A 2007-es melegfelvonulás az első, amelyen néhányan meg is sérültek. A Velvet is elindult a kétórás belvárosi túrán, hogy minél több résztvevővel elbeszélgetve feltérképezzük, mi a melegparádék trendje, de végül az derült ki: az elfogadás és a tolerancia hiánya az idei sláger.

Az idei melegfelvonulás részvevői sokkal szolidabban öltöztek, mint tavaly, mert attól tartottak, hogy ha azt veszik fel, amit egyébként szívesen viselnének, az ellentüntetők céltáblájává válnak. Mint kiderült, a feltételezés nem volt téves, hiszen a tojásdobálókat legjobban az bosszantotta fel, aki nemcsak jól érezte magát, de ki is rítt a tömegből.

Séta a tojástűzben

Az Andrássy úton sétáló embertengerben még kellemesen lehetett beszélgetni azokkal a részvevőkkel, akik a 11. Meleg Büszkeség Napját akarták megünnepelni. A leszbikusokból, melegekből, biszexuálisokból és transzneműekből álló csapat gördülékenyen haladt az Oktogon felé, mikor a tömegben elterjedt, hogy a Dohány utcánál már tojásokkal felfegyverezve várják a felvonulókat.

A résztvevőkben nem keltett riadalmat a pletyka, hiszen rengeteg rendőr kísérte a három kamionból álló konvojt. A második teherautó mögött pillantottuk meg Kárment, aki testhezálló miniruhájával és tollboájával már önmagában is figyelemreméltó jelenség volt, mi pedig külön értékeltük, mennyire természetesen viselte.

Kiderült, hogy ebben az öltözékben már fellépett egyszer egy házibuliban, és ott osztatlan sikert aratott. "Nem tudok róla, hogy lenne valamilyen trend arra, hogy itt hogy kell megjelenni. Szerintem akik így öltöznek, azért teszik, mert így érzik jól magukat". Az első felvonulásra még fiúként ment, de tavaly és idén már lánynak öltözött. Kármen annak örült a legjobban, hogy sokkal többen jöttek el, mint tavaly.

Két kamion között fedeztük fel Vandát, aki barátjával érkezett. Az ördögszarvakat viselő fiú egy váratlan pillanatban szétnyitotta az ingét, így megcsodálhattuk pólóján a teljes létszámú Spice Girl lenyomatát. Míg Vanda Marilyn Monroe-t istenítette, addig barátja elmesélte, hogy csak a parádé miatt viselnek ilyen színes ruhákat az emberek. "Én egri vagyok" - vette át a szót Vanda. "Felénk ilyen nincs. Én minden évben itt vagyok, mert ezt az emberek egy vallomásnak fogják fel. Vidéken sokkal nehezebb elfogadtatni magunkat. Egyszer egy évben van ilyen lehetőség, és ilyenkor mindenki kikapcsolódik."

István az első kamion mögött haladt rengeteg lufival a kezében és arra panaszkodott, hogy nem tudott úgy öltözni, ahogy szeretett volna. "Női cuccban akartam jönni, de csak sajnálatos módon a híradó bemondta, hogy ellentüntetésekre lehet számítani. Mondjam azt, hogy félnünk kell sajnos, mert ennyire nem fogadják el a melegeket? Lehet, hogy este meglincselnek? Annyira nincs rám írva, hogy meleg vagyok. Ha hazamegyek, leveszem a szemüvegem és lemosom a rúzsom, így nem fogják észre venni, hogy meleg vagyok. Nem büszkélkedek vele, de ha megkérdezik, felvállalom" - mondta el István, akit legjobban az bosszantott, hogy egyelőre semmit nem értek el azzal, hogy végigsétálják a fél várost.

A purgatóriumban fogtok elégni mind

A felvonuláshoz az Oktogonon csatlakoztak az ellentüntetők, akik megfigyelésünk szerint korántsem voltak olyan vidámak és színesek, mint a felvonulók, és öltözékük helyett inkább divatos kiegészítőikre helyezték a hangsúlyt, úgymint záptojás, füstbomba, és az elmaradhatatlan Árpád-sávos lobogók. Az ellentüntetőkre jellemző az is, hogy nem jól tűrik, ha divatkellékeiket a másik oldal is alkalmazza: egy, a melegek közt magyar zászlóval felvonuló fiút kifejezetten sok atrocitás ért. Akadt olyan is, aki higgadt hangnemben kérdezte meg tőle: "mi köze egy buzinak a lobogóhoz?!" A fiatalember persze ezzel csak annyit akart érzékeltetni, hogy ők is a nemzethez tartoznak, nemi identitásuktól függetlenül: "A regisztrált partnerkapcsolat nem egyenjogúság. Az, hogy ellentüntetnek, nem zavar. Elcsattant egy tojás is a lábamon, de különösebben nem akadályozott semmiben. Az viszont nem jó, hogy ilyen a közhangulat."

Képek a menetről!

Mindezt jól hárították a rohamrendőrök, akik mindvégig távol tartották a párhuzamosan haladó "köcsögök vagytok, a purgatóriumban fogtok elégni mind, rohadt buzik" kifejezéseket skandálókat. A tüntetők nyugdíjas szakosztályának ez alkalomra írott csasztuskája is igen népszerű volt: a "Gyurcsány, takarodj, vidd a köcsög haverod" rigmust különösen pár idős hölgy skandálta nagy lelkesedéssel, kiegészítőként náluk valamiért teszkós nejlonzacsikat figyeltünk meg, ami végülis kék-fehér csíkos, szóval csak az egyik szín ment mellé.

Miután túléltük a körúti rendzavarást eljutottunk a célállomásra, a Buddha Beach-re. Itt találkoztunk a miniruhás Zolival, aki elárulta, hogy a melegek hol tudják megvenni a trendi cuccokat. "Az X-it üzletláncban lehet a leggyakrabban beszerezni ruhákat a traviknak és a fiúknak. A boát nem tartom fontos kelléknek, mert hullik belőle a toll, meg cipelni sem jó ilyen melegben." Az idei meleg trendről kérdezve először hosszan elgondolkodott, majd rávágta, hogy - ahogy a tizenévesek közt egyébként is - náluk is az emo, azaz a fekete rockeres stílus a menő most. Amit viszont egyáltalán nem talált menőnek, az a felvonulás vége volt, amikor az "antimelegek" dühösen azt ordibálták, hogy "buzikat a Dunába, a zsidókat meg utána!".