A connecticuti Egyetem legújabb kutatása szerint az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrás módszerekkel a férfiak jobb eredményeket érhetnek el, mint a nők. A hölgyeknek azért érdemes szintén ezt választaniuk: más módszerekhez képest még mindig ez a leghatásosabb.
Az Atkins-típusú, alacsony szénhidrát-bevitelen alapuló diéták jobb hatással működnek a férfiaknál, mint a nők esetében - derítették ki amerikai kutatók. A 15 férfiből álló tesztcsoport harmada fogyott 4,5 kilónál többet, egy tag pedig több mint 11 kiló túlsúlyt adott le, míg a 13 nőből álló csoport tagjain nem történt számottevő változás.

Háromszor olyan eredményes

A connecticuti Egyetemen folytatott vizsgálatban - melyet részben az Atkins Alapítvány támogatott - több diétás módszert hasonlítottak össze. A vizsgálat során a résztvevők 50 napig tartották magukat az adott módszerű diétához. Az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúra háromszor olyan eredményes volt a derék lefogyasztásában, mint az alacsony zsírtartalmú. A felmérés tanulságai azt mutatják, hogy a rövidtávú alacsony szénhidráttartalmú diéták mind zsír-, mind súlyleadás szempontjából hatásosabbak, mint a zsírszegény diéták.

Veszélyes lehet

Felmérések szerint a fogyókúrázó angolok közel harmada az Atkinshez hasonló, magas proteintartalmú diétákat alkalmaz. Az Atkins-diéta alapja a szénhidrátfogyasztás (például krumpli) visszafogása, és ezek magas proteintartalmú ételekkel (például hús) való helyettesítése. A módszer ellenzői szerint azonban ez a diéta vesekárosodást és csontritkulást okozhat, és veszélyesen megnöveli a koleszterinszintet.

A zsíszegény étkezés smafu

Jeff Volek, a connecticuti Egyetem kineziológus-professzora elmondta: "Ennek a kísérletnek az eredménye is azt igazolja, hogy egy alacsony szénhidráttartalmú diéta már rövid távon is eredményesebb lehet, mint a zsírszegény diéta." A professzor szerint bár az eredmények főleg férfiaknál mutatkoztak, az alacsony szénhidráttartalmú diétával a nők is többet tudtak fogyni, mint más módszerekkel.

Minden jók ha jó a vége

Ez a kísérlet a rövid távú diéták hatását volt hivatott bizonyítani. Egy szeptemberben publikált tanulmány azonban azt mutatja, hogy hosszú távon már nincs különbség aközött, milyen módszerrel fogyókúráznak a karcsúsodni vágyók. A koppenhágai RVA Egyetem tudósainak egy 132 páciensből álló tesztcsoport bebizonyították, hogy az Atkins-diétát alkalmazók az első hat hónapban valóban több súlyt adtak le, mint a más módszerrel fogyókúrázók. 12 hónap elteltével azonban, összehasonlítva a két csoportot kiderült, hogy súlyleadásuk fogyókúrás módszertől függetlenül is körülbelül megegyezik.