A Nemzetközi Gyógyszerészeti Évkönyv két tanulmánya is foglalkozott az alacsony szénhidrát- és alacsony zsiradéktartalmú fogyókúrák összehasonlításával. A cikkek szerint hat hónap elteltével a szénhidrátban szegény diétát választó páciensek több súlyt adtak le, mint a zsírok fogyasztását mellőző másik csoport. Ez az arány azonban egy év múlva már nem állt fenn: mindkét csoport megközelítően azonos arányban fogyott.
A Philadelphiai Orvosi Központ kutatócsoportjának tanulmánya 132 elhízott páciens fogyókúráját követte végig. A résztvevőket véletlenszerűen osztották csoportokba: az egyik csoport napi étkezésében 30 grammban maximálták a napi szénhidrátbevitelt, míg a másiknál a napi kalóriamennyiségnek legfeljebb 30 százaléka lehetett a zsiradék. Az Atkins-diétához hasonló, alacsony szénhidráttartalmú diétával fogyók gyorsabban adták le súlyukat, az alacsony zsiradéktartalmú fogyókúrára fogott csoport viszont lassan, de egyenletesen hozta be a másik csoport kezdeti előnyét.

A kalóriák csökkentése hoz eredményt

A tanulmány arra is kitért, hogy azok a résztvevők, akik cukorbetegségben szenvednek, a kísérlet időtartama alatt az alacsony szénhidráttartalmú diétával jobban tudták kontrollálni vércukorszintjüket.

Egy évvel később mindkét csoport megközelítően azonos súlyveszteséget mutatott: a csökkentett mennyiségű szénhidrátot fogyasztók 5-8,5 kilót, az alacsony zsiradéktartalmú diétán lévők 3-8,5 kilót adtak le. Dr. Linda Stern, a kutatás vezetője szerint ezzel bizonyíható, hogy minden diéta eredményes, ami a bevitt kalória mennyiségét csökkenti.

Vitamin-kiegészítéssel többet fogyhat

A második tanulmányban ismertetett kutatás során a Duke Egyetemen követték nyomon 120 túlsúlyos páciens diétáját, és arra jutottak, hogy azok, akik az alacsonyan tartott szénhidrátbevitel mellett vitaminokat és táplálkozás-kiegészítő szereket is szedtek, hat hónap múlva átlagosan 11 és fél kilót fogytak, míg az alacsony zsiradéktartalmú diétán lévő másik csoport tagjai mindössze alig több, mint 6 kilót.

"A jövőben nem lehet egyértelműen elutasítani a rendkívül alacsony szénhidráttartalmú diétákat" - írta Dr. Walter Willett, a Harvardi Közegészségügyi Intézet munkatársa a kutatáshoz fűzött kommentárjában. Az azonban további kutatásokat igényel még, hogyan lehet hosszú távon is biztonságosan alkalmazni ezt a fogyókúrás módszert, melyet Dr. Atkins is népszerűsít. "Elsősorban az volna a fontos, hogy a fogyni vágyók az étkezésüket tanulják meg kontrollálni, mintsem a gyors eredményt ígérő, de drasztikus módszereket alkalmazzák."