horoszkóp

Génhiba okozza az éjszakai nassolást

MTI
2005.04.26. 09:52
A hibás génnel rendelkező egerek alvásidejükben ébren voltak és egyfolytában ettek. Ráadásul a normális tápláléktól úgy híztak, mint társaik a zsíros eledeltől.

Mint az Illinois államban lévő Northwestern Egyetem kutatói megállapították, az élőlények 24 órás napi ritmusát szabályozó úgynevezett időmérő (clock) gén egy hibás variánsát hordozó egereken az elhízott emberekéhez hasonló tünetjelenségeket észleltek - folyamatos testsúlynövekedésre, diabéteszre, a vér koleszterinszintjének emelkedésére való hajlamot. Az egerek rendre túlették magukat, elhíztak, folyamatosan emelkedett koleszterin- és vércukorszintjük.

A biológiai óra a kulcs

A jelenség arra enged következtetni, hogy az agynak az alvás és ébrenlét ritmusát szabályozó mechanizmusa egyben az éhségérzettel és az anyagcsere működésével is összefüggésben van - írta a Science című amerikai tudományos folyóirat legfrissebb száma.

A mutáns gént szervezetükben hordozó rágcsálók éberek voltak akkor, amikor normális társaik aludtak. Mindegyik egyednél a normálistól eltérő mennyiségben volt jelen az étvágy szabályozásánál fontos szerepet játszó két hormon, a leptin, illetve grelin. Ezek az egerek átlagos élelmiszeradagokkal táplálva, annyit híztak, mint genetikai szempontból normális társaik magas zsírtartalmú táplálkozás során. Amikor pedig a normálisnál magasabb zsírtartalmú táplálékot kaptak, még erőteljesebb testsúlynövekedést produkáltak, amihez egy idő után anyagcserezavarok társultak.

Egyelőre nem értik

"Nem tudjuk pontosan, hogy az időmérő gének milyen módon befolyásolják az étkezést és az anyagcsere folyamatokat genetikailag normális egyének esetében, az azonban ezekkel a vizsgálatokkal egyértelműen kiderült, hogy az emberek időmérő génjeinek abnormális működése minden esetben szoros összefüggést mutat a kóros testsúlynövekedéssel és az anyagcserezavarokkal" - mondta Joseph Bass a Northwestern egyetem munkatársa.

"Nyilvánvaló, hogy a szervezetben működő időmérő rendszer valamilyen módon ellenőrzése alatt tartja az agynak az étvágy szabályozására szolgáló kifinomult mechanizmusát, de hogy miként, azt egyelőre csak találgatni tudjuk. Lehetséges, hogy az alvásmegvonás, vagy a biológiai óra, azaz az alvás-ébrenlét napi ritmusának felborulása súlyosbítja a táplálkozási rendellenességeket. Az is elképzelhető, hogy a testsúlynövekedést nem csak az befolyásolja, hogy mit eszik az egyén, hanem az is, hogy a napnak mely szakában jut a táplálék a szervezetébe, olyan időszakban-e, amikor a szervezet a leginkább hajlamos az elfogyasztott tápanyagok beépítésére" - tette hozzá az amerikai kutató.