horoszkóp

Egyre több férfi fekszik kés alá

MTI
2007.02.01. 11:04
Az Egyesült Államokban egyre több férfi veti alá magát plasztikai műtétnek. Nagyobb öntudatot remélnek tőle, több sikert a munkahelyükön és a nőknél.

"Hihetetlenül erős irányzat a férfiaknál, hogy feszesebb legyen a bőrük, jobb illatot árasszanak, nagyobb gondot fordítsanak a külsejükre" - állítja Phillip Haeck plasztikai sebész, aki egyre gyakrabban operál férfiakat.

Harc és válás

"A legtöbb férfi egyszerűen a fáradt kinézettől akar megszabadulni" - vélekedett pácienseiről Haeck kollégája, a pennsylvaniai Mark Solomon. Ami a trendet illeti, két magyarázattal is szolgál: egyre élesebb a jó munkahelyekért folyó harc, s emellett minden eddiginél nagyobb számban válnak el az emberek.

Sugározzon a dinamikus erő

Érettebb férfiak mind gyakrabban vesznek igénybe sebészeti segítséget ahhoz, hogy dinamikus erő sugározzon belőlük munkahelyükön. A válások növekvő száma pedig arra utal, hogy idősebb korú férfiak is kénytelenek megfelelő partner után nézni, s eközben nem óhajtanak túlságosan öregnek látszani a fiatalabb vetélytárssal vívott harcban.

Has, mell, petyhüdt szemhéj

Számokkal támasztja alá a trendet az amerikai plasztikai sebészek szövetsége. 2000 és 2005 között 156 százalékkal nőtt azoknak a férfiaknak a száma, akik plasztikai műtét segítségével szabadultak meg dagadt hasuktól. Ugyanezen idő alatt a négyszeresére emelkedett azoknak a férfiaknak a száma, akik műtéti úton szabadultak meg petyhüdt szemhéjuktól. Növekedett a mellük kicsinyítését és zsírpárnáik eltávolítását elvégeztető férfiak száma is.

Megértés

A sebészek számára már hosszabb ideje világos, hogy ismét felrúgnak egy társadalmi tabut. "Napjainkban sokkal nagyobb megértéssel viseltetnek az olyan férfiak iránt, akik plasztikai műtétet akarnak elvégeztetni magukon" - vélekedett Haeck.

Lógó mellek kicsinytése

Megerősíti ezt egy bizonyos Jim Larson is. A 41 éves Jim a közelmúltban simíttatta ki szempilláit Haeck doktorral. "Fiatalabb külsőt kölcsönöz és derűsebbnek nézek ki. Ha nőknek szabad, miért ne lenne szabad nekem is?" - mondta a tisztviselő.

Más pácienseknél nemcsak a hiúság játszik szerepet. Sokan remélik, hogy hosszú évek óta tartó problémától szabadulnak. Az 51 éves Tom, aki nem volt hajlandó elárulni a vezetéknevét, nemrég kicsinyíttette lógó melleit. Alakja miatt még úszni sem mert megtanulni.

Mint mondja, egy hete merészkedett ki először pólóban hazulról és teljesen megszűnt benne a pszichikai feszültség.

Nagy pénz a döngő mellkasért

A páciensek készek akár több ezer dollárt is fizetni a fiatalosabb külsőért. A szemhéjak kiigazításáért 3000 és 4000 dollár (600-800 ezer forint) közötti összeget kell fizetni. A mellek keményítésének költsége 5000 dollárnál kezdődik, a bonyolultabb plasztikai műtétek pedig 10 000 dollárnál is többe kerülnek. Sok férfi diétázik és sportol, de a külsejével mégsem elégedett, s ezért számára a műtét az utolsó mentsvár.