Szerencsére ma már viszonylag kicsi annak az esélye, hogy az egyik legdallamosabb betegség, a szalmonella miatt kelljen megszakítani jól megérdemelt szabadságunkat. Az ÁNTSZ ugyanis szorgalmasabban ellenőriz, mint valaha, nem beszélve a megint csak nekünk kedvező EU-s szabályokról. A túlzott fagylaltozástól tehát betegek nem lehetünk, legfeljebb jól meghízunk. Más a helyzet persze, ha valamelyik árus felelőtlen, és visszafagyasztja a már egyszer megolvadt fagylaltot. Egyébként még mindig a csoki-vanília a nép kedvence, de feljövőben van a joghurt is és a típusok közül a sörbet a jolly joker.
"A fagylalt elnevezés igen tág fogalom. Hazánkban éppúgy értjük fagylalt alatt a tej-, gyümölcs-, vagy tejszínalapú készítményeket, mint a jégkrémet, a tejszínalapú parfét, vagy akár a könnyű, vizes alapú sörbetet. Ha egy gyümölcsös fagylaltot választunk desszertnek, az könnyebben beilleszthető az egészségesen összeállított étrendbe, mint más, magas kalória- és cukortartalmú édesség" - tudtuk meg Horváth Gabriella dietetikustól (aki a Magyar Dietetikusok Országos Szövettsége kommunikációs bizottságának elnöke).
Egészséges vagy egészségtelen?
A fagylalt édesség, azaz cukor van benne, ami köztudottan nem egészséges - legalábbis, ha finomított. De nyugalom, lehet fogyasztani a fagyit, ugyanis hasznos dolgokat is tartalmaz: például némi tejet (eléggé egészséges), eggyel rosszabb esetben tejport (nem túl egészséges), fagyasztott gyümölcstartalma pedig akár elérheti a harminc százalékot is (egészséges). Az Európa Kávéház egyik munkatársától megtudtuk, hogy a fagyi - náluk legalábbis - alapfagylaltból és a hozzákevert ízesítésből áll. Az alapfagylaltban pedig víz, cukor és/vagy tejpor van. Ehhez keverik hozzá házilag az ízesítéseket.
A dietetikus a meleg napokra a vizes alapú fagyikat ajánlja, mivel azok némi plusz folyadékbevitelt jelentenek és kevésbé terhelik a szervezetet, mint a tejes- illetve tejszínalapúak.
Cukorbetegeknek természetesen veszélyforrás lehet a fagylalt, a tejérzékenyek pedig szerencsésebb, ha nem tejalapú fagyit választanak.
Reformfagyi, reformfagyi, hű
Egészségügyi megfontolásból senkinek sem kell lemondania a kánikulában élő ember egyik legnagyobb vigaszáról: egyre több helyen kapható szénhidrátban és zsírban szegény "light" változat. Mi egy tatabányai céget, a Pinkvint faggattuk reformfagyi kínálatukról.
Alapvető ízekben (csokoládé, vanília, citrom és epres joghurt) készülnek a cukor helyett édesítőszert tartalmazó diabetikus, "light" termékeik, vannak továbbá tej-és zsírmentes változatok, C-vitaminnal dúsítottak és ami a legelőremutatóbb: a joghurtfagyiban rendes, házilag nevelt joghurt van, nemcsak joghurtpor. Nem lennénk igazságosak, ha elhallgatnánk, hol juthatnak ilyen fagyikhoz: keressék a Gelato Italiano logót az üzleteken; azt, ahol a Gelatóban az "o" betű epret formáz.
Mértékletesség, odafigyelés, kombináció
Napi 2-3 gombóc nem árthat, vélik a fagylaltárusok, és a dietetikus is csupán mértékletességre int, hangsúlyozva, hogy nincs egészségtelen étel, legfeljebb csak nem megfelelően összeállított étrend. Az Európa Kávéházból azt a tippet kaptuk, hogy tejalapú fagylaltokat olyan ételekkel ne kombináljunk, melyek tejjel fogyasztva is kockázatosak (kovászos uborka, cseresznye). A sörbetek viszont jolly jokerek, szinte bármilyen étel után fogyaszthatjuk őket.
Mi nem vagyunk nagy fagylaltnemzet
|
Egy 2003-ban készült felmérés szerint a többi európai országhoz képest itthon alacsonyabbnak mondható a fagylaltfogyasztás, de egyre nő. Legutóbbi statisztikák alapján évente egy gombóc fagyi jut egy magyarra. Az általunk megkérdezett gyártó cég például egy év alatt 3 tonna fagyit ad el.
| |
Hogy mennyit nyalhatunk lelkiismeretfurdalás nélkül, az attól függ, milyen energia- és szénhidráttartalmút választunk, mennyit mozgunk, mennyi tápanyagbevitelre van szükségünk, és általánosságban mit és mennyit eszünk. Van olyan jégkrém a piacon, melynek 100 grammjában 82 kcal van, és olyan is, melyben ez 349 kcal. Tehát egészséges, normál testtömegű felnőtt a nyári periódusban bátran választhat desszertként fagylaltot, ha azt kiegyensúlyozott étrendben fogyasztja, és nem főétkezés helyett, int óvatosságra a dietetikus.
Szigorúan tilos az újrafagyasztás
És melegben tényleg hűsít a fagylalt vagy ez csak illúzió? "A vizes alapúak a folyadéktartalom miatt általánosságban jobban hűsítenek, mint például a tejszínesek" - tudtuk meg Horváth Gabriellától. A fagylaltevő ember legnagyobb ellensége egyébként nem az olvadt fagylalt, hanem a visszafagyasztott.
Fagyiparanoiásoknak végül egy tipp: ha biztosra akar menni, válasszon vizes alapú gyümölcsfagylaltot. És arra bökjön rá, amit alig ért még fagylaltos kanál, mert az szinte biztos, hogy még egészen friss.
Egy hideg nyalatot kérek
|
Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a fagyit a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres távolságból is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. Magyarországon már a XVIII. században elterjedt nyalánkságnak számított a fagylalt, de akkoriban még inkább csak hideg nyalatnak nevezték, olvasható a Pinkvin honlapján.
Manapság a klasszikus fagyik iránt van a legnagyobb kereslet, dobogós a csoki, vanília és a puncs, a nagy melegben pedig a citrom és a menta. És minden szezonnak megvan a maga kedvence, jelenleg a joghurt a sláger.
| |