horoszkóp

Nagy fenékkel is lehetsz sztár

2005.01.06. 10:46
Egyre többször halljuk, hogy újra divatba jönnek a gömbölyded formák a kifutókon és Hollywoodban egyaránt. Kérdés, hogy a fotókon és a filmekben olyan érzékien teltnek tűnő lányok valóban olyan méretekkel rendelkeznek-e, mint a földi halandók?

Mi, nők szeretünk hinni az olyan csacskaságokban, hogy David Beckham örökké hű marad a feleségéhez, vagy hogy létezik olyan testápoló, ami mozgás és méregtelenítés nélkül legyőzi a fenekünkön éktelenkedő narancsbőrt. Ezekhez hasonló mítosz kapcsolódik Marilyn Monroe-hoz is: minden további nélkül hajlandóak vagyunk elhinni ugyanis azt a képtelenséget, hogy Marilyn a hatvanas években 44-es ruhákban hódította meg a földkerekség összes férfiját. Ez a tudat ugyanis megnyugtató: azt sugallja, hogy az a pár kiló plusz a fenekünkön nem szépséghiba, hanem szexepil. Így aztán nyugodt szívvel nyúlunk az újabb doboz csokiért, hiszen bizonyított tény, hogy egy nagybőgő méretű csípő is lehet érzéki.

Ha ez még nem lenne elég, a bulvárlapok sorra szállítják a jó híreket: elolvashatjuk, hogy egy fotózáson a Jennifer Lopeznek összeválogatott ruhákon ki kellett engedni a varrásokat, mert mind szűk volt rá, és Beyoncé is csak olyan láthatatlan harisnyában hajlandó felmenni a színpadra, ami összefogja a narancsbőrt a combján. Máris jobb kedvünk van, igaz? Mégis, jobban tesszük, ha tisztázunk egy-két dolgot, mielőtt a sztárokhoz mérjük magunkat.

Teltkarcsú Marilyn

#alt# Lehetséges például, hogy valóban 44-es az a gyönyörű ruha, amiben Marilyn Monroe Kennedy elnök születésnapján olyan utánozhatatlan érzékiséggel énekelte a Happy Birthday-t? Az interneten kutakodva a 87-55-87-től a 95-70-95-ig legalább húszféle különböző adatot kapunk. Ezek alapján (körülbelül 160 cm magas volt) a legrosszindulatúbb becslés szerint is maximum 40-es méretet hordhatott. Ennél hitelesebb forrás Suzie Kennedy, a leghíresebb angol Monroe-imitátor, aki többször is viselte imádott bálványa ruháit a fellépésein. "A 44-es méret legendája az évek során alakult ki - meséli mosolyogva. - Ma már pontosan tudjuk, mi az igazság: Marilyn 90-60-90 és 92-67-92 között mozgott. Tökéletesen jók voltak rám a ruhái, márpedig én 38-as méret vagyok."

Később, a hatvanas évek közepén az ideális testalkat pillanatok alatt fogpiszkálóra változott. Ekkor lett világsztár Twiggy, aki így emlékszik Marilynre: "Ha valaki 13 évesen megkérdezi tőlem, milyen testet szeretnék, biztosan Monroe-ét mondtam volna legelsőnek."

Izmos Cindy, sovány Gisele

Szerencsére legalább az olyan szupersztárok, mint Cindy Crawford, Naomi Campbell vagy Claudia Schiffer tényleg telt mellekkel és gömbölyű popsival hódították meg a világot. "Ők izmosabbak is voltak - bólint Paula Whiteman, az angol Elle egyik szerkesztője. - Ha ma bejön hozzánk egy modell, mindig az az érzésem, hogy életében nem látott még edzőtermet."

#alt# "Egy teljes méretnyi különbség van köztük és a mostani modellek közt - mondja Ruby Hammer sminkes, aki egy évtizeden keresztül dolgozott a divatszakma legjobbjaival. - Cindy Crawford ugyanolyan magas, mint Gisele Bündchen, de ő 38-as, Gisele pedig 36-os ruhákat hord. Ugyanakkor mindenki láthatja, hogy Cindy is rendkívül csinos, minden egyes testrésze tökéletes." Ben de Lisi divattervező egyetért azzal, hogy a modellek soványabbak lettek az elmúlt évtizedben. A mai sztármodelleknek nincs semmilyen alakjuk. Még a nyolcéves unokahúgom is formásabb náluk. Erin O'Connor a tökéletes példa. A tervezők imádják, mert az idomai nem rombolják a ruhák vonalát. Persze, hogy nem: ugyanis olyan lapos, mint egy fiú. Vannak tervezők, akik egyenesen fiúkra tervezik a női kollekciójukat is."

Az Elle fotósa, Joshua Jordan szerint nem a lányok mérete, sokkal inkább az alakjuk változott meg. "Régebben a lányok sokkal formásabbak voltak. A mai modelleknek keskenyebb a csípőjük, de vastagabb a derekuk. Más a felépítésük. A szupermodelleknek szélesebb volt a válluk és magasabbak voltak."

Nincs ideál

Annyi viszont bizonyos, hogy hosszú évek után végre nem egyetlen ideális alkatról beszélünk. Mindenki megtalálja a maga helyét a pályán. Manapság nincs egyen-divat a szép arcok vagy az ideális testmagasság terén sem. A divatszakemberek és a filmesek egyetértenek abban, hogy abból kell kihozni a legtöbbet, amink van, nem kell mindenáron átváltoznunk. Az olyan sztárok, mint J.Lo vagy Beyoncé a természetes szépségükkel hódítanak. A magabiztosságuk teszi széppé őket. Igaz ez Kate Winsletre is, aki büszke nőies alakjára: "Tudom, hogy nem vagyok az a tipikus hollywoodi sztáralkat, de szerintem nagyon izgató a testem..." - mondja és közben minimum 42-es nadrágot hord.