horoszkóp

Kalóriatáblázatok a gyorséttermekben

2006.01.25. 11:56
Már a hazai gyorséttermek is közlik az ételeik kalóriaértékét. Eszerint egy csirkés szendvics 480 kilokalória, egy közepes üdítő 180 Kcal, egy közepes sült krumpli pedig 340 Kcal.

Már a magyarországi gyorséttermekben is közlik az ételek kalóriaértékét a tálcára tett papírlapon, ahogyan ez már több országban szokás. A táblázatból kiderül, egy egyszerű menü is több mint ezer kalóriát jelenthet.

Csirkés szendvics vs. angolszalonna

Az adatok szerint egy csirkés szendvics 480 kilokalória, ami 10 dekagram angolszalonna értékének felel meg. Egy közepes üdítő 180 kilokalória, akár a baromfivirsli. Egy közepes sült krumpli pedig 340 kilokalória, ami 10 dekagramm disznósajt értéke. Ezek elfogyasztása nem igazán laktató, a vendégek gyakran turmixszal, a fagylalttal, süteményekkel és energiadús italokkal szokták kiegészíteni a menüt. A közepes üdítők tartalma 4 deciliter, az üdítő adagok a világ minden táján egyre nagyobbak.

Az utóbbi időben egyre többen választanak egészségesebbnek tűnő ételeket a gyorséttermekben is, ugyanakkor azok energaiértéke is magas. Egy csirkehússal kiegészített saláta 426 kilokalóriát tesz ki. Ez körülbelül annyi, mint egy főzelék feltéttel egy hagyományos étteremben, vagy egy kóstoló a sertésdagadóból.

A kávé cukor nélkül 250 kilokalóriát tesz ki. A legkevésbé hízlaló ételek a kínálatból az öntet nélküli saláták, a narancs juice, és a diétás üdítők.