Koraszülést okozhatnak a fogászati problémák

2004.10.15. 13:06
Hatszor nagyobb a koraszülés esélye, ha a kismama fogászati problémákkal küzd - állapították meg a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy 180 kismamára kiterjedő, három éven át folytatott vizsgálatsorozat eredményeként.
Az egyetemen a szülészeti klinikán, a Fogászati és Szájsebészeti Klinikán és Klinikai Mikrobiológiai Intézetben 2000-től 2003-ig azt vizsgálták, van-e összefüggés a fogászati problémák és a koraszülés között. Kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél lényeges fogászati eltérés mutatkozik, hatszoros a koraszülés esélye. A szakemberek megállapították, hogy például a fogínygyulladástól a véráramba juthatnak bizonyos gyulladásos anyagokat, amelyek idő előtti méhtevékenységet okoznak, vagyis beindíthatják a koraszülést.

Terhes nőknek különösen fontos a fogászati vizsgálat

Az ínygyulladást gyakran a fogkő mögött megtelepedett baktériumok okozzák, így tehát a probléma sok esetben megelőzhető egy egyszerű fogászati kezeléssel. Az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kialakítottak egy helyiséget a terhes nők fogászati vizsgálatára és ellátására. A rendelés közel egy hónapja működik, egyelőre heti egy napon, és még csak a fenyegető koraszülés miatt a klinikán kezelt kismamák számára - közölte az MTI-vel Novák Tibor, a kutatásokat irányító egyik orvos.

A szülések 14 százaléka idő előtt történik

A koraszülés nemcsak egészségügyi és családi probléma, hanem a társadalomra is nagy terheket ró. A csekély súllyal, fejletlenül születő csecsemők ellátása különleges szaktudást, műszereket igényel, s ezért igen költséges, de például a vizsgált évente születő közel kétezer csecsemő 14 százaléka jön a világra idő előtt.

Az Alabamai Egyetem amerikai kutatóinak az Obstetrics & Gynecology lapban közölt eredményei szerint a súlyos fogínybetegségben szenvedő nőknél háromszor magasabb a koraszülés kockázata. Dr. Goepfert azonban a Reutersnek elmondta, a kiterjedt vizsgálatok nem találták meg az összefüggés okát, így akár egy ismeretlen tényező is állhat a kapcsolat hátterében.