Unja a rántott húst? Felrázná a családi ebédeket? Süssön kabócát, kukacot vagy rothasszon cápát. A világ legbizarrabb ételeit gyűjtöttük össze önnek, úgyhogy válogasson nyugodtan. Azért egy vödröt nem árt előkészíteni.

Ha valamit meg tudsz fogni, meg is tudod enni - tartják a vietnamiak. Persze a mondás születhetett volna sok helyen, például az alaszkai eszkimóknál, ahol boldogan fogyasztják a jávorszarvasorr-kocsonya után az agutukot, azaz a rénszarvaszsírból, bogyókból és fókaolajból készült fagylaltot.

Ha már most felfordult a gyomra, akkor ne is olvasson tovább, ugyanis a világ öt legbizarrabb ételéről lesz szó. Hogy mi számít bizarrnak, az persze szubjektív, és nem csak egyéni, hanem komoly kulturális különbségek következménye is. Az amerikaiak például nem rajonganak a belsőségekért, mi meg nem esszük meg a Kínában snackként rágcsált sült kabócát. De még Európában is találkozhatunk a mi ízlésünknek fura kajákkal, például elég csak a litvánok pörkölt disznófülére vagy a bolgárok birkaszem-levesére gondolni. Mondjuk ez utóbbi olyan ritka, hogy ötven étteremből egy, ha tartja.

Sokan hiszik, hogy nekünk magyaroknak is megvan a saját gyomorforgató népi receptünk, de a köztudatban hungarikumként élő véreshurkáról, pacalról és körömről is tudjuk, hogy valójában számos más ország - például Franciaország vagy Kína - népi konyhájának is eleme. A spanyolok ráadásul a madridi pacalban még össze is társították ezeket. Ha ön mégis tud egyedi és furcsa magyar ételről, hát írja meg nekünk. A sült vér nem ér, kacsavérlevesük a kantoniaknak is van. Amíg töri a fejét, megmutatjuk, szerintünk mi a világ öt legbizarrabb étele. Na jó, a négy legbizarrabb étel, meg egy kávéfajta.

1. Balut

A balut, azaz a főtt kacsaembrió több ázsiai ország, köztük Vietnám és Kambodzsa, valamint a Fülöp-szigetek kedvelt piaci kosztja. A megtermékenyített tojásból természetes körülmények között 28 nap alatt lesznek pelyhes kis kacskák, ha meg nem eszik őket 18-21 naposan (országa válogatja). Ebben a korban az embriónak már látható a feje, a szárnyai, kivehető a csontozata, sőt már tolla is akad. A tojásokat lámpa alatt keltetik, majd megfőzik, melegen tartják, az éhes vásárló pedig ecetes-olajos szószba mártogatja, és egy kis sóval már fogyasztja is a tojásból. A beszámolók szerint az eledelt tyúktojásból is készítik, sőt kapható 12 és 16 napos korban is, igaz, ezek állítólag kevésbé finomak. A hiedelem szerint az elterjedt utcai ételnek vágyfokozó hatása van. Ha kíváncsi, milyen a balut, nézze meg Andrew Zimmern Fülöp-szigeteken készített riportjának idevágó részletét.

2. Kopi Luwak

A Kopi Luwak egy megtermett kandúr-méretű emlős, az ázsiai cibetmacska emésztőrendszerén átjutott kávébab. A Jáván, Szumátrán, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken élő állat roppant finnyás, így csak a legjobb minőségű, legtökéletesebben érett hajtásokat fogyasztja, a részlegesen megemésztett kávébabot pedig kiválasztja. Az ürülékét összeszedik, majd alaposan megtisztítják, és horribilis áron adják tovább, főként japán és amerikai piacra. A világ egyik legdrágább kávéjából mindössze 450 kilót termelnek évente, szűk fél kiló ára 20 és 100 ezer forint között változik, egy csésze pedig átlagosan 15 ezer forintba kerül.

3. Hákarl

Hogy ne csak az ázsiai országokban keresgéljünk, itt a hákarl, azaz a rothasztott cápahús, Izland nemzeti étele. A cápahús frissen mérgező, így a lefejezett, kibelezett állatot először, az évszaktól és a helyi szokásoktól függően, 6-12 hétre elássák, kővel lefedik, így kipréselődik belőle a méreganyag. Ezt követően a húst felvágják, és hónapokra felakasztják, hogy kiszáradjon. A rothasztott húsnak fehér és vörös változata is létezik, ez utóbbitól gyakrabban hányják el magukat fogyasztói, pedig az izlandiaknak edzett a gyomruk: esznek vérből készített pudingot és savóban pácolt kosherét is. De ez egy másik történet.

Az erősen ammónia szagú hákarl útját a gyomorba általában egy felessel segítik, és ez a procedúra az izlandi kultúrában a férfiasság, keménység szimbóluma. Nézzék meg mennyire kemény Gordon Ramsay, a brit Michelin-csillagos séf egy kígyópálinka és egy bikapénisz után.

4. Rovaros tlalluda

A tlalluda mexikói tortilla babbal, avokádókrémmel, kukacokkal és szöcskékkel töltve. A különlegesség méregdrága, és főként ősszel fogyasztják, ugyanis akkor van a kukacszezon. A kukacot magában egyébként alkoholban, mezcalban is megeszik, bár szakértőnk szerint ez inkább turistavakítás, mint népszokás.

Egyébként a rovarevés számos, főleg ázsiai országban is elterjedt. Kínában például utcai árusoknál sok helyen hozzájuthatunk olajban sült, borsos skorpióhoz, szöcskéhez, tücsökhöz vagy kabócához. Egy kambodzsai városkában, Skuonban kedvelt rágcsálnivaló a wokban sült tarantula méretű hatalmas pók. Ráadásul tenyésztése sem egy nagy kaland, ott élnek a város mellett, földbe vájt lyukakban. Végül itt a mára már ritkán fogyasztott különlegesség, a méhlárva. Kína és japán vidéki területein évekkel ezelőtt kevés volt a hús, így a helyiek alternatív fehérjeforrás után néztek. Ez lett a szójával és cukorral felfőzött méhlárva. Állítólag fincsi.

5. Pénisz

Néhány ázsiai nép és észak-amerikai indiántörzs hitt abban, hogy ha megesznek egy adott testrészt, akkor fejlődnek az adott területhez kapcsolódó képességeik. Persze hiteles sztori nincs arról, hogy mit tesz egy elfogyasztott lópénisz, mégis fennmaradt ez az ősi hiedelem. Épp ezért Peking (és talán a világ) egyetlen péniszre specializálódott éttermében a nőknek nem ajánlják a herék fogyasztását, a férfiaknak azonban annál inkább. Az étteremben kapható kecske-, ló-, jak-, szamár- és ökörpénisz, valamint a 70 ezer forintos lakoma, a fókapénisz. Hogy miért került bele összeállításunkba egy étterem? Nézzék meg, hogyan tálalnak.

A furcsa és bizarr ételeket még bármeddig sorolhatnánk. Beszélhetnénk a jakvajból készült teáról, a shanghaji részeg rákról, amit élve kell fogyasztani, az amazoni őserdő sült piranháiról, fülöp-szigeteki békával töltött malacról, a luxuskajának számító kínai madárfészeklevesről, a shiokaráról, ami nyers tengeri állat saját belében, vagy a japán mérgező halról, a fuguról. De nekünk ennyi is elég volt.

Ha ön úgy dönt, hogy a szokásos vasárnapi rántott hús, sült krumpli kombináció helyett meglepné a családját valami különlegesen gyomorforgatóval, nézzen körül a Weird-food és a Weird meat oldalakon, és nézzen bele Andrew Zimmern Bizarre Foods nevű műsorába. Jó étvágyat.