horoszkóp

Az elefántfejű isten fesztiválja

2007.09.17. 11:35
Többezren köszöntötték a kedvenc istenséget, Ganésát az indiai Mumbaiban. A fesztivál, aminek a végén megmerítik az elefántfejű istent a vízben, szombaton kezdődött és tíz napig tart.

Az indiaiak egyik kedvenc istene, a bölcs Ganésa fesztiválja kezdődött meg szombaton. Mumbaiban (régebbi nevén Bombay) sok ezer kisközösség (hindi nevén mandal) köszöntötte a gazdagságot hozó istent, akinek tiszteletére saját ganésaszobrot építettek.

Taxik, furgonok és buszok tetején utaztatták a hívők a különféle színű és méretű ganésaszobrokat, hogy Mumbai különböző pontjain helyezzék el őket.

Nézze meg a fesztivál képeit!

A kedvelt istenség mannáját, rizsgombócokat is készítettek a helyi közösségek, amit aztán felajánlottak a szertartás keretében.

A hindu fesztivál idejére rendőrök biztosítják Mumbai köztereit, különösen, mivel a muzulmán ünnep, a ramadán is pénteken kezdődött. A két ünnep egyébként húsz év után most először esik egybe. A hindu-muzulmán összetűzések megelőzésére a helyi templomokban fémérzékelő detektorokat szereltek fel és szigorú ellenőrzéseket tartanak térfigyelő kamerák segítségével.

A közlekedést is át fogja rendezni a fesztivál a kereskedelmi fővárosban, Mumbaiban, főként az utolsó napon, amikor a hívők megmerítik a szobrokat a folyóban.

Ki az a Ganésa?
Ganésa Siva és Párvatí fia. Vörös vagy sárga, emberi törzzsel, hatalmas gömbölyödő hassal, négy karral és elefántfejjel ábrázolják, szájából egy agyar meredezik. Külső vonásai a mítoszok úgy magyarázzák, hogy a születésekor tartott ünnepségre elfelejtették meghívni Sani istent (a Szaturnusz bolygó megtestesítőjét), aki bosszúból tekintetével elhamvasztotta a csecsemő fejét. Erre Brahma azt tanácsolta Párvatínak, hogy annak az élőlénynek a fejét tegye a helyére, akivel először találkozik, ez a lény pedig egy elefánt volt. Egy másik mítosz szerint Siva maga vágta le dühében fia fejét, amikor az megzavarta együttlétét Párvatíval, majd később Ganésa törzsére a közelben talált elefánt fejét helyezte. Ganésát tartják a bölcsesség istenének és az akadályok elhárítójának. Őt hívják a hinduista hívők segítségül, bármily csekély jelentőségű vállalkozásba kezdjenek is, ő a legnépszerűbb indiai istenek egyike, ábrázolásai és templomai mindenfelé megtalálhatók Indiában, különösen délen. Forrás: Terebess Online