horoszkóp

Jane Fonda 35 évig küzdött a bulimiával

2005.02.16. 11:57
Jane Fonda amerikai tinédzser lányoknak beszélt az eddigi legféltettebb titkairól. A színésznő elmondta, a tökéletes külseje érdekében mindent megtett, de hamarosan súlyos táplálkozási zavarok jelentkeztek. Jane Fonda szerint a világminden részén nagy problémát jelent a bulimia.

Jane Fonda tinédzser lányoknak tartott előadást azon a konferencián, amelyet a múlt hét végére szerveztek a Montanai Egyetemre "Lányok a változásért" címmel. A színésznő az eddigi legféltettebb titkairól beszélt nagy nyilvánosság előtt. Egyebek közt arról, 35 éven keresztül súlyos táplálkozási zavarokkal küzdött.

Várta, hogy bevallhassa

"Nagyon izgatottan vártam, hogy itt lehessek előttetek, mert egy olyan fontos dologról szeretnék beszélni, ami nagyon sok lányt érint a világon. Mindenkivel szemben elvárás ugyanis, hogy tökéletesen nézzen ki, és sokan az áldozataivá is válnak ennek a kényszernek" - kezdte a hatvanas évei végén járó színésznő, aki ez után bevallotta, ő maga is saját testének rabságában élt több mint három évtizedig.

Jane Fonda
Jane Fonda
"Bulimiás voltam. A tudatomban összekeveredett a fizikai éhség és a szellemi, lelki éhség fogalma." - mondta el vitaindító beszédében Jane Fonda, aki azt is bevallotta, hogy a probléma már tinédzserkorában megmutatkozott. Felnőve sem volt soha elégedett, amikor a tükörbe nézett, de emellett nemcsak a külsejével kapcsolatos maximalizmus gyötörte.

A színésznő elmondta, fiatal korában megtanulta, a nő feladata a férfi kegyeit keresni. "A túlzásba vitt tornáim mögött is az a félelmem húzódott meg, hogy a testem tökéletlen, csúnya. Ez a probléma millió más lányt ugyanígy érint. Ez egy sötét folt a saját önértékelésünkben" - idézte Jane Fondát a Pittsburghlive.com portál, de azt nem részletezte, hogyan küzdötte le a színésznő a betegségét.

Világméretű Diana-effektus

A szándékos éhezés után kényszeres falási rohamokkal, majd kiadós hányással járó tünetegyüttes nemcsak a tinédzser lányokat, de rengeteg ismert nőt is érint. Elsőként Diana hercegnő kapcsán vált népszerű vitatémává. A kilencvenes években ráadásul a diagnosztizált bulimiás esetek száma megnövekedett. A londoni Pszichiátriai Intézet tanulmánya ezt a jelenséget 'Diana-effektusnak' nevezte. Andrew Morton táplálkozáskutató a témával kapcsolatban írt tanulmányában arra utalt, hogy miután Diana a nyilvánosság előtt is beismerte, maximalizmusáért táplálkozási zavarokkal fizetett, sok nő kezdett megoldást keresni a betegségére.

Ozzy Osbourne felesége is

Nemrég pedig az életét egy valóságshowban élő Ozzy Osbourne felesége, Sharon beszélt arról, hogy évtizedek óta bulimiában szenved. A nő bevallotta, válogatás nélkül mindent megeszik, majd rosszul lesz. Állítása szerint étkezési zavarainak szemtanúi a gyerekei, akik azt tanácsolták, forduljon szakemberhez. "Tudom, hogy segítségre szorulok. Tennem kell valamit, hogy leküzdjem a betegséget" - mondta Sharon Ozbourne.