horoszkóp

Árthat a szívnek a túl sok E-vitamin

2004.11.12. 11:04
Akik keringési rendszerük egészsége érdekében E-vitamint szednek, jó, ha vigyáznak: kutatók szerint elképzelhető, hogy az E-vitamin, ami kis adagban erős antioxidáns, magasabb dózisokban épp az ellenkező hatást fejti ki, és korai halálhoz is vezethet.
Lehet, hogy ártanak maguknak azok, akik keringési rendszerük egészsége, életük meghosszabbítása érdekében E-vitamin kiegészítőket szednek - állítja egy amerikai tanulmány, amelyet az amerikai szívgyógyászok New Orleansban tartott éves kongresszusán ismertettek.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem egy kutatócsoportja szerint az E-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen az effélét rendszeresen fogyasztók átlagosan fiatalabban halnak meg, mint azok, akik nem használnak vitaminkiegészítőt. A jelenségre, amely a kutatókat is megdöbbentette, egyelőre pontos magyarázat nincs.

Sokan halnak

A kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy 5 százalékkal magasabb azoknak a halálozási aránya, akik napi 200 egységnél több E-vitamint vesznek magukhoz vitaminkészítmények formájában, mint akik nem szednek vitaminokat. "Ez az arány önmagában nem tűnik soknak, de mindenesetre érzékelhető. Azonnal jelentőssé válik azonban az eredmény akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államokban például a felnőtt lakosság negyede szed E-vitamint. Még drámaibb következtetésekre juthatunk, ha arra gondolunk, hogy a vitaminkészítmények fogyasztóinak kétharmada 200 egységnél többet, napi 400 egységet, vagy még ennél is többet szed" - mondta a konferencián Edgar Miller, a baltimore-i kutatók vezetője.

Miller szerint semmi szükség az E-vitamin kiegészítőkre, amelyekről az emberek azt hiszik, hogy a szervezet anyagcseréje nyomán keletkező úgynevezett szabad gyökök megkötésével csökkentik a sejtkárosodást, lassítják az öregedést, és védenek a szívbetegség és a rák ellen. A szervezet számára elegendőnek kellene lennie annak az E-vitamin mennyiségnek, ami a napi táplálékkal jut a szervezetbe diófélékkel, növényi olajokkal, teljes kiőrlésű magvakkal és zöld leveles zöldségekkel. Ez egyébként átlagban nem több 10 egységnél - tette hozzá Miller.

Kis mennyiségben gyógyszer

A mesterségesen előállított E-vitaminok káros voltának okáról a kutatók egyelőre nem tudnak bizonyosat. Miller doktor szerint elképzelhető, hogy az E-vitamin, ami kis adagban erős antioxidáns, magasabb dózisokban épp az ellenkező hatást fejti ki, erősíti a sejtkárosító folyamatokat, és gyengíti a szervezet saját védekező képességét.