horoszkóp

Gyümölcsfagyit nyaljon, ha jót akar!

2007.06.20. 09:06
Szerencsére ma már viszonylag kicsi annak az esélye, hogy az egyik legdallamosabb betegség, a szalmonella miatt kelljen megszakítani jól megérdemelt szabadságunkat. Az ÁNTSZ ugyanis szorgalmasabban ellenőriz, mint valaha, nem beszélve a megint csak nekünk kedvező EU-s szabályokról. A túlzott fagylaltozástól tehát betegek nem lehetünk, legfeljebb jól meghízunk. Más a helyzet persze, ha valamelyik árus felelőtlen, és visszafagyasztja a már egyszer megolvadt fagylaltot. Egyébként még mindig a csoki-vanília a nép kedvence, de feljövőben van a joghurt is és a típusok közül a sörbet a jolly joker.

"A fagylalt elnevezés igen tág fogalom. Hazánkban éppúgy értjük fagylalt alatt a tej-, gyümölcs-, vagy tejszínalapú készítményeket, mint a jégkrémet, a tejszínalapú parfét, vagy akár a könnyű, vizes alapú sörbetet. Ha egy gyümölcsös fagylaltot választunk desszertnek, az könnyebben beilleszthető az egészségesen összeállított étrendbe, mint más, magas kalória- és cukortartalmú édesség" - tudtuk meg Horváth Gabriella dietetikustól (aki a Magyar Dietetikusok Országos Szövettsége kommunikációs bizottságának elnöke).

Egészséges vagy egészségtelen?

A fagylalt édesség, azaz cukor van benne, ami köztudottan nem egészséges - legalábbis, ha finomított. De nyugalom, lehet fogyasztani a fagyit, ugyanis hasznos dolgokat is tartalmaz: például némi tejet (eléggé egészséges), eggyel rosszabb esetben tejport (nem túl egészséges), fagyasztott gyümölcstartalma pedig akár elérheti a harminc százalékot is (egészséges). Az Európa Kávéház egyik munkatársától megtudtuk, hogy a fagyi - náluk legalábbis - alapfagylaltból és a hozzákevert ízesítésből áll. Az alapfagylaltban pedig víz, cukor és/vagy tejpor van. Ehhez keverik hozzá házilag az ízesítéseket.

A dietetikus a meleg napokra a vizes alapú fagyikat ajánlja, mivel azok némi plusz folyadékbevitelt jelentenek és kevésbé terhelik a szervezetet, mint a tejes- illetve tejszínalapúak.

Cukorbetegeknek természetesen veszélyforrás lehet a fagylalt, a tejérzékenyek pedig szerencsésebb, ha nem tejalapú fagyit választanak.

Reformfagyi, reformfagyi, hű

Egészségügyi megfontolásból senkinek sem kell lemondania a kánikulában élő ember egyik legnagyobb vigaszáról: egyre több helyen kapható szénhidrátban és zsírban szegény "light" változat. Mi egy tatabányai céget, a Pinkvint faggattuk reformfagyi kínálatukról.

Alapvető ízekben (csokoládé, vanília, citrom és epres joghurt) készülnek a cukor helyett édesítőszert tartalmazó diabetikus, "light" termékeik, vannak továbbá tej-és zsírmentes változatok, C-vitaminnal dúsítottak és ami a legelőremutatóbb: a joghurtfagyiban rendes, házilag nevelt joghurt van, nemcsak joghurtpor. Nem lennénk igazságosak, ha elhallgatnánk, hol juthatnak ilyen fagyikhoz: keressék a Gelato Italiano logót az üzleteken; azt, ahol a Gelatóban az "o" betű epret formáz.

Mértékletesség, odafigyelés, kombináció

Napi 2-3 gombóc nem árthat, vélik a fagylaltárusok, és a dietetikus is csupán mértékletességre int, hangsúlyozva, hogy nincs egészségtelen étel, legfeljebb csak nem megfelelően összeállított étrend. Az Európa Kávéházból azt a tippet kaptuk, hogy tejalapú fagylaltokat olyan ételekkel ne kombináljunk, melyek tejjel fogyasztva is kockázatosak (kovászos uborka, cseresznye). A sörbetek viszont jolly jokerek, szinte bármilyen étel után fogyaszthatjuk őket.

Mi nem vagyunk nagy fagylaltnemzet
Egy 2003-ban készült felmérés szerint a többi európai országhoz képest itthon alacsonyabbnak mondható a fagylaltfogyasztás, de egyre nő. Legutóbbi statisztikák alapján évente egy gombóc fagyi jut egy magyarra. Az általunk megkérdezett gyártó cég például egy év alatt 3 tonna fagyit ad el.

Hogy mennyit nyalhatunk lelkiismeretfurdalás nélkül, az attól függ, milyen energia- és szénhidráttartalmút választunk, mennyit mozgunk, mennyi tápanyagbevitelre van szükségünk, és általánosságban mit és mennyit eszünk. Van olyan jégkrém a piacon, melynek 100 grammjában 82 kcal van, és olyan is, melyben ez 349 kcal. Tehát egészséges, normál testtömegű felnőtt a nyári periódusban bátran választhat desszertként fagylaltot, ha azt kiegyensúlyozott étrendben fogyasztja, és nem főétkezés helyett, int óvatosságra a dietetikus.

Szigorúan tilos az újrafagyasztás

És melegben tényleg hűsít a fagylalt vagy ez csak illúzió? "A vizes alapúak a folyadéktartalom miatt általánosságban jobban hűsítenek, mint például a tejszínesek" - tudtuk meg Horváth Gabriellától. A fagylaltevő ember legnagyobb ellensége egyébként nem az olvadt fagylalt, hanem a visszafagyasztott.

Fagyiparanoiásoknak végül egy tipp: ha biztosra akar menni, válasszon vizes alapú gyümölcsfagylaltot. És arra bökjön rá, amit alig ért még fagylaltos kanál, mert az szinte biztos, hogy még egészen friss.

Egy hideg nyalatot kérek
Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a fagyit a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres távolságból is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. Magyarországon már a XVIII. században elterjedt nyalánkságnak számított a fagylalt, de akkoriban még inkább csak hideg nyalatnak nevezték, olvasható a Pinkvin honlapján.

Manapság a klasszikus fagyik iránt van a legnagyobb kereslet, dobogós a csoki, vanília és a puncs, a nagy melegben pedig a citrom és a menta. És minden szezonnak megvan a maga kedvence, jelenleg a joghurt a sláger.