horoszkóp

Liszt nélkül hatékonyabb a fogyókúra

dns
2005.06.14. 16:30
Egy Amerikában tanult magyar táplálkozási szakértő szerint a lisztet érdemes kivonni az étrendünkből, mert a benne található anyagok hizlalnak és ártalmasak az egészségre. A tapasztalatairól könyvet írt, amelyben fogyókúrás étrendjét a liszt kivonására és a vércukorszint szabályozására alapozza.

"Az Észak- és Kelet-európai emberek genetikailag hajlamosabbak a liszt és laktóz-érzékenységre, mert a szervezetük kevésbé képes lebontani a lisztben található glütént. A legjobb megoldás ezt az anyagot kivonni az étrendből" - mondta Drs. Fajcsák Zsuzsanna táplálkozási szakértő, aki nagyrészt Amerikában végezte a tanulmányait, és arra törekszik, hogy a magyar piacon is ismertté tegye az úgynevezett GI-diétát, amelyet egy sajtótájékoztatón mutatott be.

Alacsony GI

A kidolgozott az étrendben az úgynevezett glikémiás index kap kulcsszerepet, amelyik azt mutatja meg, hogy adott élelmiszerek milyen gyorsan szívódnak fel a vérben és emelik meg a vércukorszintet. A magas GI-s ételek közé többek közt a fehér kenyér, a péksütemények, a krumpli tartozik, amely arra arra ösztönzi a szervezetet, hogy még több kalóriát vigyünk be. Az alacsony GI-s ételek ezzel szemben nem vezetnek súlygyarapodáshoz, mert hosszabb ideig okoznak teltségérzetet. Ezek közé tartoznak a zöldségek, és a gyümölcsök. "A diétás étrendben tehát ez utóbbira kell törekedni egy kiegyenlített étrend keretében" - vélte Fajcsák.

Fázisok

#alt#
Drs. Fajcsák Zsuzsa könyvbemutatója
Az alacsony glikémiás étrend kidolgozását egyébként már a nyolcvanas években elkezdték. Fajcsák Zsuzsa arról számolt be lapunknak, hogy mostanra sikerült minden felvetődő kérdésre választ adni, ezért most tapasztalatairól könyvet írt "A fogyás hét lakat alatt őrzött titkai" címmel. Az étrend a Glücky nevet kapta, alapja a vércukor- és inzulinszint szabályozása. A szerző hét lépésről beszélt, amelyek a fogyás hatákonyságát segítik. Elsőként a vércukorszint szabályozásának fontosságát emelte ki, ezt követően a második lépésként érdemes leszámolni a fogyókúrákkal kapcsolatos tévhitekkel. Eszerint a divatos fogyókúrák nem feltétlenül vezetnek eredményre, ugyanúgy az éhezés sem a megfelelő módszer a fogyáshoz, mert a szervezet olyankor vizet és izmot veszít. Fajcsák a kalória-megszorítást és a fizikai aktivitást mellőző diétát is a tévhitek közé sorolta.

A harmadik lépés az máj méregtelenítésének optimalizálása, amelyhez a fehérjék és a zsírok szerepét kell ismerni, a szerző célja, hogy a könyvnek ebben a részében a tápanyagokról átfogóbb képet adjon. A negyedik lépésként az optimális mellékvese-működés érdekében az allergiákat kell megismerni, amelyek közt is a lisztérzékenység kap kiemelt figyelmet.

Az ezt követő három fázis nem ismeretlen azoknak, akik már kipróbáltak néhány fogyókúrás módszert: az utolsó lépések közt a folyadékpótlás, a mozgás fontossága és a szemléletváltás szerepel.

Glücky és a Food Express
Fajcsák Zsuzsa elmondta, évek óta saját maga kísértetezik a glüténmentes életelek kombinációjával, nemrég azonban megállapodott a Food Expresszel, és Glücky-Vitalitás néven a GI-diétán alapuló menüt adott ki. Az ételszállító cégtől megrendelhető ételek adagonként 500-600 kalórát tartalmaznak.