A csokoládé és a mandulareszelék hizlal, ezért válasszon inkább olyan típust, mely nem tartalmazza ezeket az összetevőket.
Ügyeljen a valódi gyümölcsfagyi és az adalékanyagokból készített fagylalt közti különbségre. Vizsgálja meg a csomagolást: ha a gyümölcsfagylalt felirat szerepel rajta, akkor fagylaltjában találkozhat valódi gyümölccsel is, míg a másik típus rengeteg mesterséges színezéket és aromát tartalmaz, és cukortartalma is jóval nagyobb.
További apróságokra is érdemes odafigyelni: a tejes fagylalt 70 százalékban tartalmaz tejet, így meglehetősen kalóriaszegény. Ha azonban "krémfagylalt" felirat olvasható a doboz oldalán, biztosra vehetjük, hogy a hűsítő eledel tejszínt tartalmaz.
A shake-et cserélje le házi készítésű turmixokra: mixeljen össze idénygyümölcsöt tejjel és natúrjoghurttal, valamint cukorral/mézzel és jégkockákkal. A krémes hatás alig lesz csekélyebb, mint a krémfagylaltok esetén.
Tanúsítson önmegtartóztatást még akkor is, ha napjában többször megkívánja a fagylaltot vagy a jégkrémet. Naponta csak egyet vásároljon, annak azonban élvezze ki minden ízét.
Ne harapja a fagylaltot, hanem hagyja, hogy lassan elolvadjon a nyelvén. Aki mohón befalja a fagyit, gyorsan megint kedvet kap egy következőhöz.