A súlyproblémákkal küszködők világszerte rég álmodoznak olyan csodaszerről, ami eredményesen segíthet a fogyásban. A zsírsejtek véredényeit blokkoló gyógyszer úgy tűnik, forradalmi áttörést jelenthet ezen a téren, bár eddig még csak túlsúlyos egereket fogyasztottak le vele.
A New Scientist április 10-i száma ismerteti azt a kísérletet, amelyben túlsúlyos egereken próbáltak ki egy olyan gyógyszert, ami elzárja a zsírsejtekhez vezető hajszálereket, így azok elhalnak. A kísérlet során az elhízott egerek testsúlyuk közel egyharmadát adták le egy hónap alatt. Az eredmény több mint biztató, ám egyelőre nem tudni, milyen hatással lehet a készítmény az emberi szervezetre.

Kiéhezteti a zsírsejteket

A rákellenes gyógyszerek kutatásának egyik ígéretes ága az, amelyben úgy próbálják felvenni a harcot a rákos sejtek ellen, hogy azok tápanyagellátását szüntetik meg. Ezt pontosan célzott hatásmechanizmusú gyógyszerekkel végzik, amelyek a fenti módon, a kapillárisok elzárásával "kiéhezteti" a daganatot.

Mikhail Kolonin, a houstoni Texas Egyetem kutatója innen vette az ötletet, hogy a gyógyszer hatásmechanizmusát megpróbálja a rákos sejtek helyett a zsírsejtekre alkalmazni. Ehhez peptidek millióit tesztelte, míg sikerült azonosítania közülük azt az egyet, ami csak a zsírsejteket ellátó hajszálerek érfalában található. Ezt a molekulát kapcsolták össze egy olyan másikkal, ami a sejteket elhalásra készteti.

A készítményt ezek után olyan egereken próbálták ki, amiket előzőleg magas proteintartalmú ételekkel hizlaltak fel. Azok az egerek, amelyek harminc napig kapták a két kombinált peptidet tartalmazó injekciót, testsúlyuk 30 százalékát adták le ez alatt az idő alatt, miközben semmilyen kimutatható mellékhatás nem jelentkezett náluk. A kutatók szerint az állatok szervezete egyszerűen elégette a zsírt.

Ígéretes perspektívák

Az egerek érfalában azonosított protein - amelyet a kutatók prohibitinnek neveztek el - kimutatható az emberi érfalban is, ezért valószínűnek tűnik, hogy a kísérletek jó alapot nyújthatnak egy emberek számára alkalmas, célzott hatásmechanizmusú elhízás elleni gyógyszer kifejlesztésére is.

A fejlett országokban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, és eddig meglehetősen korlátozott lehetőségek álltak rendelkezésre ennek kezelésére - írják a kutatók. A jelenleg használt gyógyszerek vagy az agyban hatnak, ahol étvágycsökkentő hatást fejtenek ki, vagy az emésztőrendszerben próbálják blokkolni a zsír felszívódását. "Mindezzel azonban legfeljebb ötszázalékos testsúlycsökkenést lehet elérni" - mutattak rá a kutatók.