horoszkóp

Lecsós fagyit is nyalhatunk idén

MTI
2006.04.21. 11:54
Május elsejével indul be igazán a fagylaltszezon, de a nagyobb cukrászdákban már most is árusítanak fagylaltot - vagy gyárból készen vettet, vagy kézműves fagyit. De mit is jelentek ezek a jelzők? - kérdezte az MTI munkatársa Surányi Istvánt, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökét, aranykoszorús cukrászmestert.

A cukrászdák egy részében helyben készül a fagylalt, melyre ugyanúgy igaz, mint a legtöbb ételre, hogy csak frissen jó igazán. Nem szabályos és nem is szép, ha reggel egy fagylaltpulton olyan tégelyből kanalaznak gombócokat, amely csak félig van tele. Főleg ha a tetejük olvadt, az aljuk meg kemény, azaz újra fagyasztották őket.

A vanília-citrom teszt

Honnan ismeri fel a cukrászmester, milyen a jó fagylalt? Ő mit kóstol meg először? Surányi István elmondta, a vanílián és a citromon méri le mindig, mit tud a kolléga. Ez az alaplecke, aki ezeket jól tudja elkészíteni, annak már nem nehéz a különféle - többnyire olasz - aromákkal, ízesítőkkel, pasztákkal divatossá alakítani a választékot.

A jó fagylalt selymes és csomótlan

Ma már a fagylalt gyakorlatilag nem tartalmaz tojást, míg régen a szalmonella miatt a tojás volt az az összetevő, amelyre nagyon kellett vigyázni. A kész porok és adalékok - amelyek összetétele egyébként üzleti titok - megkönnyítik a cukrászok életét.

A jó fagylalt selymes, nem túl lágy, nem túl kemény, egységes állagú, de nem lehetnek benne csomók. Manapság rafinált ízesítőkkel gazdagítják ezt az édességet, amelyek divatja évről-évre változik és ezt a trendet is az olaszok diktálják.

Az idei trend százhúszért

A habos, művészien díszített, ínycsiklandó tégelyek vezetnek, amelyek között sláger lesz idén a Raffy, a Coccomio, a WhiskyCream, ropogós kókuszpelyhekkel gazdagítva, vagy csokis, krémlikőrös ízesítéssel.

Divatosak a joghurtfagylaltok is, amelyeket eperrel vagy más gyümölcsökkel ízesítenek.

Ami az árat illeti, egy gombóc átlagosan 120 forint, amit reálisnak tart a cukrászmester. Egy gombóc fagylalt árában természetesen nemcsak a nyersanyag van benne, hanem a bérleti díj, a különféle adók, a benzin, az alkalmazott társadalombiztosítása is.

Lecsós fagyi, sajtos fagyi

Az idén is lesz fagylaltverseny, június közepén. Az ilyen megmérettetés arra jó, hogy szakmai remekek, különlegességek készüljenek, mint például a sajtos, chilis, lecsós fagyi. Ezeknél nem az a cél, hogy elterjedjenek, hanem hogy egyszer megkóstolja az érdeklődő nassoló.

Mi a kézműves?

A házilag főzött és a kézműves jelzők többnyire azt takarják, hogy nem gyárból készen tégelyben, dobozban vette a cukrász a terméket, hanem maga készítette. Ez azonban nem garancia a minőségre: lehet a jó fagylaltot is elrontani azzal, ha sok napig áll és ha újra fagyasztják (ami egyébként szabálytalan).

Ez ellen csak úgy lehet tenni, ha nagy a vendégjárás a cukrászdában és ha jól mérik fel a keresletet.