horoszkóp

Ha betiltanák a dohányzást, kitörne a forradalom

kn
2008.11.17. 21:20
Kapcsolódó cikkek (1)
November 17. a WHO füstmentes világnapja, ez alkalomból megkérdeztük a Kiadó kocsma vendégeit, mit gondolnak a dohányzásról és arról, ha a nyilvános helyeken idővel betiltják Magyarországon. Egyik nyilatkozónk szerint forradalomhoz vezetne, ha betiltanák a dohányzást a kávézókban. A füst egyébként is szerves része a kávéházi kultúrának. Utca hangja a dohányfüstben.

A legtöbb európai uniós országban száműzik a dohányosokat a vendéglátóhelyekről. A külföldi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a szenvedélyes bagósok rendszerint heves felháborodással reagálnak a tiltó intézkedésekre, idővel azonban az éttermek és kávézók előtt fagyoskodnak, hogy nikotinéhségüket csillapítsák. Hogy leszoknak-e a tilalom következtében, az már más kérdés. Magyarországon is idő kérdése, amíg megalkotják a törvényt, bár nem kapkodják el. Az MTA által készített tanulmány szerint az, hogy a dohányzást nyilvános helyeken betiltják, legalább 10%-os bevételcsökkenéshez vezetne az érintett vendéglátóhelyeken, az alacsonyabb kategóriájú helyek jelentős része, nagyjából 30%-a pedig lehúzhatná a rolót.

Az MTA szakértői a fokozatos betiltás mellett érvelnek, így először a jelenleg is érvényben lévő szabályok szigorítását és azok gyakorlatban is hatékony érvényesítését tartják fontosnak, a dohányzás teljes betiltására pedig feltehetően pár évet még várnunk kell. Addig a dohányosok cigarettázhatnak bárhol, a nem dohányzók pedig kénytelenek továbbra is a nemdohányzó részlegek időnként füstös levegőjét szívni. November 17. a WHO nemzetközi füstmentes napja. Ez alkalomból megkérdeztük az utca emberét, pontosabban a Kiadó békésen kávézgató vendégeit, mit gondolnak a dohányzásról és annak esetleges betiltásáról.

Eszter: A tiltás a dohányosok szabadságát korlátozza

Különítsék el!

Nem dohányzom, de ettől még úgy gondolom, a megoldás, hogy elkülönítsék a dohányzó és nemdohányzó helyiségeket. Most is elvileg ez van, de nincs rendesen megoldva. Jól szellőző és rendesen szeparált helyiségek kellenek. Szerintem ha betiltanák a dohányzást nyilvános helyeken, az ugyanúgy valaki szabadságjogainak a korlátozását jelentené, jelen esetben a dohányosét. Ehelyett azt kéne inkább megoldani, hogy a nem dohányzókat ne zavarja a füst. Ez az intézkedés pedig egyébként sem a vendégek védelmében születne, hanem a dolgozók miatt. Így már sokkal inkább támogatnám.

Márta: Ha betiltanák a dohányzást, forradalom törne ki

Inkább bicikliutakat!

Ha be is tiltanák a dohányzást a nyilvános helyeken, mi attól még dohányoznánk. Sőt. Ha tényleg betiltanák, szerintem Magyarországon lázadás törne ki, forradalom. Főleg a szórakozóhelyeken, ahol este koncertek vannak, az emberek isznak, de még egy kávézóban is, egy kávé mellé a mi korosztályunknak, a negyveneseknek, a cigaretta létszükséglet. A lányom húsz éves és ő is kőkeményen dohányzik már évek óta. Jó a füstmentes nap, de én nem látok arra esélyt a közeljövőben, hogy betiltják a dohányzást. Ez még odébb van. Szerintem előbb legyenek inkább rendes bicikliutak. Mire ezt bevezetik Magyarországon, addigra én leszokom!

Vince: Estére rossz a szagom

Tiltsák be!

DJ-ként kifejezetten utálom, hogy lehet dohányozni nyilvános helyeken. Az este végére, mindenkinek, a vendégeknek, a dj-nek, a pultosnak, mindenkinek nagyon rossz a szaga. Portugáliában voltam olyan klubokban, ahol már nem szabad cigarettázni és a meglepetés erejével tapasztaltam reggel, hogy nem vagyok büdös cigarettaszagú. Ott azt is ki tudták alakítani, hogy aki viszont dohányzik, az egy kulturált helyre ki tudjon menni. Portugáliában is kezdetben az volt, hogy kiürültek a táncterek, mindenki inkább kinn sörözött és dohányzott. Aztán rájöttek, hogy azért jobb, hogyha van zene. Én drukkolok, hogy ezt itthon is bevezessék és ne lehessen dohányozni nyilvános helyeken. Én is könnyebben fogok így leszokni.

József: Egyszerűen nincs oxigén

Kell a törvény!

Nem szeretem, hogy mindenhol cigarettáznak. Az is jó lenne, ha lennének külön olyan helyek, amelyek dohányos helyek és az ember eldönthetné, hogy bemegy-e vagy sem. De most például vannak helyek, ahova egyébként szeretek járni, viszont hosszabb időre már nem lehet beülni, mert egyszerűen nincs oxigén. Szerintem ehhez is idő kell, hogy beépüljön a mindennapokba. Mint annak idején a nemdohányzó helyiségek kialakítása. És mindenképpen kellene hozni valamilyen törvényt, mert csak így lehet betartatni akár a szórakozóhelyek tulajdonosaival, akár a dohányosokkal.

Tibor: A pesti kávéházi kultúrához hozzátartozik a füst

Miért menő cigarettázni?

Évek óta dohányzom. Szerintem a pesti kávéházi kultúrához egyszerűen hozzátartozik a füst. Nem betiltani kéne, hanem azt kéne elérni, hogy ne legyen menő cigarettázni. Ha csak az utcán lehetne dohányozni, a kávéházak előtt, hogy nézne már ki az utca? Tele lenne minden csikkekkel. Olaszországban voltam nemrég, ahol ez működik, de ott jóval melegebb van, mint itthon, ahhoz, hogy a kávéhézak előtt fagyoskodjunk. Lassan már mindent be fognak tiltani. A cigarettázást, a csókolózást. Ez annyira nem az egészségről szól.