horoszkóp

Bácsfi Diána, Kill Bill és Pierrot a jelmezbálon

dns
2005.01.24. 10:01
A farsangi szezon kezdetén a jelmezkölcsönzők a hagyományos apáca-szerzetes összeállításokat jelölték meg az idei legkeresettebb viseletnek. A házilag gyártott jelmezek divatdiktátorai a középiskolások, akik fakardos szamurájnak, vagy Bácsfi Diánának öltöznek. A céges farsangon a diktátorok és terroristák mennek, más körökben a Megasztár zsűrije. Országos felmérést készítettünk.

"Az öltözködésével az ember kifejezi a személyiségét: ugyanígy a farsangi jelmezválasztásával" - foglalja össze a lényeget Horányi Klára nyugdíjas varrónő, aki számtalan jelmezt készített. Igaz, évtizedekkel ezelőtt. "Ma már kevésbé jellemző, hogy jelmezt varratnának ez emberek. Amikor ezzel bíztak meg, néha azt játszottam, hogy a műhelyembe lépő emberről megpróbáltam kitalálni, milyen jelmezt kér majd. Amikor például egy túlsminkelt, affektáló nő jött, arra tippeltem, tangótáncosnő akar lenni. Többnyire bejött" - monda az idős varrónő, aki szerint azért nem varratunk jelmezt, mert már nem tartjuk fontosnak a farsangot.

15 Harry Potter, 9 Pokémon, 3 Zorro

Tekintse meg képeinket!
Megkérdezettjeink ezzel nem értettek egyet. Olyannyira, hogy sok helyen már most buliznak, noha a szezon hagyományosan február 6-án (más forrás szerint vízkeresztkor: január 6-án) kezdődik. Az internetes farsangi szolgáltatások - a bunyevác farsangi szokások leírásától a megrendelhető domina jelmezekig és a netről letölthető álarcokig - is beindultak már. Ami pedig a télbúcsúztató célközönségét illeti, a kisgyerekek, és a felnőttek tartoznak közéjük.

"A felső tagozatos gyerekek nagy része szerint ciki beöltözni" - tudtuk meg Nagy Annamáriától, egy debreceni általános iskola volt tanárától. "Az alsó tagozatos gyerekek annál szívesebben öltöznek be, de leginkább rajzfilm- és filmhősöknek. Nem ritka 15 Harry Potterrel, 9 Pokémonnal, és 3 Zorróval bulizni egy általános iskolás rendezvényen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor a szülők gyerek-aukcióvá degradálják a bulit, ahol jelmezkölteményükkel túl szeretnék licitálni más szülők terveit" - mondta a tanárnő.

Kill Bill, fakard, Bácsfi

A szülők egy része azonban még mindig túlreagálja ezt az eseményt. Cikkírónknak a buszon panaszkodott az egyik, véletlen mintavétel alapján kiválasztott érintett. "Zavaró, hogy a gyerekek körében az erőszakos jelmezek divatosak. A fiam szerint idén sokan a Kill Billt másolják. Az egyik osztálytársa rávette az édesapját, hogy faragjon olyan szamuráj kardot fából (Hattori Hanzo pengéjének mintájára - a szerk.), amellyel Uma Thurman kaszabolt le mindenkit" - mondta az anyuka, és a jelenséget nem túl eredeti módon a médiában terjedő agresszív viselkedésminták hatásának tulajdonította. Inkább meglepő az, hogy itt már gimnazistákról van szó.

"A középiskolások körében is újra divatos lett a farsang, ők azonban már eredetibb ötletekkel állnak elő" - folytatta Nagy Annamária, debreceni tanárnő, aki annak idején ceruzának öltözött, de rakétának hitték. Kvázi közvélemény kutatásunk szerint ezt a korosztályt érdekli leginkább az eredeti farsangi couture. A belpolitika iránt fogékony Gábor például Bácsfi Diánának öltözik majd (házi pónifazonú paróka, bagolyszemüveg, visszafogott smink, zöld ing, szimatszatyor), amíg legjobb barátja az uszító alkalmi kísérője, M Giorgio Richárd lesz, de interjúnk pillanatában zavartan vigyorgott. Társaságuk harmadik tagja elárulta, nagybátyja ruhatárából merítve a kijevi balett koreográfusának öltözik (sápadt arc, fejpánt vagy kendő, zöld zakó, lasztex cicanadrág).

Pattanás, kortárs művész, terrorista

"Minden jelmezt meguntam, idén pattanásnak öltözöm (piros arc, sárga száj, fehér ruha), a padtársnőm kortárs festőművész lesz (vintage-stílus: a turkálóból összeválogatva, színre és fazonra tekintet nélkül)" - mondta a kereskedelmi szakközépiskolás Petra, aki hozzátette, a buli legígéretesebb viseletének egyelőre Anna barátnője nyugalmazott dizőz jelmeze tűnik (arany, flitteres ruha, rózsaszín retikül, konty a hatvanas évek stílusában, piros tollboa - első hallásra transzvesztita előadóművész-jelmez). "Zala megyéből származom, ahol még mindig ápolják a hagyományokat. A művelődési házakban batyus farsangi bálokat tartanak, a jelmezeket a család közösen készíti otthoni alapanyagokból. Időnként jelmezes felvonulás, és imitált medvetánc is van. Ez a hangulatot az iskolai farsangok nem tudják visszaadni, de a beöltözős házibulik igen" - folytatta Petra.

A szervezett farsangok közül a céges rendezvények a legnagyobbak, de a középiskolások kreativitásától legmesszebb álló partik. Márk, egy bank alkalmazottja elmondta, amíg néhány éve Osama bin Laden-jelmezből volt sok, idén sokkal inkább Abu Muszab al-Zarkavinak öltöznek majd. Nem ritka a más területen kultikus David Beckhamnek öltözött dolgozó sem. Várakozásunkkal megegyezően Che Guevarát is megemlítette, mint nem túl sajátos jelmezötletet. Egy ékszerekkel kereskedő cég munkatársa hasonlóan kevés fantáziáról - vagy több önkritikáról - tett tanúbizonyságot. "Brókernek öltözöm (drapp öltöny, metroszexuális ing és attitűd), a barátnőm pedig kurvának" - mondta Áron. Ez a célközönség szokta igénybe venni leginkább a jelmezkölcsönző szolgáltatásait.

Pókember, gésa, Zséda

Klikk a képre!
"Egy perce vettem fel rendelést tíz reneszánsz ruhára" - tudtuk meg a franchise rendszerben működő O'Mas jelmezkölcsönző szegedi üzletének munkatársától, aki elmondta, a céges rendezvények egy része egy bizonyos téma köré csoportosul, de sok az egyéni rendelés is. "Ezek közül változatlanul sokan keresik a klasszikus apáca, szerzetes, és varázslójelmezeket, de a Pókember és Batman is kelendő. Legutóbb rendelésre készítettünk Fiona-jelmezt a Shrek II.-ből, és volt, aki Fenyő Miklós stílusában keresett rock'n'roll jelmezt" -tette hozzá a jelmezkölcsönző munkatársa. A fővárosban is hasonlók az igények, bár a Margaréta kölcsönző munkatársa hozzátette, az egyéni megrendelők többségének fogalma sincs, milyen jelmezt szeretne.

"Csak belépnek a boltba, hogy szeretnének valamit. Megmutatom a katalógust, amelyikből kiválasztjuk az alkatának és a stílusának legmegfelelőbb öltözéket. Épp most a kimonók mennek" - mondta a budapesti kölcsönző munkatársa, de nem erősítette meg, hogy a Kill Bill ihlette volna a keleti irányzatot.

"Butaság más sztárokhoz fordulni, amikor vannak nekünk sajátjaink is" - mondta Andrea, egy zuglói kozmetika alkalmazottja, aki cikkírónk megdöbbenése miatt csak kis szünet után folytatta elméletét. "Szerintem a legmenőbb a Megasztár zsűrijének öltözni, a barátom például Pierrot-t választotta ki. Tavalyelőtt Sziszinek öltöztem a Való Világból. Idén valamelyik énekesnő leszek, talán Zséda" - mondta a kozmetikus.