Izraeli kutatók nemrégiben megdöbbentő eredményt értek el: sikerült bebizonyítaniuk, hogy a fokhagyma hatásos lehet a rák ellen is.
A vegyület a lényeg
A fokhagyma jellegzetes szagát, s egyben kedvező élettani hatásainak túlnyomó többségét is az allicin nevű vegyületnek köszönheti. Az izraeli Weizmann Intézet kutatócsoportja, Aharon Rabinkov vezetésével rájött, hogy az alliin - erős dózisban - minden élő sejtet elpusztít. Rabinkovék kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel el lehet érni, hogy a szervezetben csak a rákos sejtek kössék meg az alliint, az allicin egyik alkotóját. Ezt követően - legalábbis az egerekkel végzett kísérletek ezt mutatták - már egyszerű a megoldás: beinjekciózzák a szervezetbe az allináz-enzimet, amely az alliinnel kapcsolatba kerülve létrehozza az allicint, az pedig elpusztítja a vegyületet immár tartalmazó (azaz a daganatos) sejteket.
Bíztató eredmények
A módszert egyelőre egereknél, s ezen belül is a gyomorrák esetében próbálták ki, s a visszajelzések biztatóak. Azt azonban még bizonyítani kell, hogy az új gyógymód az embernél, s a többi daganattípusnál is eredményes - olvasható a Science et Avenir című francia tudományos havilap beszámolójában.