Hogyan nyaljunk bűntudat nélkül?

2004.08.04. 09:32
A hőmérő higanyszálának emelkedésével párhuzamosan nő meg strand és fagylalt iránti éhségünk is. Ám míg egy fagylaltozó nő jól néz ki a strandon, egy túlzott fagylaltfogyasztástól elhízott hölgy már nem annyira szívderítő látvány. Mit tehetünk hát, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon?
Nemcsak a krémes fagylaltfajtákban vannak fölösleges kalóriák. A vízalapú fagyi főleg cukorból áll, ami szintén okolható a nemkívánatos pluszkilókért. Ezek elkerülésére próbálkozzon inkább saját gyümölcsfagylalt előállításával, tanácsolja az MSN női magazinja. Az édesség elkészítése egyáltalán nem bonyolult: töltsön gyümölcslé-koncentrátumot (narancs - vagy ananászlevet) kisebb formácskákba és várjon türelemmel, míg megfagy a fagyasztószekrényben.

A csokoládé és a mandulareszelék hizlal, ezért válasszon inkább olyan típust, mely nem tartalmazza ezeket az összetevőket.

Fogyasszon kis adagokat! Vásároljon inkább dobozos fagylaltot vagy jégkrémet, melyet aztán felporciózva nyal el. Ha előre tudja, hogy ebéd után kedvet kap majd egy fagyira, rendeljen főfogásként salátát. Főleg a csokoládét is tartalmazó típusok okoznak teltségérzetet. Amennyiben mégis előrecsomagolt jégkrémet vásárol, válassza a kisebb típusokat, például a Boci szeletet, és kerülje az Óriás Magnumot.

Ügyeljen a valódi gyümölcsfagyi és az adalékanyagokból készített fagylalt közti különbségre. Vizsgálja meg a csomagolást: ha a gyümölcsfagylalt felirat szerepel rajta, akkor fagylaltjában találkozhat valódi gyümölccsel is, míg a másik típus rengeteg mesterséges színezéket és aromát tartalmaz, és cukortartalma is jóval nagyobb.

További apróságokra is érdemes odafigyelni: a tejes fagylalt 70 százalékban tartalmaz tejet, így meglehetősen kalóriaszegény. Ha azonban "krémfagylalt" felirat olvasható a doboz oldalán, biztosra vehetjük, hogy a hűsítő eledel tejszínt tartalmaz.

A shake-et cserélje le házi készítésű turmixokra: mixeljen össze idénygyümölcsöt tejjel és natúrjoghurttal, valamint cukorral/mézzel és jégkockákkal. A krémes hatás alig lesz csekélyebb, mint a krémfagylaltok esetén.

Tanúsítson önmegtartóztatást még akkor is, ha napjában többször megkívánja a fagylaltot vagy a jégkrémet. Naponta csak egyet vásároljon, annak azonban élvezze ki minden ízét.

Ne harapja a fagylaltot, hanem hagyja, hogy lassan elolvadjon a nyelvén. Aki mohón befalja a fagyit, gyorsan megint kedvet kap egy következőhöz.