horoszkóp

Harmincegy évig fogyókúráznak a nők

2007.02.13. 12:07
Három évtizedig fogyókúráznak a nők és a férfiak életük során. Rendszerint tavasszal kezdik az önsanyargatást, de többségük nem jár sikerrel, később visszahízza a leadott kilókat és depressziós lesz - derül ki egy angol felmérésből.

A nők életük során átlagosan 31 éven át sanyargatják önmagukat az éppen divatos fogyókúrákkal, és meglepő módon a férfiak életéből is 28 esztendőt keserít meg a diétázás - derült ki egy brit közvélemény-kutatásból.

A felmérés során, amelyet egy sajtcsaládot forgalmazó cég megrendelésére végeztek, 1840 hölgyet és urat faggattak arról, hogy mikor, miként és miért fogyókúrázik - olvasható a The Telegraph című brit lap honlapján.

A többség tavasszal kezdi

Mint kiderült, a brit lakosság kétharmada elégedetlen testsúlyával. Az angol fogyókúrázók tizede szilveszter után veselkedik neki a diétának, hogy ledolgozza azokat a kilókat, amelyeket az ünnepi nagy evés-ivás során sikerült felszednie. A megkérdezettek fele márciusban kezdi fontolgatni a diétát, amikor belátható közelségbe kerül a nyári szabadság, és ezzel együtt a fürdőruhaszezon. Körülbelül ugyanilyen arányban vannak azok, akik a fogyókúrázást azzal indokolták, hogy így majd divatosabb holmikat viselhetnek.

Fogyni csak türelmesen

Sian Porter brit táplálkozástudományi szakember szerint az emberek kezdik megérteni, hogy az elhízás okozta egészségügyi problémák átlagosan kilenc évvel rövidíthetik le életüket. Sikerre azonban csak abban az esetben számíthat a fogyókúrázó, ha türelmes és nem vár azonnali eredményt a diétától. A többség ugyanis már a harmadik héten feladja a reményt és persze diétázást. A kitartóbbak pedig a fogyókúra ötödik hetében már semmi másra sem tudnak gondolni, mint az evésre.

A kalóriaszámláláson alapuló szigorú diéták a szakember szerint sokszor depresszióssá teszik a fogyni vágyókat. Mindennek tetejébe a rendszeresen ismétlődő fogyókúrák az áhított súlycsökkenés helyett gyakran súlygyarapodáshoz vezethetnek.

Fotózza elhízott testét mobillal

Sian Porter szerint apró, de reális célokat kell kitűzni, például olyat, hogy egy héten át a desszertet gyümölccsel helyettesítik. Testmozgás gyanánt a sétát ajánlja, s a szakember szerint ösztönző lehet, ha a diétázó mobiltelefonjával felvételt készít arról a testrészéről, amelyből le kíván faragni néhány kilót - ezt nézegetve erőt meríthet a fogyókúra folytatásához.