horoszkóp

Táncoló Mikulás, hevült szarvasok: vicces ajándékok pokla

2007.12.07. 09:00
Általában pont azoknak az embereknek nincs humorérzékük, akik minden helyzetben kényszeredetten viccesek akarnak lenni. Sajnos az ilyen lényeknek sem tilos részt venni a karácsonyi ajándékozásban, sőt, a piac rengeteg kínosan (nem)vicces "meglepetést" is tartogat számukra, amiket ők gátlás nélkül adhatnak karácsonyra, ezzel az idegeinken zongorázva. Zavarba ejtően nem jó poénok következnek. Aki ezeket elsüti, annak virgács jár.

Karácsonyi vásári humor

Jobb adni, mint kapni. De még jobb nem kapni - legalábbis ha vicces karácsonyi ajándékokról van szó. A karácsonyi vásárokról ki kéne tiltani azokat a standokat, amelyek a "semmire nem jó, de roppant vicces" kategóriába tartozó termékeket árulják. Aki más viccével szeretne karácsonykor ékeskedni, itt szerez be ajándékot szeretteinek. Jó pénzért kelnek el ilyenkor az olyan, egyébként karácsonyhoz nem kapcsolódó tréfák, mint az "Időjárás-jelző kő" ("Ha a kő vizes, esik az eső, stb..."), a Dávid-szobor testét életnagyságban ábrázoló kötény, vagy a kotont/féldecit/rágót rejtő "szükség esetén betörni" üvegdobozocskák. Próbáljuk meg nem sértésnek venni, ha ilyennel ajándékoznak meg!

Megy két Mikulás a sivatagban...

Távolról sem hungarikum azonban az ünnepi humorizálás. Külföldön is dívik az ilyesmi, ahol a viccek túlnyomó többségének céltáblája természetesen nem más, mint a szerencsétlen piros ruhás öregember. Nálunk viszont a Mikulásnak semmi köze nincs a karácsonyhoz, de tekintettel arra, hogy a Jézuskán mégse lehet olyan jókat poénkodni, a Mikulás ünnepidegenségét a viccesek nem veszik figyelembe, és karácsony alkalmával is nagymellű nőket fogdosó és/vagy alkoholista Télapókat ábrázoló lapokat/pólókat osztogatnak. A piálós tematika a rénszarvas-vonalon is megjelenik, míg a krampuszok leginkább erotikusak szoktak lenni vicceséknél. Ennek a legszomorúbb változata a különböző pozitúrákban dugó Mikulásokat vagy krampuszokat ábrázoló boxeralsó.

Hancúr, risza, szorulás

Persze az oda nem illő dolgokat művelő Mikulás nemcsak ruhára vagy lapra rajzolt formában jelenik meg, hanem bábuként is. Amíg mi hagyományainkra tekintet nélkül fogyasztjuk karácsonyra (is) a mikulásos termékeket, addig Kína a hagyományaira tekintet nélkül gyártja nekünk a fogyasztanivalót. A viccesen izgő-mozgó elemes Télapóknak se szeri, se száma. Van, amelyik zenél is, van amelyik azt kiabálja, hogy "ho-ho-ho" és boldog karácsonyt kíván, de a legtöbbjük valami "viccesen" oda nem illőt végez. Ez állhat ágyban hancúrozásból, ágyból ásítva kikelésből vagy a leggyakoribb és emiatt egyben legidegesítőbb esetben Elvis-imitációs csípőriszálós táncból. Tíz éve lehet, hogy még az újdonság erejével hatott, de humoros soha nem volt. Csak hálát adhatunk a sorsnak azért a pár évért, ami még hátra van addig, amíg Magyarországon is elszaporodnak a külföldön a házak oldalára, erkélyére, tetejére felszerelt, kötélhágcsón felfelé mászó, embernagyságúhoz közelítő Mikulások, amelyek különlegesen vicces házaknál profi alpinista szerelésbe vannak bújtatva, vagy rabolnak valamit, esetleg beszorulnak a kéménybe.

IT-humor: ééérted?!

Notóriusan vicceskedő kedvű a számítógépekkel dolgozók kasztja, és ők sem lankadnak az ünnepek környékén. Ez a típusú humor a kívülálló számára ésszel néha felfoghatatlan, de azért tegyünk egy próbát. Ott vannak először is az internet-szerte széltében-hosszában rendelhető vicces USB-drive-ok. Van hóembert formázó, találtunk macit is, amelyet fejjel előre kell bedugni a meghajtóba, de a legrejtélyesebb ez a szocialista (bár nem vörös) csillaggal díszített, egyben színváltós karácsonyfa-pendrive. A legbosszantóbbak azonban a kéretlenül, személytelenül és kiszámíthatóan ömlő virtuális "képeslapok" és "ajándékok" tudnak lenni. Leggyakrabban ezek az e-cardok vagy egyszerű játékok is a fenti renitens-Mikulás tematikát folytatják, de van egy búvópatakként több évtizede fel-felbukkanó körlevél is, amellyel a net is már tele van, ráadásul megközelítésében is technikai. Ennek címe "Racionális mese a Mikulásról és a rénszarvasról", és azt fejtegeti türelmet próbáló részletességgel, hogy létezhet-e igazából, a fizika törvényei szerint a Mikulás. Végezetül ebből álljon itt egy részlet a sebesen száguldó szánról, hogy az utolsó mosolyokat is lehervasszuk... "A légellenállás felhevíti a szarvasokat. Elhanyagolható idő alatt égnek el - eközben 234 000 000 000 decibel erejű hangrobbanás hallatszik -, kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán - a rénszarvasokkal együtt - 4,26 ezredmásodperc alatt ég el."

Na ne vicceljen!

Ön szerint mi a legidegesítőbb vicces ajándék? Nehogy önmagában bosszankodjon, mesélje el nekünk!

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft