Szerdán adják át a Fonogram-díjakat, a magyar hanglemezkiadók díját, amit eladási adatok, egy nagyobb tagú jelelőbizottság és egy szűk körű zsűri szavazatai alapján ítélnek oda egy-egy produkciónak. Ezzel díjazzák a kiemelkedő sikerű és értékű albumokat Magyarországon. Nézzük, hogy melyikek ezek, illetve, hogy szívünk szerint kiknek adnánk a díjakat!

A Fonogram jelöltjeivel kapcsolatban, ami elsőre feltűnik, hogy kicsit más neveket találunk, mint akikkel egyébként találkozunk. Nincs Mark, Lola és Dolhai Attila neve is inkább tűnik statisztikai hibának a szórakoztató zenei albumok kategóriájában, mint komoly versenyzőnek. Egyébként milyen a nem szórakoztató zene? Igazából mindegy, ezt a kategóriát pont nem tartjuk annyira fontosnak, hogy megpróbáljuk megtippelni a befutót. Nézzük viszont a néhány jelentősebb halmazt!

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma

A jelöltek

Deák Bill Gyula - Hatvan csapás
Kulka János Udvaros Dorottya - Férfi és nő
Nox - Időntúl
Rúzsa Magdi - Iránytű
Zséda - Rouge

A pop-rock kifejezés egészen hatalmas halmazt jelöl, így a jelöltek is szépen leterítik ezt a területet. Van itt Dés-féle produkció színészekkel, népzenés popzene, klasszikus popzene és még Rúzsa Magdi is, aki kicsit játszik mindegyikből. Ennek megfelelően mi Rúzsa Magdinak adnánk ezt a díjat, még akkor is, ha viszonylag keveset hallani róla, és könnyen lehet, hogy Zséda a valóságban becsúszik elé.

Az év hazai modern pop-rock albuma

A jelöltek

Ágnes - A gömb
Anti Fitness Club - Anti Fitness Club
Belmondo - Hogy nézel rám?
Hooligans - Privát mennyország
Kovácsovics Fruzsina - Üveggolyó
Soffi - Sugarpunk

Hasonlóan vegyes kategória, és úgy tűnik a modern és a klasszikus besorolás jelen esetben korosztály szerinti felosztást is jelent valamennyire. Ha hozzánk hasonlóan önök sem lennének hirtelen képben Soffi munkásságáról, elmondhatjuk, hogy olyan csajos rockzene, mint Avril Lavigne vagy Ashlee Simpson a tengerentúlon. Kovácsovics Fruzsina az RTL Klub új felfedezettje, Ágnes meg korábban Ágnes Vanilla néven csinált zenét, a Belmondóról azt hittük, hogy már meg is szűnt. Hiába, ebből a kupacból ismertségben és aktualitásban messze kiemelkedik az Anti Fitness Club, úgyhogy ezt a díjat mindenképpen nekik adnánk.

Az év hazai alternatív albuma

A jelöltek

Amber Smith - Introspective
Heaven Street Seven - Jazz
Kowalsky meg a Vega - Szemenszedett igazság
Pál Utcai Fiúk - Legelő
Vad Fruttik - Egy éjszaka Bohémiában

Nem tudjuk, hogy valami mitől alternatív, vagy mitől nem, mindenesetre mondhatjuk azt is, hogy a Petőfi rádió kompatibilis előadókat jelölték ebben a szeletben. Az a baj ezzel a kategóriával, hogy szívünk szerint a Pál Utcai Fiúknak adnánk ezt a díjat, hiszen a Legelő igazán jól sikerült, és a PUF a Bál miatt bármikor bármilyen díjat megkaphatna. Meg egyébként is, aki egy rajongójának azt írja, hogy annyira tetszik neki egy száma az ő előadásában, hogy át is dolgozza a sajátját, szintén minden díjat megérdemel. Most, hogy ennyit fényeztük a PUF-ot el kell mondanunk, hogy az észérvekre hallgatva az Amber Smithnek adjuk ezt a díjat.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma

A jelöltek

Dalriada - Szelek
H.A.R.D. - Traveler
Insane - Our Island - Our Empire
Mobilmánia - Ez a mánia
Ossian - Küldetés
Superbutt - You and your revolution

A kategóriában jelölt zenekarok neveit olvasva egy pillanatra megfogva éreztük magunkat. Az egy dolog, hogy itt a fiatal-idős tengely mentén érezhető egy erős törésvonal, ráadásul sem az Ossiannak, sem a Mobilmániának, a P. Mobil utódzenekarának nem adnánk szívünk szerint igazából díjat most. Biztos kaptak ők már eleget, ha meg nem, akkor már úgyis késő. A Dalriada folk metált játszó zenekar, énekesnővel. A folk metál és a nemzeti rock meg olyan zenék, amiket titkon mindenki perverz érdeklődéssel hallgat, ha teheti, mint a mulatóst, és néhányak a countryt. A H.A.R.D. régi nagy magyar rockerekből toborzott zenekar, régi nagy magyar rockerekre jellemző zenével. És akkor van még az Insane, amit nem annyira ismerünk, de nem kiemelkedően jók, hogy rávágjuk, na ők tuti díjat érdemelnek. Szerencsére ekkor megláttuk a lista végén a Superbutt nevét, akik évek óta stabilan jók. Viszont az utolsó klipjük, amit találtunk annyira béna, hogy egy régebbit rakunk ide.

Az év hazai dance pop albuma

A jelöltek

Animal Cannibals - Mindent lehet
Cozombolis - Fülig ér a száj
Emilio - Miért búcsúznánk?
Groovehouse - Hosszú az út
Karányi - Aerodynamics

Ez a kategória úgy néz ki, mintha azért kellett volna négy előadót keríteni, hogy Karányi ne egyedül induljon. Legalábbis akkora kakukktojás a többi kategóriatárs előadóhoz képest, hogy ha nem azért van benne, mert mindenképpen ő nyer, akkor teljesen érthetetlen, hogy mit keres itt. Jó persze, dance pop, az nagyjából bármi lehet valószínűleg, ami nem Portishead, de akkor is nagyon szedett-vedettnek néz ki ez az ötös. Tényleg nem akarunk sokat magyarázni Karányi és kész. Mondjuk jó lenne egy új klip, mert mindig a My Baby My-t kell berakni. Még csak az kéne, hogy a Cozombolis kapja, aminek annyira bugyuta szövegei vannak, hogy az embernek rosszkedve lesz tőlük, pedig a zene még jó is lehetne egyébként.

Az év hazai felfedezettje

A jelöltek

Anna and the Barbies
Anti Fitness Club
Horváth Ákos
The Unbending Trees
Turn Of Mind

Nézzük, hogyan lehetne megállítani az Anti Fitness Clubot, hogy ne két díjat kapjanak. A Turn of Mind leginkább azt a népszerűséghullámot próbálja meglovagolni, amit a Subscribe indított néhány éve a fiatalos, dallamos, mégis kiabálós zenéjével. Ha azt nézzük, hogy a Subscribe nyert díjakat, akár a Turn of Mind is kaphat, de talán egyelőre nem elég ismertek. A Balkan Fanaticból ismert Pásztor Anna zenekar az Anna and the Barbies kellemes, kicsit rapes popzenét játszik a Bëlga és a Ludditák típusúból. Horváth Ákos Horváth Charlie fia, és mintha ő akarna lenni a magyar Nickelback.A The Unbending Treest meg Magyarországon egyelőre csak valamelyik telefontársaság fedezte fel magának egy reklámjához. Szóval nem, az Anti Fitness Clubot sajnos nem lehet majd megállítani, messze nem olyan ismertek a többiek, mint ők.