horoszkóp

Keféljen disznószőrrel az egészséges fejbőrért

2008.02.08. 13:00 Módosítva: 2008-02-08 13:00:23
Kapcsolódó cikkek (1)
A téli hideg ugyanúgy megviseli a hajat és a fejbőrt, mint a nyári napsütés és forróság. A lényeg: a sok folyadék, egy disznószőr kefe és legalább egy kapucni. Ha mindez nem használ, a hajgyógyász segíthet a száraz fejbőr és a zsíros haj elleni küzdelemben.

A téli hónapok nemcsak a kedvünkre vannak rossz hatással, hanem hajkoronánkra is. Hiába vágattunk magunkat trendi frizurát, attól még lehet, hogy zsíros fejbőr és haj, illetve száraz korpa keseríti a mindennapjainkat. Székely Mária hajgyógyász és biofodrász szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy szervezetünk vitamin- és ásványi anyag tartalékai lecsökkenek, hogy sokat tartózkodunk száraz helyiségekben, hogy a meleg szobából ki kell mennünk a hideg utcára valamint az, hogy sapkát kell hordanunk.

Sok folyadék és vitamin

Hogy viszonylag problémamentesen vészeljük át azt a pár hetet, amíg újra be nem köszönt a tavasz, naponta legalább két liter folyadékot kell fogyasztani, lehetőleg frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek formájában, hiszen így a vitaminhiányt is csökkenteni tudjuk. Ha nem is veszünk fel sapkát vagy kalapot, legalább a kapucnit érdemes felhajtani, ugyanis ellenkező esetben „hőhíd alakul ki a hideg levegő és meleg fejbőr között, ami megfázáshoz vezethet.” Bár az a legoptimálisabb, ha a haj magától szárad meg, hideg időben nem lehet nélkülözni a hajszárítót. Hogy minél kevésbé károsítsa hajunkat, annyit tehetünk, hogy távolabb tartjuk a vizes hajunktól, és nem a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk.

Ilyen hajat télre is!

Bármennyire is zsíros a hajunk, a sampont mindig érdemes vízzel hígítani, mielőtt nekifogunk a hajmosásnak, máskülönben leoldja a védőréteget a bőrünk felszínéről, ami így átjárható lesz a baktériumok és egyéb más kórokozók számára. Ha csak a haj töve zsírosodik, a vége azonban száraz, akkor naponta kétszer disznószőrből készült kefével kell kezelésbe venni. Ez eloszlatja a zsírt, viszont nem sérti fel a hajbőrt és nem roncsolja a hajszálakat.

Ha a problémák tartósnak bizonyulnak, érdemes szakemberhez fordulnunk. Székely Mária tapasztalati szerint a bőrgyógyászok nem szívesen foglalkoznak a hajas fejbőrrel, bár rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amikkel fel lehet mérni a hajszálak, a hajhagymák és fejbőr állapotát. „Csak a komolyabb, foltos kopaszodással foglalkoznak behatóbban. Az egyik bőrgyógyász ismerősöm azt mondta, hogy a hajas fejbőr számára nem bőr. Valószínűleg azért, mert nem annyira könnyen vizsgálható felület, mint a test többi részén lévő bőr.”

Hogyan válasszunk szakembert?

A gyógyszertárakban is végeznek ingyenes hajvizsgálatot, de szakértőnk nincs meggyőződve ezek alaposságáról. Egy alaposan képzett hajdiagnosztánál az első vizsgálat akár két óra hosszáig is eltarthat. Székely Márta például amellett, hogy mikroszkóp alatt megnézi a fej különböző területeiről kihúzott hajszálakat, a vendéget kikérdezi az étrendjéről, az életmódjáról, arról, hogy mennyi folyadékot fogyaszt, vagy mennyire stresszes a munkája. Érdemes olyan hajgyógyászt választani, aki fodrászként is tevékenykedik, hiszen ők munkájuk révén sokkal többet tudnak a hajjal kapcsolatos hétköznapi problémákról, és még jobb, ha a természetgyógyászathoz is ért a kiválasztott szaki.