Futóruha-divat Gyurcsánytól a britnistákig

dns
2004.10.08. 17:09
Néhány nappal az után, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Margit hídon, mozgás közben mutatta be sajátos futóruháját, trendjének máris követői akadtak. Riporterünk a cicanadrágos-sortos megoldáson kívül több irányzatot is megfigyelt a margitszigeti kocogók közt.
A kályhától

Miniszterelnök-jelöltként Gyurcsány Ferenc életvezetési és a magánéleti váltásokra vonatkozó tanácsokkal is ellátta a honpolgárokat. Kormányfőként ennél többet is tett: lihegő követőinek bemutatta 2004/2005-ös futó-kollekciójának egy darabját. A modelljei nadrágjába néha banánt installáló akcióművész-tervező Herczeg Zoltánhoz hasonlóan miniszterelnökünk is a happeninget választotta a show műfajául. Akció közben engedte látni sportruházatát a Margit hídi kifutón. Fekete cicanadrágra antracitszürke rövidnadrágot húzott feliratos fehér pólóval. John Travolta zsengéiből ismert fejpántos megoldás stílusos lehetett volna ehhez a modellhez, de a villamoson utazókat e nélkül is kárpótolta a tapinadrág látványa, amely a nyári trend szerint lábszárközépig ér. Ősszel már fehér frottír zoknival támogatják meg.

Egyelőre nem tudni, az életmódra vonatkozó tanácsok közül ki, mit fogadott meg, de az őszi kollekció máris hatott. A Velvet trend-előrejelző munkatársa a Margit szigeten szkennelte a profikat és műkedvelőket a reggeli futócsúcsban. Tapasztalatai szerint a kormányfő haute couture-jén kívül több, egymástól eltérő irányzat döngetett a rekortán futóúton.

Gyurcsány-couture, és az újrahasznosítók

Tekintse meg képeinket!
Kék lasztexnadrágra fekete tüllszoknyával, lila csipkefelső húsznál több színes fémkarperecekkel. Ez az arzenál már a nyolcvanas években is ritka volt, de Madonna mindezt együtt volt képes felvenni a filmtörténet szégyeneiben, aminek eredményeképp tinilányok ezrei csaptak le a second-hand boltokra. Ennél is gyorsabban terjedt a miniszterelnök által inspirált futódivat, amelynek a popdívához annyi köze van, hogy ezen irányzat alapja is az újrahasznosítás. A Zizi Labor fénykorából őrzött jégeralsó mutatós az oldalán dupla csíkos vízhatlan rövidnadrággal, amelyik a tekintetet a comb felé tereli. A riporter megfigyelése szerint ezt a kombinációt hölgyek nem hordják. Gimnazista futóruha felmentetteknek is

Ez az irányzat hasonlít leginkább a gyurcsányira, de mivel viselői még nem estek túl az ötéves érettségi találkozójukon, vagy vérkeringésük alapból jó, nem viselnek lasztexnadrágot. Fejpántot sem feltétlenül, de többnyire fehér, díszítés nélküli felsőrészt igen. A bátrak az alapruhadarabként szolgáló orkán anyagú sortot napsárga színben hordják. Nem ritka a neonszínű változat sem, de azt már az idősebb testvértől szokás örökölni. Vagy Kenguruval terveztetni.

A keleti blokk és a hip-hop

Az Adidas fél éve újrafazonírozta a hetvenes évek olimpikonjainak formaruháit, de a retró urbanista irányzata nem innen bontakozhatott ki. Sokkal inkább a keleti blokk egykori darabjai ihlették, mint a csehszlovák mackóalsó, vagy a barna, passzés derekú, cipzáras kardigán. A Velvet megfigyeltje ehhez az összeállításhoz piros kötött sapkát is felvett, amelyet legfeljebb szónok típusú rapperek szoktak. A viselet egyetlen stilisztikai hibája, hogy a napszemüveget nem a szocio-nosztalgia, hanem a Matrix inspirálta.

Ad hoc kocogók pirosban

A szezon divatszínének nevezett vörös több futót is nagyobb teljesítményre ösztönöz. Annál is inkább, mert a riporter tapasztalatai szerint ezen kocogók nagy része nem híres a kitartásáról. A piros melegítőbe öltözött fiatal lány kiegészítői: piros hajgumi, fehér futócipő, szürke kiskutya. Az állat időnként elcsatangol. Gazdájának ez jó ürügy lehet egy kis pihenésre. A másik megfigyelt piros felsőrészéhez rózsaszín hajpántot visel. Példaképe nem Flash Gordon. Ez a megfigyelés a derékra kötött piros kardigánosokra is vonatkozik.

Magas barna férfi sajátos hajpántban

A tenisz eredetileg nem a fekete nők, inkább a fehér férfiak sportja volt. A hagyományőrzők közé tartozó férfiak világos öltözékben kocognak. Ingnyakú felsőrészük eleganciáját viszont ellensúlyozza a sajátosan megválasztott női fejkendő, vagy hajpánt. Riporterünk apró kék, illetve apró rózsaszín mintás modellekre csodálkozott rá. Klasszikus fehér frottír fejpántot leginkább csak olyanok hordanak, akik hörögnek is futás közben.

Britnisták, és egyéb látványfutók

Az amerikai női hírességek shopping-felszerelése a csípőfazonú melegítő, toppal és baseball-sapkával. Ezt kopírozza a nem híres magyar nők egy részének futóruhája is. Jellemző a szürke-fehér kombináció színben passzoló sapkával, de az élénk színű összeállítás a színes felsőrészek réteges halmozásával sem ritka. A kivizöld, a madrigál-rózsaszín, és a királykék a legjellemzőbb színek. A kategóriába eső hölgyek körében a leggyakoribb, hogy zenét hallgatnak futás közben. Így gondolataikkal nem maradnak egyedül.

Poszttrendi lányok

Klikk a képre!
Első ránézésre a britnistákkal összemosható kategória, de lényeges különbség, hogy ezek a nők nagyfogyasztók. Biztos egzisztenciával, jó, vagy jónak vélt ízléssel rendelkeznek. Futóruhájuk nemcsak trendkövető, de láthatóan drága is. A kategória egyik elegáns példánya fehér melegítőjéhez égszínkék kötött garbónyakú felsőrészt visel. Némelyikük erős, padlizsánszínű sminkben fut. A cézársaláta reklámarcai

A poszttrendi lányok férfiváltozata. Leginkább a hóbortos yuppie-k közül kerülnek ki, akik ingerlő színű reklámpólókban, kínai írásjelekkel díszített, vagy 'jópofa mintás' T-shirtben futnak. Kisebb részük sznob, nagyobb részük tényleg az egészséges életmód híve. Ők már évekkel ezelőtt váltottak a csülök péknéről cézársalátára.

A BKV kiképzettjei

A műkedvelők közt utcai ruhában - vagy ennek egyik alfajában: Pampalini-féle felfedező nadrágban - kocogókat is látni. Ők azok a nagyvárosi túlélők, akik felgyorsult világunkhoz szokásaik megőrzése mellett igyekeznek alkalmazkodni. Azon kívül, hogy műanyagtalpú cipőben vágnak neki a távnak, a technikai tudást sem hajlandók elsajátítani. Módszeresen úgy loholnak, ahogy a busz után. Őket a BKV edzi. Itt azonban letérnek az útról, és járókelőnek álcázzák magukat, ha valaki véletlenül szembefut velük