Első kézből a Magyar Gárda outfitjéről

vb
2007.09.05. 12:34
Az aktuális trendeket kutató sorozatunkban a legújabb divatjelenséget, a Magyar Gárda öltözékét vettük szemügyre. A tervezőgárda-tag Bencsik András elmesélte, hogy készült, és miért ezüst oroszlán van aranyszarvas helyett az egyébként már levédetett, 8500 forintba kerülő mellényen.

A Magyar Gárda sokat vitatott öltözéke egy kisebb alkotói csoport ötletelésének végeredménye, melyben Bencsik András újságíró és élettársa, Takács Zsuzsa iparművész-divattervező járt élen, tudtuk meg. Szerettük volna az információkat első kézből kapni, de a tervezőnő elhárította érdeklődésünket és helyette Bencsik Andráshoz irányított minket, aki Armani szakértelmével elemzett.

Elsőként megvizsgálták a fiatalok divatját

Mindenekelőtt leszögezte, az egyenruhán domináló fekete szín egy cseppet sem félelmet keltő, hanem divatos. Egyébként a divat-tradíció-költségkímélés egységében gondolkodtak a tervezés során.

"Az emberek többsége dzsínszben, vagy oldalzsebesben jár. Vizsgáljuk meg - mondtuk -, hogy mely elemek jellemzik a huszon-harmincéves korosztályt. Arra jutottunk, hogy ezek a póló, a military stílus, a kívülzsebes, túrázós nadrág; illetve megfigyeltük, hogy nagy reneszánsza van a horgász, a turista-millitary mellénynek is" - festett le egy fogvicsorogtató újfasiszta helyett egy mélabús tekintetű operatőrt a főszerkesztő, majd ismertette az alkotói folyamatot.

Modernitás és tradíciók keverednek feketében

"Amikor a társaság díszviseletén gondolkodtunk, azt a szempontot vettük figyelembe, hogy a tradicionális dizájnt modernizáljuk. A legfontosabb szempont az volt, hogy keressük meg az aktuális, divatos, modern viseletek legnépszerűbb elemeit és hozzunk bele olyan motívumokat, melyek tradicionálisak - ha például a táncházakra gondolunk, ott is a fekete mellény, csizma és kalap a divat. A fekete divatos szín, és a célunk az volt, hogy ezt a ruhát kedve legyen hordani egy mai fiatalnak" - reagált a szín kapcsán felmerült militarista idegenkedésekre Bencsik András.

Oroszlános mellény

Mint megtudtuk, az egyenruha kulcseleme a mellény, melynek hátán egy dühös oroszlán feszít, ezüstből kirakva.

"A mellény saját fejlesztés. Mellény ilyen karriert még nem futott be. Ez a mellény az elmúlt húsz év leghíresebb ruhadarabja lett. Különlegessége a stilizált nyújtózkodó nagymacska, mely nem félelmetes, inkább dinamikus. Az oroszlán pozitív képzeteket sugall: erő, nyugalom, méltóság, fegyelmezettség, amit szeretnénk, ha a gárdára is igaz lenne."

Még oroszlán

"Az oroszlán egyébként a magyar mitológiában már a XII. században felbukkan, sőt előtte is. Mára kikopott a szimbólumok közül, mert a mi égövünkön már nincsenek oroszlánok" - derült ki, hogy a szokásos arany szarvas helyett miért ezüst oroszlánt láthatunk a hátakon.

Külföldi árpádsáv a sálakon

"A kendővel nem volt szerencsénk, mert a festés során túl kemények lettek a színek (piros illetve fehér, csíkozásban - szerk.), ezért most készül egy újabb széria külföldön."

A cipők nem uniformizáltak

"A leendő gárdisták anyagi helyzetét figyelembe véve csak annyira fejlesztettük ki, amennyi elengedhetetlen ahhoz, hogy felismerhetők és összetéveszthetetlenek legyenek" - válaszolta Bencsik a lábbeli uniformizálását firtató kérdésünkre. Nincs tehát egyenbakancs: bármilyen sötét cipőt hordhatnak a gárdatagok, ami "általában bakancs vagy fekete cipő, csizmát nem írhattunk elő, mert manapság nem hordanak csizmát a férfiak".

És a többi

"Ünnepi viseletnek a fehér inget ajánlottuk, az árpádsávos felvarrókat mi készítettük. Ezek a mellényen és a sapkán találhatók." Utóbbiakról megtudtuk, egy Levi's boltban vásárolták, de nem Levi's márkájúak és kb. 1000-2000 forintért szerezhetők be. Az új szériában lehet, hogy máshonnan vásárolják majd.

Kinek lehet ilyen?

Egyenruhája csak a Gárdába felvett gárdistának lehet, Bencsik és barátnője ezért nem is tervezik a nagyüzemi gyártást. A mellény maga kb. 8500 forintba kerül, az első ötvenhat sapkát ajándékba kapták az 1.0-ás gárdisták.

"Nincsenek konkrét terveink a kollekció nagyságára nézve, igen nagy a jelentkezés, de hogy hány darab készül majd, nem tudom. Lehetőség szerint magyar bedolgozókat részesítjük előnyben, még ha a kínai árak az itthoniak felébe kerülnek is" - vázolta jövőbeni terveit Bencsik a gárda fölött gyülekező sötét fellegek ellenére.

Csak az igazi számít

"Mi nem egy divatházat akartunk létrehozni, de a hamisítók ellen nem lesz könnyű védekezni. A mellényt szerzői jog alá helyeztük, hogy ne tudják másolni és adtunk neki egy márkanevet, jelenleg készülnek a bevarrható matricák. Még nem árulhatom el, mi az, mert a név még nincs levédve. Pont azért, hogy ne tudják lemásolni."

Gárdalike megoldások
Ha valaki úgy jár, hogy elutasítják, úgy is kölcsönözhet gárdista look-a-like külcsínt magának, ha ellátogat egy bőségesebb árukészletű kínai vagy military shopba. Mi utóbbiban néztünk körül, és a következő árakra leltünk:
Fekete amerikai motoros mellény: 4500 forint
Fekete oldalzsebes nadrág: 5800 forint
Fekete bakancs: 15 000 forint

Kínai boltban a teljes gárdista outfit 10-12 ezer forintért szerezhető be, bakancs nélkül.