horoszkóp

Győzike tíz éve kavarja az iszapot a divat állóvizében

dns
2009.04.01. 10:15
Kapcsolódók (1)
Gáspár Győző zavarbaejtő változatossággal öltözködik, de találunk állandó stíluselemeket, amelyekhez csak ki kellett találnunk a megfelelő dress code elnevezést. A Gáspár-féle mulatós smart casual az egyik kedvencünk, amikor Győzike csíkos pólóhoz nyakkendőt visel, de ugyanolyan kreatív kategória a mulatós black tie trash line is, amelyik a gekkózöld öltönyt jelenti. A legszebb azonban a mulatós white tie deluxe, amelyet csak olyan ihletett alkalmakkor láthatunk a showmanen, amikor időről-időre újranősül. Retrospektív divatelemzés Gáspár Győző médiaszemély pályára lépésének tíz éve évfordulója alkalmából.

Roberto Cavalli magyarországi látogatása óta tudjuk, hogy Isten a legnagyobb divattervező, aki olyan tökéletes szín és formaérzékkel, olyan szikrázó kreativitással alkotta meg az állatokat, hogy azok mintázatát csak másolni kell. Gáspár Győző meghajlik a világ teremtőjének az iparművészetben elért eredményei előtt, legalábbis ami a zebraminta viselését és elterjesztését illeti. Találó, mégis igazságtalan, hogy a roma rapper stílusához csupán a zebramintát szokás hozzárendelni, az elmúlt tíz, nyilvánosság előtt töltött évében bebizonyította, hogy a viseletkultúrát egészen széles körű vadhajtásokkal lehet színesíteni.

Itt megtekintheti a zebra mintás kollekció egyik legintimebb darabját.

Jó néhány archív cikket, televíziós felvételről készült videót és zenei klipet tanulmányoztunk, mielőtt elemezni kezdtük volna Gáspár Győző retrospektív öltözködési stílusát. A jelek szerint az ízlés evolúciójában a showman ősei valószínűleg nem a főemlősök - például a bonobo (pan paniscus) majmok- közt keresendők, inkább a szarkák (pica picák), vagy talán a wannabe óriáskolibrik (atagona gigas vieillek) közt. Általánosságban elmondható, Győzike stílusának állandó elemei: a fekete és fehér szín kombinációja, halmozása, az úgynevezett hanyag eleganciát tükröző rojtok, hasadások alkalmazása, az információban gazdag, óriási feliratok szerepeltetése felsőruházaton, a szabadidőcipőkön a színes, lakk elemek megjelentetése, gazdag ékszerezettség, eklektikus, a nyolcvanas éveket idéző kiegészítők, különösen övtáskák használata.

09

Gáspár High Street Wear - gyűjtemény

Arról a kérdésről, hogy vajon miért fontos egy férfinak a nagy, és csillogó ékszerek viselése, most fölösleges gondolkoznunk, Wahorn András, képzőművész már megadta a választ erre tavalyelőtt a Szigeten. "A nyakláncom a királyi gazdagságot sugallja. Azt közvetíti a nők felé, hogy ez a férfi elért valamit, tud valamit, szelleme kristályosan csillog, akárcsak a lánca” Ezzel a gondolattal megoldottuk Győzike ékszerviselési habitusának az okait, de néhány rejtély még megoldásra vár a selfmade man által közvetített értékekből.

Romantic: Vágyom rád című dallal indult és zárult is egyben Győző szintirap korszaka

Az itt látható Vágyom rád című Romantic-dalhoz készült klip még azelőtt forgott, hogy Gáspár Győző a széles nyilvánosság előtt bemutatkozott volna a Big Brother VIP-ben. Akkor még nem telt el elég idő ahhoz, hogy a közvélemény teljes mértékben feldolgozza a Populär zenekar Az én fajtám királya című klipjét, és abban az énekes hullámzó, gyík formájú frufruját. Gáspár Győzőt a kétezres évek első felében megihlette az a fazon, és finomított változatban adaptálta. A szenvedélyes dalokhoz készült klipekben törvényszerű, hogy essen a májusi eső, és az rendszerint formálja a mindenkori frontember haját, így járt Gáspár is. Az „énekes” zakószabású bőrdzsekije és a szintipop műfaja között laza a kapcsolat, de a fekete szín jelzi az ünnepélyes jelenlétet.

Győzike és Veronica: Fújja el a szél - barocco couture-ban míves jelenlétet biztosított magának a frontember

Nagyot ugrottunk az időben a következő elemzésünkhöz: a Romantic már régen feloszlott, amikor Győzike és Veronika Elfújta a szél című klipje elkészült, és Gáspár Győző egy jó ideje azzal kísérletezett, hogy dalaiban ő maga is énekeljen. Ez a nagyobb hiba, a kisebb, hogy Gáspár Győző a saját klipjeiben úgy gondolja, mozdulatok és cselekmény nélkül is elegendő, ha jelen van, de ahhoz a jelenlétéhez feltétel nélkül ragaszkodik. A klip idejében a lakberendezés terén a barokk stíluselemeit idézték a divatérzékeny belső építészek, a karizmatikusan hallgató Gáspár Győző pedig úgy gondolta, a virágmotívumokat - nem csak otthon, a tapétáján, de - zakóján is megjelenteti. Az olasz barocco szó nyakatekert okoskodást jelent, de Gáspár nem mindig a szavak embere.

Győzike: Polgármester - megfontolt politikai pályához a föld színei illenek

Három évvel ezelőtt Gáspár Győző úgy gondolta, csak egy évadot él meg a Győzike show, ő ugyanis többé nem akar szerepelni. Abban az időben egy sikeres és lezárt pályaképet tárt elénk a showman, aki elmondta, gyerekkorában arra vágyott, hogy ő legyen Jacko, és ez véleménye szerint valóra is vált. Ezért elrugaszkodunk Michael Jackson javarészt fekete-fehér kombóitól, és ezután a színekbe öltözött Gáspár Győzőt mutatjuk be. A finom földszínek és a fehér harmóniája a mulatós casual rendszerében gyakorlatilag eltűnik ahhoz a magvas mondanivalóhoz képest, amelyet Győzike a Polgármester című dalában kifejez. Ez egy önéletrajzi ihletettségű dal, mint tudjuk, a fiatalabbik Gáspár kétszer is megpróbálta magát jelöltetni Nógrádmegyer polgármesteri posztjára, de egyik alkalommal sem tudta összegyűjteni a jelöléséhez szükséges számú kopogtatócédulát. Pedig a programja imponáló: "az embereknek hús köll és boldogság."

Ezt kell csinálni-e? című video- Gáspár Győző a mulatós white tie-ban bemutatja virtusát

Ez utolsó videónkban bemutatjuk, milyen az, amikor Gáspár Győző kiöltözik. Ez dress code-ben kifejezve alapvetően hat kategóriát jelent. Az első a mulatós smart casual, amikor is minden darab a hétköznapi utcai divatot követi, de valamilyen módon mégis elegánssá próbálja tenni az összhatást Gáspár. Ilyen próbálkozás volt a galériánkban található fotó alapján az Esti Frizbi felvételén viselt összeállítása, ahol keresztben csíkos, ezüst feliratos pólóhoz fekete nyakkendőt viselt a rapper.

Néhány árnyalattal elegánsabb a mulatós black tie trash line, amelyikben az elegancia nyomokban megjelenik, de leginkább csak az öltözékek fazonjában érhető tetten, a színekben semmiképpen. Ezt a stílust tette kötelezővé magára nézve Gáspár Győző, amikor a 2007-es Story Gálára készülve kiválasztotta gekkózöld, de klasszikus szabású öltönyét. Ennél a dizájnnál egy fokkal előkelőbb az a vonal, amelyet egyszerűen mulatós black tie-nak hívhatunk, és amelyben Gáspár úgy fest, mint egy jóravaló szereplő bármelyik Emir Kusturica filmből. Az itt látható sorozatban Gáspárnak a sürgős válópere okozta stressz miatt nem maradt arra ideje, hogy vadonatúj öltönyéről levágja az árcédulát, de stílusban és színben passzoló ruhadarabokat vett fel.

Végül két, előkelő kategória maradt: a mulatós white tie öltözék, amelyben minden ruhadarab hófehér, kivéve a nyakkendőt, és a cipőt. Ezt viselte Gáspár Győző az idézett videófelvétel készítésének idején is, amikor eleganciáját meghazudtoló virtussal tört ki Buksi kutya renitens viselkedése miatt. Minden elegancia fölött álló kategória a mulatós white tie deluxe amelyben minden ruhadarab és kiegészítő fehér. Ezt kizárólag olyan ünnepélyes és ihletett alkalmakkor viseli a showman, amikor időről-időre feleségül veszi Gáspárné Balla Beát. Ilyen alkalmomra még számíthatunk, mert ez náluk egy komoly hobbi.