horoszkóp

Indy ostora lenyomta a Halálcsillagot

2008.02.03. 10:40
A 20th Century Fox kíváncsi volt, vajon mi a filmtörténet tíz legjobb fegyvere, megszavaztatta hát kétezer amerikai állampolgárral. Íme az eredmény.

1. Fénykard - Csillagok háborúja

Bár leginkább egy avantgárd konyha fluoreszkáló neoncsővére hasonlít, kétségtelenül minden idők legklasszabb fegyvere a jedik fénykardja. Mindegy, hogy milyen színű vagy hogy ki forgatja, zseniális találmány. A fegyver a modern technológiát a lovagkori romantikával ötvözi, és ahogy Luke Skywalker karján megtapasztalhattuk: elég hatékony harci eszköz.

2. 44-es Magnum - Piszkos Harry

A második helyen végzett 44-es Magnum Clint Eastwood, azaz Harry Callahan San Franciscó-i detektív fegyvere a Piszkos Harry (Dirty Harry) című filmben. A 71-es klasszikus olyan nagy hatással volt a világra, hogy a Fülöp-szigeteki rendőrség azóta is tréningfilmként használja. Hogy miért olyan jó ez a fegyver? Többek között ezért: Tudom, mire gondolsz. Hatot lőttem vagy csak ötöt? Őszintén, a nagy hajcihőben magam sem számoltam. De mivel ez egy 44-es Magnum, a legerősebb lőfegyver, és simán szétrepítheti a fejedet, biztosan az jár most a fejedben: "Érezzem mázlistának magamat?" Úgy érzed, fafej?

3. Karikás ostor - Indiana Jones

Valószínűleg nincs még egy olyan fegyver, ami akkora kavarodást tudna okozni, mint dr. Henry "Indiana" Jones, Jr. három méteres ostora az Elveszett frigyláda fosztogatóiban. Ez ugyan egy végtelenül egyszerű eszköz, de talán épp az egyszerűsége adja meg a lenyűgöző báját. Na meg, aki forgatja. Azaz Harrison Ford, akit csak hosszú harcok árán tudott a rendező, Steven Spielberg szerződtetni a feladatra. Ford ugyan szívesen vállalta, de a producer, George Lucas inkább Tom Selleckre bízta volna a szerepet. Jobb, hogy nem így lett. Gondoljon csak bele, milyen furcsa lenne Magnum Indyként.

4. Szamurájkard - Kill Bill

Bár a dobogóról épp lecsúszott Uma Thurman szamurájkardja, a legtöbb artériás vérrel bizonyára ez a fegyver találkozott. A katanát, vagyis a japán kardot az első részben készíti főhősünknek az okinawai Hattori Hanzō. A fegyver a mester életének legjobb alkotása, elkészítése után végleg visszatér a sushikészítéshez. Thurman pedig nekiáll gyilkolni, pont úgy, ahogy egy Tarantino-film szereplőjétől elvárhatjuk.

5. A láncfűrész - A texasi láncfűrészes

Az 1974-es horror brutális fegyvere többek között azért olyan ijesztő, mert Thomas Hewitt, a valódi texasi láncfűrészes sorozatgyilkos, aki áldozatainak bőréből készített maszkot, valóban ilyet használt 33 áldozatának kivégzéséhez.

Bedőltünk, elhittük, elnézést

A fenti leírást A texasi láncfűrészesről egy első körben hitelesnek tűnő amerikai portálon szereztük be, és nincs mit szépíteni: elhittük. Azóta számos olvasónk figyelmeztetett, hogy kissé naivak vagyunk, mert hiába hirdeti a film hivatalos oldala, hogy a horror igaz történeten alapul, ennek a fele se igaz. Na jó, talán a fele.

Létezett egy Ed Gein nevű sorozatgyilkos, aki elhagyatott wisconsini farmján számos embert ölt meg brutális kegyetlenséggel az ötvenes években. Állítólag az ő története inspirálta Tobe Hoopert, a film íróját és rendezőjét. De láncfűrészről valójában szó sem volt.

Hatodik helyen Az aranypisztolyos férfi című James Bond-filmben szereplő arany pisztoly, a hetediken a Kevin Costner-féle Robin Hood nyila és íja, a nyolcadikon pedig A Sebhelyesarcú (Scarface) automata fegyvere végzett. Az utolsó két helyezettel nem vagyunk túl elégedettek, a Star Wars Halálcsillaga szerintünk ugyanis előkelőbb helyet érdemelt volna, a listában kissé túlreprezentált James Bond-filmek helyett (az utolsó helyen a Goldfinger legendás keménykalapja végzett) pedig illett volna helyet szorítani a Men in Black tücsökpöcs méretű lőfegyverének. Ezt Will Smith vezette be a lőni képes fegyverek közé, és a legfőbb tulajdonsága, hogy apró, viszont iszonyat nagyot rúg.

És ön szerint?
Kimaradt a kedvence a felsorolásból? Ismer olyan fegyvert a filmtörténetből, ami mindent lenyom? Ne habozzon, írja meg nekünk, és mi szavazásra bocsátjuk javaslatát.