horoszkóp

A fogyókúrától csúnyább lehet a narancsbőr

2006.08.18. 15:20
Nem érdemes keveset fogyni, csak sokat, a kevés fogyástól ugyanis csúnyább lesz a cellulitisz.

A kisebb fogyástól jelentős mértékben romolhat a cellulitisz állapota, így talán nem is érdemes komolytalanul fogyókúrázni - derült ki nemrégiben.

Rosszabb lett

Amerikai plasztikai sebészek egy vizsgálat során 29 nő fogyókúráját követték, és több nőnél azt találták, hogy a fogyás lazább bőrt, és rosszabb állapotú cellulitiszt eredményez. A plasztikai sebészek szerint a narancsbőr az "élet része" és nem lehet ellene tenni. Jelenleg a nők 85 százalékának csúnyítja bőrét narancsbőr, mely többnyire a combon, fenéken és gyomron alakul ki, az izmot a bőrrel összekötő szövetekben, és az idő előre haladtával egyre rosszabb lesz. Évente a nők dollármilliókat költenek cellulitisz elleni krémekre.

Sokat kell fogyni

A kísérletben rész vett nők átlagosan 14 kilót fogytak, de voltak, akik ennél jóval kevesebbet, vagy jóval többet. A fogyókúra után 17 nő örömmel tapasztalta, hogy a narancsbőre jelentősen javult, míg 9, szintén súlyt veszett hölgynek viszont csúnyább lett a bőre. Kiderült, hogy a legnagyobb javulásról a legtöbb súlyt vesztett nők számoltak be, míg azok a nők, akik csak keveset fogytak, sokkal csúnyább cellulitiszre panaszkodtak, mint a fogyókúra előtt.

Az orvosok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a narancsbőr kialakulásának nincs köze a túlsúlyhoz, bár az elhízás erősen fokozhatja. Emellett siettek leszögezni, hogy a súlyveszteséggel általában csökken a gödröcskék mélysége és ezáltal szebb lesz a bőr. Egyelőre nem találtak magyarázatot arra, hogy egyes fogyókúrázó nőknél miért rosszabbodott a narancsbőr állapota, de valószínűsítik, hogy az illető hölgyek nem vesztettek elég testzsírt a fogyókúra alatt.