És nem küld anyádba a pénztáros

vz
2007.03.17. 15:40
A minőségi szolgáltatás és a luxus nem feltétlenül jelent horribilis árakat is. Olcsón is lehet kifogástalanul wellnesselni, elég csak a dél-keleti országhatárig utazni hozzá. A gyulai várfürdőben találtuk meg mindazt, amit olyannyira hiányoltunk a budapesti fürdőkből: esztétikát, komfortot, választékot, tisztaságot; igényességet az infrastruktúrában és kedves személyzetet. Nem csoda, hogy a gyulai fürdő megkapta a 4 csillagos besorolást. Még a Velvet sem talált rajta fikáznivalót.

Kegyesek az égiek Gyulával, igazán különleges gyógyvizet rejt a gyulai föld. Látványa csak első pillanatban tetszik bizarrnak: fekete, mint a kőolaj, közelről pedig egészen sötétvörös, a benne található jód miatt . Illata sem a megszokott kénszag, inkább kicsit olyan, mint a fekete szappané.

A város okosan bánt a természeti kinccsel. Olyan komplexumot varázsolt köré, amelyért érdemes több száz kilométert is utazni. Sőt, bátran ajánlható külföldi ismerősöknek, üzleti partnereknek.

Fekete vízben úszni

Érdemes leruccanni legalább egy hétvégére a várfürdőhöz: 1200 forintot kérnek a belépőért, délután háromtól 700 forintból megúszhatjuk a fürdőzést. Csak összehasonlításképpen: Budapesten egy ezres alatt jóformán uszodába sem jutunk be. A jobb fürdők pedig 1700-2800 forintba kerülnek.

Klikk!

Pénzünkért a gyulai várfürdő tisztaságot, igényességet és bőséges választékot kínál. Sőt, különlegességet is: akinek az a perverziója, hogy fekete gyógyvízben úszkáljon, itt megteheti a hígítatlan, 30 fokos gyógyvízzel feltöltött úszómedencében.

Megdöbbentő! Hoppá! Kedves személyzet!

Mi van benne?
Hidrokarbonát, nitrát, klorid, bromid, fluorid, jodid, szulfát, foszfát, kálium, nátrium, ammónium, kálcium, magnézium, vas.

Néhány méterrel odébb 36 és 38 fokban ázhatnak a lusták. A relaxálást - néhány budapesti létesítménnyel ellentétben - itt nem rontja a penészes falak, az azokból kilógó, pókhálóval beszőtt csövek látványa. A padló és a medencék borítása sem kelt olyan hatást, mintha a nyolcvanas évek végén árleszállításon vásárolta volna az intézmény.

A személyzet modora egészen mellbevágó. A pénztáros például kedvesen mosolyog, nem küld el az anyánkba, ha a belépődíjjal össze nem függő kérdést teszünk fel. Készségesen válaszol, sőt, jó kereskedő módjára invitálja, győzködi a vendéget. Még a kabinos sem vet gyilkos, utálatos pillantásokat, ha nem kap borravalót.

Az élmény nem élmény

A fedett fürdőcsarnok tágas, lehetnek akármilyen sokan is a vendégek, mindenki elfér. Aki a szabadba vágyik, áztathatja magát odakint is. Még csak meg sem kell fagynia, a szabadtéri kacskaringós medencébe ugyanis az épületből vezet az út.

Nézzen képeket a fürdőről!

A tervezők gondoltak azokra is, akik számára mindez túlságosan ingerszegény program lenne. Számukra a külön épületben kialakított élményfürdőt ajánlják 1000 forintért. Ez az intézmény egyetlen gyenge pontja. Pedig van benne sodrófolyosó, vízsugármasszázs és jakuzzi, de ha már jártunk ilyen helyen, kihagyhatjuk. Az erre szánt pénzből inkább térjünk be bármelyik kifőzdébe a fürdő területén. Minőséget és mennyiséget kapunk érte.

A fekete víz története
1958 novemberében tört fel a 2005 méter mély kútból a gyógyvíz, a fürdő 1959-ben nyílt meg. A fürdő ellátására az első mélyfúrású kutat újabb öt követte . Vizét 1971-ben gyógyvízzé, a környékét 1985-ben gyógyhellyé nyilvánították. A Várfürdő vize alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmak gyógyítására, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, savas eredetű gyomorbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre kiváló hatással alkalmazható. Az egykori kastélykert 8,5 hektáros parkjában ma 20 medence áll a fürdőzők rendelkezésére; ebből 11 fedett, a többi szabadtéri. Számos gyógy-, strand-, valamint 25, 33 és 50 méteres úszómedence között válogathatnak a vendégek. A fürdő különlegessége a hatalmas park: ötvenféle örökzöld, kétszázötvenféle lombhullató fa és cserje, ötvenezer négyzetméter gondozott pázsit és pompás virágágyak teszik kellemessé a környezetet.