horoszkóp

Heti négy kilót fogyhat ingyen

2005.04.22. 13:04
Kevesen tudják hogy a társadalombiztosítás is támogatja a fogyókúrát, méghozzá három havonta hat napot. A legális, táppénzzel támogatott fogyókúrán négy kilót fogyhatunk egy hét alatt, miközben a kórházban tornáztatnak, viszont alig etetnek minket. Évente több ezren fogynak így, de a programon előszeretettel vesznek részt modellek és balerinák is.

A fogyás mindenkinek nehezen megy, általános, és persze jogos kifogások, hogy munka és stressz mellett nem lehet diétát tartani, és rendszeresen mozogni. Mi konkrétan még nem találkoztunk olyan emberrel, aki a fogyókúrás tornakazettát otthon betette volna a lejátszóba (magunk sem tettük ezt sosem), így csatlakozunk a kifogással élők táborához. Elárulunk viszont egy alternatív megoldást: fogyni ingyen is lehet. A társadalombiztosítás mindenkinek negyedévente hat nap államilag támogatott fogyókúrát engedélyez, ami azt jelenti, hogy a táppénz előnyeit élvezve, kórházi koszton tengődve eltölthetünk egy hetet valamelyik anyagcsere központban, amiből egyébként nincs olyan sok az országban.

Heti négy kiló tuti

A budapesti Sportkórházban több mint húsz éve hozták létre a kondicionáló osztályt, amelynek fő célja a testmozgás alkalmazása a betegségek megelőzésében. Már húsz évvel ezelőtt is felismerhető volt, hogy a lakosság egyre kövérebb, és hiába köztudottak ma már az elhízással járó betegségek, és a súlytöbblet káros hatása, mégis a magyar lakosság mintegy 50 százaléka túlsúlyos, - bár ez nem csak Magyarország sajátja. Mint azt dr. Jákó Péter főorvos elmondta, a betegek többségét háziorvosa utalja be a kondicionáló osztályra. Kevesen tudják, hogy erre lehetőség van, extrém elhízás esetében azonban maga a háziorvos javasolja a kórházi látogatást.

Az általános eljárás szerint a fogyni vágyók a körzeti orvossal egyeztetve, beutalóval a kezükben minden további nélkül bevonulhatnak a kórházba, majd alapos vizsgálatok után összeállítanak számukra egy 6-800 kalóriás étrendet - ami valljuk be, rémisztően hangzik. Emellett délelőtt háromszor, délután négyszer tornáztatják az állami fogyókúra klienseit, este pedig egy aktív gyaloglás vagy kocogás is a program része. Így már hat nap alatt is mindenki lead minimum 4-5 kilót, ami már észrevehetően pozitívan hat az egészségre és sikerélményt jelent. Azonban az is igaz, hogy 7-10 nap után a szervezet védekezni kezd, lelassítja az alapanyagcserét, így amit eszünk, abból több hasznosul. A heti négy kiló mínusz ezért csak az elején működik.

Bár a hat nap nem túl sok, hiszen a programot eredetileg 2-3 hétre találták ki, ez is elég arra, hogy valaki ráálljon a diétára, és hozzászokjon a folyamatos testmozgáshoz. A betegeket megtanítják az otthoni, 1200-1500 kalóriás, energia- és zsírszegény, valamint gyorsan felszívódó szénhidrátokban korlátozott étrend összeállítására is. Aki még tovább kondicionálná magát, napi 3000 forintért maradhat, amíg el nem éri megálmodott testsúlyát. Akinek anyagi körülményei ezt nem engedik meg, az kénytelen három hónapot várni, amíg ismét a társadalombiztosítása előnyeit élvezheti.

Nem csak kövéreknek

A kórházban tett látogatásunk alkalmával azt tapasztaltuk, hogy a programot inkább mérsékelten kövér, ámde elszánt emberek veszik igénybe, hiszen a 800 kalória olyan kevés, amit kényszer hatása alatt is nehezen lehet elviselni. Ráadásul a betegek szabadon mozoghatnak, és volt, aki bevallotta, az esti torna után első útja a boltba vezet, hogy kielégítse napi csokiszükségletét. A radikális fogyókúrát egyébként érdekes módon nem csak a túlsúlyosok veszik igénybe, hanem azok is, akiknek munkaköri kötelességük vékonynak maradni. Látogatásunkkor két, egyébként kifejezetten vékony modellel is találkoztunk a kórházban, akiknek azt tanácsolták, fogyjanak még egy kicsit valamelyik fotózáshoz, és a nővérek elmondása alapján a kondicionáló osztályt a balerinák is előszeretettel és rendszeresen látogatják.

Így fogy Tóth Vera is

Hasonló intézeti rövid távú, alacsony kalóriájú diétával történő fogyókúra folyik néhány más intézetben is, többek között a Szent Imre Kórház Lipid Részlegén. "Azon elhízottak, akiknek elhízásához más rizikófaktorok is csatlakoznak, a háziorvos kezdeményezésére és beutalójával kerülnek a Lipid Ambulanciára és onnan szükség esetén a kórház Lipid Részlegére, egy kivizsgálással és kiképzéssel egybekötött 600-800 kalóriás fogyókúrára. 1983 óta mintegy tizenháromezer beteg vett részt ilyen kurzusokon" - tudtuk meg a kórház illetékesétől, aki azonban gyorsan leszögezte, ilyen diéta csak orvosi ellenőrzés mellett, intézetben folytatható.

Információink szerint itt próbál lefogyni Tóth Veronika, a Megasztár első szériájának győztese is. "Mivel duci csaj vagyok, magas a vérnyomásom, és kétszeresen dolgozik a szívem, szoktam szédülni, és néha hőhullámaim vannak. Ajánlottak nekem egy orvost a Szent Imre Kórházban, aki kivizsgálás után diétát javasolt" - mondta lapunknak nemrégiben Tóth Vera. Később azonban úgy döntött, turnéja miatt most mégsem fekszik be a kórházba, nekünk sejtelmesen csak annyit mondott, fogyókúrás tervei titkosak, és egyelőre nem beszél róluk.