horoszkóp

Fogyókúrareceptekkel nem lehet fogyni

MTI
2006.03.17. 12:30
Túlsúllyal küzd a fejlett országok lakosságának egyharmada, és nem jobb az arány nálunk sem. Fogyasztó csodaszerekben, fogyókúrás receptekben nincs is hiány, csakhogy ezekkel legföljebb átmeneti eredményt lehet elérni. A legjobb módszer: életmódunkat és étrendünk átalakítása, az egészségmegőrzés igényeihez alkalmazkodva.

Elhízásjárvány van

A fejlett országokban a lakosság elzsírosodásának egyik fő oka az egészségtelen táplálkozás. A gyűjtőszóval junk foodnak (tükörfordításban: szemét étel) nevezett hamburger, pizza, hot dog és társaik, valamint a különféle agyonédesített üdítőitalok mindinkább kiszorítják az emberek étrendjéből az egészséges ételeket és italokat. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) 2005-ös, éves közgyűlésén az egyik fő téma volt az egészséges táplálkozás és a testmozgás népszerűsítésére irányuló világméretű stratégia. A WHO megállapítása szerint járványszerűen terjed az elhízás, amely a várható élettartam csökkenésével fenyeget.

A kövérség csökkenti a tüdő kapacitását, rontja a szívműködést. Az egészségtelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a mozgásszegény életmód időzített bomba - figyelmeztetnek rá minduntalan a szakemberek. A túlsúly ma a világ legelterjedtebb és legnagyobb költséggel kezelhető krónikus betegsége.

Kövér amerikaiak

A junk food szülőhazájának tartott Egyesült Államokban az 5 és 14 év közötti gyermekek közül minden harmadik túltáplált - számuk kétszer annyi, mint harminc évvel ezelőtt. Csaknem 200 millió túlsúlyos él Amerikában. Az átlag amerikai naponta 2680 kalóriát fogyaszt az egészségesnek ítélt kétezer kalória helyett. Az európaiak 20-30 százaléka szenved súlyfeleslegtől, kóros elhízottságtól. Napjainkban minden harmadik német fiatal túlsúlyosnak számít. Nagy-Britanniában a férfiak 20, a nők 21,4 százaléka elhízott, Oroszországban pedig az emberek 30 százaléka. Nálunk a lakosság 34,3 százalékánál túlsúlyt, 21,4 százalékánál pedig elhízást tapasztalt egy erre irányuló vizsgálat.

Egészségtelen magyarok

A magyar férfiak negyven százaléka, a nők harmada nem mozog. Láthatóan napról napra túltápláltabbak vagyunk, de az elfogyasztott táplálék-kiegészítők, továbbá a vitamin- és az ásványi anyag pótlását szolgáló készítményekkel szemben meglévő igényünk arról tanúskodik, hogy sejtjeink éheznek. A testünk jóllakottsága és a sejtjeink éhezése közötti ellentmondás feltehetően arról árulkodik, hogy a táplálékul kapott természeti kincseinket sem hasznosítjuk megfelelően. Gasztroenterológiai szempontból két nagyon súlyos táplálkozási hibát követünk el - vélik a szakemberek. Túl sok nehezen emészthető fehérjét (állati eredetű élelmiszerek) és könnyen felszívódó szénhidrátot (fehérliszt, cukor) fogyasztunk. Hazánkban minden második óvodás, iskolás a szükségesnél kevesebb gyümölcshöz jut, és tízből mindössze hárman esznek friss zöldséget naponta.

Mit kell enni, hogy fogyjunk?

A különböző pajzsmirigytabletták, hormoninjekciók és helyi fogyasztók nem segítenek a fogyásban. A karcsúsodóshoz nélkülözhetetlenek a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok is. A zsír lebontásához van szükség rájuk; ha ez elmarad, háj képződik. Kitűnő zsírégető vitaminunk a C-vitamin, a kalcium, magnézium, jód, króm.

Az étrendet az időszakhoz, az adott éghajlathoz és foglalkozásunkhoz kell szabnunk. Az étvágy nem megbízható tanácsadó a táplálék megválasztásában! Olyan ételeket kell választani, amelyek leginkább szolgáltatják a test felépítéséhez szükséges alkotóelemeket.

Sokat segít a grépfrút

A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek tápanyagtartalma jobban szolgálja szervezetünk fehérje-, szénhidrát-, ásványianyag- és vitaminszükségletét, mint a fehérliszt alapúaké. A hajdina magas diétás rosttartalmánál fogva jól beilleszthető a fogyókúrázók energiaszegény diétájába. A rostok ugyanis csökkentik a tápanyagok felszívódását, a gyomor ürülési sebességét és az éhségérzetet. Hihetetlenül sokat segít a fogyásban egy fél grépfrút vagy egy pohárnyi frissen facsart grépfrútlé étkezés előtti elfogyasztása, a gyümölcs speciális keserűanyag-tartalma ugyanis megkönnyíti a zsírok lebontását.

A sikeres diéta titka rendkívül egyszerű: mindössze annyit kell elérni, hogy a páciens megkedvelje az előírt étrendet. Sok kiváló fogyókúra létezik, ám az a nagy baj, hogy a kívánt súlycsökkenés elérése után, a megnyugodott delikvens megpihen, azaz visszatér megszokott étrendjéhez, így aztán gyorsan visszahízza a leadott kilókat.

Még a személyiségünk is romolhat

A legtöbb biztosnak kikiáltott fogyókúra ezért hosszú távon valójában teljesen eredménytelen: a nehezen leadott kilók gyorsan visszarakódnak. A tartós éhezés drasztikus és semmi más külső hatáshoz nem hasonlítható személyiségváltozást és morális romlást okozhat. A drasztikus módszerekkel - netán műtéti beavatkozással - leadott kilók után az érintettek szorongóvá és levertté válnak.

Összegezve tehát kúraszerű megoldás nincs, aki fogyni akar, annak életmódváltásra van szüksége, azaz más típusú étkezésre és több mozgásra. Csökkenteni kell a kalóriabevitelt, és növelni az energiafelhasználást - az ettől eltérő válaszok a szélhámosság kategóriájába tartoznak.