak szélesebb körére is kiterjesztették volna a felmérést.