horoszkóp

Feszes mell és tág erek

2006.03.12. 10:40
Kapcsolódó cikkek (2)
Nem ereszkedik meg a mell, és nem kapunk fertőzést a termálfürdőkben, csak be kell tartani a fürdés szabályait. Menstruáció alatt és terhesen azonban nem ajánlatos fürdőbe járni.

A Tűsarok által rendezett Rudas fürdős esten Dr. Tóth Éva fürdőszakértő jóvoltából minden tévhitünket eloszlathattuk a fürdőzésről, és bebizonyosodott amiben mindig is reménykedtünk, hogy a gyógyvizes meleg fürdés nőknek is csodálatos dolog.

Gomba nélkül

Azon felvetésünkre, miszerint sok nő azért nem jár nyilvános fürdőkbe, mert fél a fertőzéstől, Dr. Tóth Éva csak mosolygott. Szerinte nem ezért nem járnak, hanem azért, mert egyszerűen nincs nálunk fürdőkultúra, ahogyan mozgáskultúra sincs. A mai fürdők többsége, - főleg az olyan tiszta, rendbe tartott helyek, mint a Rudas-, már egyáltalán nem számítanak gombatelepeknek, nem kell félni semmilyen fertőzéstől. Ugyanakkor be kell tartani az előírásokat, például az előfürdőt, hogy nem a fürdővízben ázzanak le a hámsejtek.

Görcsoldó

A meleg víz tágítja az ereket, oldja a görcsös állapotot, az izomgörcsöt és az izületi kopásra is jó hatással van. A meleg termálvíz görcsoldó hatása ellenére sem ajánlatos azonban menstruációs fájdalom csillapítására használni a gyógyvizeket. Ennek több oka van, egyrészt a meleg víz tovább növeli a már amúgy is vérbő állapotot, így a kórokozók könnyebben bekerülnek a szervezetbe. Emellett a gyógyvizek többsége, így a Rudas vize is tartalmaz radont, ami serkentő hatással van az ivarszervek működésére, így hatásukra elhúzódhat a menstruáció.

Így a fürdőket, legalábbis az első három napon ajánlatos kerülni, ugyanakkor uszodába a doktornő szerint nyugodtan el lehet menni egy tamponnal felszerelkezve. Az ősrégi canestenes-tampon megoldás nem sokat ér, ha valaki ennyire fél a fertőzéstől vagy tényleg nagyon érzékeny a fertőzésekre, az már inkább víztaszító vazelines tampont használjon. Bár dr. Tóth Éva szerint az érzékenység hátterében legtöbbször legyengült immunrendszer áll, arra pedig nem ez a legjobb megoldás.

Fokozatos örömök

Jó hír viszont, hogy a közhiedelemmel ellentétben, egyáltalán nem ereszkedik meg a mell egy kis forró fürdőtől, nyugodtan ücsöröghetünk a 40 fokos vízben is, csak nem sokáig. Dr. Tóth Éva szerint azonban nem a feszes melleinket kell félteni, nagyobb probléma lehet, hogy a meleg hatására kitágulnak az erek, és előfordulhat, hogy az embernek hirtelen leesik a vérnyomása. Másik fontos szabály, hogy fokozatosan kell haladni a 35-36 fokos víztől a 40-42 fokos víz felé, és nem szabad elfelejteni, hogy az emberek hőtűrése különböző.

Nem ajánlott a gyógyvizes fürdés terhesség alatt, legalábbis a balneológusok szerint, a nőgyógyászok többsége ugyanis semmi kivetnivalót nem lát egy-egy fürdőzésben. A doktornő ennek ellenére nem ajánlja a termál vizet terhes nőknek, bár itt is hangsúlyozta, hogy minden szervezet más, hiszen van olyan nő, aki amíg nem bizonyosodik meg róla, hogy terhes, akár rendszeresen is jár fürdőbe, és semmi baja nem lesz tőle. Dr. Tóth Éva szerint a fertőzésre inkább a szaunában kell fokozottan odafigyelni, szerinte még a fenék alá terített törölköző sem elegendő, hiszen az is sok nedvességet magába szív, ezért ajánlatos egy szigetelő, műanyag réteget alá helyezni.