horoszkóp

Halálra eszik magukat a magyarok

MTI
2005.01.21. 10:26
Magyarországon a halálesetek mintegy háromnegyed része táplálkozás-, vagy életmódbeli problémára vezethető vissza, az emberek többsége ugyanis még mindig rendkívül egészségtelenül táplálkozik. Egy, a finnhez hasonló kormányzati táplálkozásprogram valószínűleg sokat segítene a helyzeten

Étkezési kultúránkra oly büszke népünk betegre eszi magát, a szó valódi értelmében. A helyzet súlyosságát felismerve, kormányzati szintű beavatkozással nemzeti táplálkozáspolitikát kellett kialakítani, ami kiterjed egyrészt a lakosság elegendő és megfelelő minőségű táplálékkal történő ellátására, másrészt az egészséges táplálkozáshoz való emberi jog érvényre juttatására.

Egyre több haláleset

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rosszindulatú daganatok az összes halálozásnak mintegy háromnegyed részéért felelősek. Ez más megfogalmazásban azt jelenti: az összes halálozásnak mintegy háromnegyed része táplálkozással, életmóddal összefüggő betegségekből származik - mutatott rá dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettese s a veszélyt érzékeltetve hozzátette: a daganatos betegségekből következő halálozás növekvő tendenciát mutat, Európában a legnagyobb mértékű. Az agyi érbetegségek és a vastagbél rosszindulatú daganatai által bekövetkezett halálozás számszerű statisztikájában a legrosszabbak között állunk. Ezek a betegségek egyértelműen táplálkozás- és életmód-függők, ami egyben azt is jelenti, hogy megfelelő táplálkozással és életmóddal többnyire kivédhetők.

A finneknél bevált

A finn példát szokták felhozni bizonyságképpen, ahol egy három évtizede tartó egészségprogram következtében alapos fordulat következett be a táplálkozási szokásokban. Csökkent a zsiradék, só bevitele, ami lejjebb vitte a lakosság átlagos koleszterinszintjét és a vérnyomás értékét. Az eredmény: a 35-64 éves férfiak körében a szív-és koszorúér betegségek miatti halálozás a korábbi években szokásos mérték harmadára csökkent. Más európai országok adatai is arra utalnak, hogy a daganatos betegségek gyakorisága legalább 30-40 százalékkal csökkenthető egészséges táplálkozással.

Számos más, táplálkozási betegség okoz ártalmakat, sőt: pusztít Magyarországon. Ilyen a cukorbetegség, az elhízás, a csontritkulás, az idült májbetegség, az epekövesség, ilyenek a tápanyag-hiánybetegségek, melyeknek kockázata egészséges táplálkozással csökkenthető lenne. Igaz, a helytelen táplálkozás mellett ezek kialakulásában szerepet játszik olykor egyéni hajlam, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, stressz és a mozgásszegény életmód is.

Még mindig keveset tudunk

A lakosság minden információ ellenére sem ismeri igazán az egészséges táplálkozás lényegét, de sok esetben azok a szakemberek sem, akiknek éppen a lakosság egészségnevelése lenne a hivatásuk. Ennek következménye a nem megfelelő élelmiszer- és ételválasztás, az egészségtelen táplálkozási szokásokhoz történő görcsös ragaszkodás. A lakosság állandó informálása mellett elengedhetetlen az egészséges táplálkozásra történő motiválás, különösen gyerekkorban. Az ezzel kapcsolatos oktatási programot már az óvodában meg kell kezdeni.

Negatívan hat a magas élelmiszerárak és a jövedelmek közötti aránytalanság is, hiszen a kisjövedelműeket arra készteti, hogy anyagi lehetőségük függvényében táplálkozzanak. Ezért rendszerint éppen a zsírban gazdag, koleszterinben, sóban, cukorban bőséges élelmiszereket vásárolják a zöldség-gyümölcs, a tej és tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonafélék helyett. Tehát a tudat alakításán kívül ár-és bérpolitikáról is szó van, amibe beletartozik az egészséges élelmiszereket előállítók támogatása, egy erre gondot fordító élelmiszerpolitika is. De ide tartozik a kedvezőbb összetételű élelmiszerek kidolgozása, gyártása, forgalmazása, választékának bővítése is, akárcsak a rendszeres szakember-képzés, a lakossági tájékoztatás, az egészséges táplálkozáshoz való jog gyakorlati érvényesítésének lehetővé tétele, az ehhez szükséges élelmiszerválaszték biztosítása az ország minden részében, az élelmiszer megfelelő, informatív címkézése, egy élelmiszer adatbank létrehozása, a táplálkozás biztonságának növelése.