"Nézz rám, ha velem beszélsz" - hajtogatják a szülők, nevelők dühösen, ha a gyerek másfelé tekintget a neki szóló pedagógiai szónoklatok közben. Pedig a gyermeknek van igaza: ő csak még jobban oda akar figyelni rájuk.
A skóciai Stirling Egyetem munkatársai szerint igazságtalanul vádolják neveletlenséggel, vagy oda nem figyeléssel azokat a gyerekeket, akik félre fordítják fejüket, miközben mások beszélnek hozzájuk. A gyerek számára ez a póz a fokozott odafigyelésre való törekvést jelenti, sőt mit több, mindezt a felnőttektől tanulják - állapították meg a sterling egyetem kutatói.

Később szoknak rá

Dr. Gwyneth Doherty-Sneddon pszichológus és csoportja öt, illetve nyolcéves gyerekek magatartásmintáit vizsgálta. Megállapították, hogy a nyolcévesek között sokkal több olyan volt, aki a hozzá intézett szavakat félre fordított fejjel hallgatta, mint az ötévesek között. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy nem vele született magatartási reakcióról, hanem tanult viselkedési mintáról van szó.

A felnőttektől tanulják

A gyerekek csupán a felnőtteket utánozzák ezzel, az idősebbektől látják, hogy ők fejüket félre fordítva gondolkoznak, ha nehezen megoldható problémával találják magukat szemben. A kisgyerek pedig ösztönösen úgy érzi, hogy bonyolult, nehezen felfogható kérdésekkel birkózva, neki segíthet az összpontosításban, ha a felnőttek példáját követi - vélekednek a skóciai egyetem pszichológusai.