horoszkóp

Luxusautóval vagy dizájntáskával mentené meg a Földet?

2009.03.15. 09:55
Ebben az évben a Papp László Sportaréna borult zöldbe a 2 in1 eseménynek számító GardenEXPO kertészeti és a GreenEXPO környzetvédelmi kiállítás és vásár keretében. Pár interaktív játékkal megtűzdelt körutunk során kiszemeltünk pár kiállított tárgyat, amikről önök mondhatnak véleményt. Egy luxus sportterepjáró vagy egy kartonból készült ülőke szolgálja jobban bolygónk érdekét? Legyőzi-e valaha a dizájnos függőszék a pirospozsgás kerti törpét?

Magyarországon egyre népszerűbb a környezettudatos gondolkodásmód és életforma, bár még bőven van hova fejlődnünk - tudtuk meg Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi minisztertől, aki péntek délben nyitotta meg a háromnapos GardenEXPO kertészeti és a GreenEXPO lakossági környzetvédelmi kiállítást és vásárt. Az életszínvonal helyett az életminőség szót előnyben részesítő politikus köszöntőbeszéde után belevetettük magunkat a standok rengetegébe, hogy felmérjük mi változott azalatt az egy év alatt, amióta legutóbb szemügyre vettük a 2008-ban hazánk legzöldebb kiállításaként definiált eseményt. Mivel tavaly már alaposan kiveséztük ezt a 2 in 1 eseményt, és idén erőteljes deja vu érzés kerített a hatalmába, ezért most csak pár érdekes tárgyat emeltünk ki a felhozatalból, amik felett önök ítélkezhetnek.

Először is döntse el, hogy a GreenEXPO standjain lefotózott tárgyak közül ön melyik kiállított darab segítségével küzdene legszívesebben bolygónk megmentésért.

1. Kartonnal a Földért

Klikk!

A Karton-Art Design 2008-as formatervezői pályázata kapcsán már megemlékeztünk arról, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik papírból készült lakberendezési tárgyakkal és műszaki cikkekkel akarják kifejezni szeretetüket a Föld nevű bolygó és a dizájn iránt. Bár a GreenEXPO keretein belül nem találkoztunk az utóbbi kategóriával, a Magyar Szabadalmi Hivatal Formatervezési Bizottságának standján bárki megtapasztalhatta milyen érzés, ha Terbe János designer kartonbútoraival rendezi be a nappaliját.

2. Relaxáljon reklámon

Még több fotel!

A lakberendezési vonalon maradva következzenek a Medence Csoport saját tervezésű kültéri ülőbútorai, amit a környezettudatos gondolkodás értelmében újrahasznált PVC reklámmolinókból készítenek. A kültéri bútorok több formában készülnek, vannak fotelek, kanapék, szófák, puffok és hordó alakú ülőalkalmatosságok is. RE+KLÁM fedőnév alatt készült bútorokat nem csak megvásárolni lehet, ha nem kibérelni is. A nettó eladási ár tizenöt és harminchét ezer forint között mozog darabonként, a bérlés pedig ezerkétszáz és kétezer-nyolcszáz forint között.

3. Csináld magad

Még több táska!

Természetesen nem csak otthonunk határain belül védhetjük a környezetünket, hanem az utcán is bátran hirdethetjük ökoharcos mivoltunkat. A Medence Csoport ugyanis nem csak kültéri bútorokat készít a kidobásra szánt PVC-bannerekből, hanem különböző kiegészítőket is, mint például bevásárlószatyrot, tornazsákot vagy bicklistáskát, vagy retikült. Ha pedig kellő tehetséget érzünk magunkban, akkor mi is tehetünk egy próbát, ugyanis a Design7 keretében, vagy az ünnepek előtt a Medence Csoport rendszeresen tart hétvégi alkotóműhelyeket, ahol minden érdeklődő - némi segítséggel persze - megalkothatja a saját táskáját vagy szatyrát, ahogy azt mi is tettük még 2007-ben. A WAMP standján egyébként a Balkan Tango gumibelsőből készült táskáit is meg lehetett vásárolni.

4. Ökoluxus az utakon

Hibrid luxus

A tavalyi kiállításon számtalan autógyártó cég sorakoztatta fel járművét, idén - talán a gazdasági világválság miatt - a FŐGÁZ földgázüzemű járműve mellett csupán a Lexus prezentálta két hibrid hajtású autóját. A technikai adatok és egyéb paraméterek ismertetésébe most nem mennénk bele, aki kíváncsi ezen részletekre, a Totalcar tesztjéből mindent megtudhat. A hibrid sportterepjáró áráról nem mertünk informálódni.

5. Nem a méret a lényeg

Apró, de öko

Ha fenntartásokkal viseltetünk az óriási autókkal szemben, és anyagi hátterünk is hagy némi kívánnivalót maga után, ám a biciklizés nem a mi műfajunk, akkor érdemes beruházni egy elektromos meghajtású robogóba. A szórólap tanulsága szerint a képen látható jármű kis helyet foglal, hiszen 1,196 méter hosszú, 0,576 méter széles és 1,022 méter magas. A különböző színekben kapható robogó egy töltéssel - ami az akkumulátor fajtájától függően 4-6 óra - körülbelül 10-12, illetve 20-25 kilométert bír, ami a belvárosban történő furikázáshoz bőven elég. Az elektromos robogóra szintén a a Magyar Formatervezési Tanács standjánál figyeltünk fel.

Második forduló. Ön melyik dísz- illetve berendezési tárggyal ékesítené legszívesebben a kertjét?

1. A törpék vitatott kasztja

Mivel tavaly méltatlan módon nem emlékeztünk meg a kerti dísztárgyak egyik legvitatottabb megjelenési formájába tartozó kerti törpékről, így most szeretnénk pótolni ezt a hiányosságot. Lehet őket szeretni, lehet őket utálni, de létezésünkről mindenképpen tudomást kell venni. Az évek folyamán természetesen a kerti törpék óriási evolúciós átalakuláson mentek át, és túlléptek a törpeléten, hiszen számtalan kedves, szőrős, tollas esetenként nyálkás állatot örökítettek meg kerámia szoborként, hogy a kerttulajdonosok büszkeségét díszítsék.

2. Szélmalomharc a kertben

Szívesen emlékszik vissza a Hollandiában eltöltött pár napra? Nos, akkor a fából, mint abszolút környezetbarát anyagból készült kerti szélmalmokat pont önnek találták ki. Természetesen a több méretben kapható miniépítmények nem kizárólag egyszerű látványelemek, hanem valóban működnek is. Akit pedig nem csak az esztétikai élmény érdekel, hanem a megújuló erőforrások is, akár egy házi szélerőművet is fabrikálhat a kerti díszből.

3. Buli a jakuzziban

Igazán trendi kert nincsen megfelelő méretű és felszereltségű pezsgőfürdő nélkül. Bár idén is meglehetősen kevesen közelítették meg a legdrágább árukat, mint például a fényárban úszó pezsgőfürdő vagy a saját, külön bejáratú infraszauna, az erőteljes vizuális élmény miatt úgy gondoljuk, az előbbinek igenis van helye a felsorolásunkban. Az általunk kiszemelt darab nem csak különböző színekben pompázó ledeket tudhat a magáénak, egy komplett sztereo hangrendszer van beleépítve, ami némileg magyarázatot ad a 4 320 000 forintos árra. Egyúttal eláruljuk, hogy ez a pezsgőfürdő nem a legdrágább ilyen kényeztető eszköz, egyik jobban felszerelt társa például közel három millió forinttal többet kóstál.

4. Vizionáltuk a nyarat

A 12. Lakástrend és Dizájn Kiállításon már megerősítettek minket abban, hogy aki a pisztáciazöldet és barnát preferálja bútorvásárláskor, az nem tévedhet túl nagyot, hiszen tudja, hogy mik a mostanában legközkedveltebb színek. Körutunk során azonnal szemet szúrt nekünk ez az ülőalkalmatosság, és akárhányszor elmentünk mellette, egy kellemes nyári naplementét és ideális hőmérsékletű limonádét vizionáltunk. Egyszerűen nem tudunk többet hozzáfűzni.

5. Fémes formák

Úgy tűnik, hogy a rattanbútorok, a fából készült padok, asztalok és apró házikók mellett továbbra is népszerűek a kovácsoltvas kertkapuk, kerítések és kertibútorok. Számos olyan cég van, ahol nem csak előregyártott darabokat lehet kapni, hanem a vevő igénye szerint, egyedi tárgyakat is elkészítenek a mesterek. Innentől csak rajtunk, valamint a munkával megbízott szakemberen múlik, hogyan és mivel rendezzük be kertünket.