A legújabb, egereken végzett kutatások alapján a tudósok azt állítják, meg lehet előre jósolni, ki hajlamos az elhízásra, és ki nem, mégpedig egy enzim alapján.
Az Edinburghi Egyetem munkatársai azt állítják, kutatásuk alapján végre megmagyarázható, hogyan fordulhat elő, hogy egyesek bármennyi zsíros ételt esznek nem híznak el, mások pedig sokkal kevesebb ételtől is kövérek lesznek, írja a BBC.

Egérburger

A kísérletet egereken végezték, mert azok hasonlatosan az emberhez, elhízásra hajlamosak, ha túl sok ételt fogyasztanak. A tudósok azonban megfigyelték, hogy némely egér még a zsíros, sőt a junk food kajával is könnyedén megbirkózik anélkül, hogy különösebb káros mellékhatás jeleit mutatná. A kutatásnak - amelyet dr. Nik Morton vezetett - az volt a lényege, hogy az egereket úgynevezett egér hamburgerrel etették, ami az emberek által oly gyakran fogyasztott hamburger összetevői alapján készült.

"Eddig igazából fogalmunk sem volt róla, hogyan lehet, hogy egyesek egyfolytában hamburgert fogyasztanak és mégis egészségesek és vékonyak maradnak, míg mások egyre csak híznak. Ez a kutatás végre megmutatta, miért válaszol az emberek szervezete különbözőképpen a zsírbevitelre." - mondta dr. Morton.

A magas enzimszint a hibás

Az eredmények alapján mindezért egy, a zsírkészletben és a májban lévő enzim, a 11-HSD-1 a felelős. Néhány egérnél úgy találták, hogy akiknél magasabb ennek az enzimnek a szintje, azok hajlamosabbak is az elhízásra. Más egerek viszont úgymond kikapcsolták ezen enzimjeiket, amikor zsírt fogyasztottak, így nem híztak el, és egészségesek maradtak.

A tudósok azt remélik, ezzel a felfedezéssel lehetőség nyílik egy olyan gyógyszer kifejlesztésére, mellyel kezelni lehet a kóros elhízással küzdőket. A kutatócsoport most azt vizsgálja, milyen genetikai mechanizmus kapcsolódik az enzimműködéshez.