Karácsony előtt néhány nappal a Velvet Kommandó betódult a Forma nevű dizájnboltba, összefotózta, vásárolt egy punk gumikacsát és elfogult, lírai felhangokban gazdag tudósítást írt.

"A Forma jó hely. Ugyan nem rendezném be a lakásomat vicces, tojáshéj alakú fotelekkel sem narancssárga búrájú lámpákkal, sőt őszintén szólva a retró sem igazán a kenyerem, hacsak nem a Menzában eltöltött pár óráról van szó, amikor is szívesen elgyönyörködök a gyerekkoromat megidéző tapétákban" - olvasható Orsolya kolléganő feljegyzései között, bár a tulajdonos bevallása szerint nem szereti a retrót és nem is azonosul vele. Orsolya kolléganő a későbbiekben örömét fejezte ki, hogy a Forma több az olyan boltoknál, mely ízléssel kevéssé, de pénzzel vastagon megtámogatott juppikat szolgál ki.

Nem olyan méregdrága

Klikk a képre!

A méregdrága retro-dizájnboltok között az üzlet azért is üdítő kivétel, mert vállalható árkategóriájú dolgokat is tart (200 - 50 000 forintig terjed a paletta): a legolcsóbbak a képeslapok kétszázért, de a fekete biliárdgolyót meggyőzően imitáló öngyújtó is simán megér ezer forintot, és ennyiért persze újratölthető is. "Hat-hétezer forintért a környezettudatos trendkövetők recycled táskákat vásárolhatnak maguknak, a jacuzziban pedig vízálló plasztik kártyaszettel vívhatnak ádáz pókerbajnokságot azok, akik meg tudják őrizni pókerarcukat a terepszínű fürdőkacsák láttán" - helyezte realisztikus helyzetbe az üzlet tárgyait Zsuzsa kolléganő.

EU-kompatibilitás

A Formában egyértelműen van valami tárlatérzés. Nem mintha a Jordi Labanda füzetek műtárgyak benyomását keltenék, inkább arról lehet szó, hogy jó érzékkel lettek egymás mellé rendelve a tárgyak. "Engem először kicsit a szomorú sorsú Ohkultra emlékeztetett a Forma, aztán továbbgondoltam és rájöttem, hogy kiköpött ilyen üzleteket lehet látni Berlinben, Amszterdamban vagy Londonban. Én ezt az EU valós magyarországi jelenléteként értékelem" - írja hazánk nemzetközi megítéléséért aggódó Barbara kolléganő.

Egyelőre ajándéktárgyak

Fugerth András üzletvezető bevallása szerint szubjektív szelekciós elv alapján választja ki a tárgyakat, azaz azt árulja, ami neki tetszik. Három éve találta ki az üzletet, miután össze-vissza utazgatott a világban. A kollekciót egyelőre hetven százalékban ajándéktárgyak teszik ki, de a tulajdonos törekvései a lakáskultúra felé mutatnak, sőt, magyar dizájnerek munkáit is hamarosan árulni fogják.

Coming outoló expornóújság és a gömb uralma

Árak
Jegyzettömbök: 350 - 2000 forint
Csomagolópapír: 400 forint
4 db. alátét: 7000 forint
Gömb állólámpa: 40 000 forint
Gumikacsa: 2000 forint
Telefonkönyv: 4000 forint
Tálak: 10 000 forint
Szív alakú jégkocka: 2000 forint

A Formában a legjobbak a csajos noteszok és a telefonkönyvek (külön kedvenceink a reinkarnációs coming outoló füzetek, melyek fedőlapukon őszintén bevallják, hogy vallási könyvek vagy pornófüzetek voltak-e előző életükben). Vannak még teljesen értelmetlen, ámde annál inkább létfontosságú küytük, mint pl. a feketére festett punk gumikacsa és a gothic hűtőmágnes. Csomagolópapírok legalább 20 színben és mintában kaphatók, és nemcsak szépek, erősek is: látszik, hogy esetleges második nekifutásra sem fog a papír szélén utat fúrni magának a könyv csücske. A lakberendezési tárgyak közül többségben vannak a lámpák, ahol a gömb alak dominál, de akadnak olyan geometriai formák is, amiket matematika érettségink ellenére sem tudunk beazonosítani.

Végezetül szerkesztőségi kollektívánk egyetértett abban, hogy a tárgyak mellett külön (és feltétlen) említésre méltó a tulajsrác is, aki szerencsére jóképű, így nem hat idegenként a dísztárgyak között.

Forma: Bp. Ferenciek tere 4.
A passzázsban a Kamra színházzal szemben
Nyitva tartás: H-P: 11-19 óráig
Szo: 11-14

Horrorisztikus elemekkel tűzdelt kitekintés
Ez idő alatt Dóra kolléganő a Vasedényben igyekezett karácsonyi ajándékra szert tenni. "Elnézést, árulnak olyan kiskanalat, amelyiknek van súlya?"- kérdezte a kék nosztalgiaköpeny viselő eladótól, aki zokon vette a felvetést, és egy műanyagkosárra mutatott, amelyben 293 forintos egységáron alumínium kanalak voltak - hogy is nevezzük - hajigálva. "Meg van készletbe' is, az 11.930 forint"- tette hozzá a hölgy, és a polcról műanyagdobozt vett le, enyhén megrázta, amire Dóra kolléganő konstatálta, hogy a dobozban is súlytalan tárgyak ficeregnek. "És rozsdamentes acélból készült serpenyő van?" - kérdezte az étkészletről inkább lemondva, de a hétköznapi hangszínénél lágyabban, nehogy ismét megbántsa a személyzetet "Vannak lábasok, meg vannak a teflonserpenyők, vagy mire gondol?" - kapta a választ Dóra kolléganő, aki ekkor mosolyogva megköszönte a segítséget, és elindult a konyhakések felé.