horoszkóp

Meg Ryan Erős Antóniával verseng a fodrásznál

2004.11.29. 15:59
Amerikai és angol felmérések szerint még mindig Jennifer Aniston haja a legnépszerűbb, a magyar nők azonban inkább Meg Ryan és Erős Antónia frizuráját kérik a fodrászszékben ülve. A fodrászok már semmin sem csodálkoznak, hozzászoktak a magazinokból kivágott sztárfotókhoz, de a rajzfilmfigurákhoz is.

Nézze meg a képeket!
Csalódottak lehetnek a fodrászok, hiába törik össze magukat, hogy évről-évre új frizuradivatot teremtsenek, a nők körében végzett felmérések szerint még mindig Jennifer Aniston frizurája a legnépszerűbb, holott már több mint tíz éve, hogy a Jóbarátok sorozat elindult. A Handbag.com angol internetes újság felmérése szerint még mindig a nők 23 százaléka állít be úgy a fodrászhoz, hogy "anistonos" hajat akar. A második legnépszerűbb idén Dido haja, ami érdekes módon nem túl különleges frizura, de népszerűek még Sarah Jessica Parker göndör fürtjei és az Atomic Kitten énekes leányainak szintén Jenifer Annistonra hajazó frizurája. A mintahajak között egy barna sincsen, nemcsak a Rachel-haj divat tehát még mindig, hanem a szőkeség is. A felmérések szerint egyébként a fodrászszékben ülve a nők 50 százaléka adja ki a "szőkítés" parancsot, a barnák, feketék, vörösek és természetes szőkék meg osztoznak a maradék 50 százalékon.

Brad Pittre vadászva

Brad Pitt választottja beállt a sorba a Beatlesek és Lady Di mögé, hajtörténeti trendismereteink szerint ugyanis ez idáig ők gyakorolták a legnagyobb befolyást a frizuradivatra. A nyolcvanas években egy emberként kívánta meg minden nő az angol hercegnő haját, mígnem a kilencvenes években ki nem ütötte őt Aniston. A kétezredik évre aztán úgy tűnt, bár még mindig nem a rövid barna lesz a divat, de Aniston hajhabbal dúsított, keményre szárított hajkoronájának vége, és hirtelen ismét egy angol hölgy, Gwyneth Paltrow lett a példakép. Paltrow is hosszú szőke, de legalább tépett, fiatalos, és nem beszárított hajat viselt. Népszerűsége azonban csak pillanatnyi volt, azóta is újra meg újra Aniston haját irigylik a nők, bár előfordulhat, leginkább azért, mert így esélyesnek látják egy Brad Pitt-féle férfi magukhoz láncolását.

Híradós lányok klubja
Nézze meg a képeket!

Hogy nálunk a barnáknak is van némi esélyük, azért Erős Antóniának és Hernádi Juditnak kell köszönetet mondanunk, fodrász informátoraink szerint ugyanis mostanában az ő nevüket ejtik ki leggyakrabban a magyar nők a fodrászszékben ülve. Erős Antónia védjegye, a rövid barna haja azóta divat, mióta a bemondónő a képernyőre került, és ezzel legalább teremtett némi jogalapot a Jóbarátokért nem rajongó, ellenben Híradó-megszállott, barnahajú nőknek is.

Mellesleg ne mondja senki, hogy maradiak vagyunk, az általunk megkérdezett fodrászok szerint ugyanis Rachel-haj nálunk már koránt sem olyan nagy divat, mint a kilencvenes években volt. Töretlen népszerűségnek örvend viszont Meg Ryan, a szőke, vagy melírozott nők leggyakrabban az ő kivágott fényképével jelentkeznek a fodrásznál. Legnépszerűbb a "Szerelem hálójában" - frizura ("tudod, amelyikben a Tom Hanks-szel összejön"), de Meg Ryan hajfanok szerint a Kate és Leopold című moziban is utánoznivaló a színésznő haja. Nálunk erre vonatkozó felmérések nem készültek, de Angliában a nők negyede egy sztár fényképével megy fodrászhoz, valószínűleg át sem gondolva, jól állna-e neki az a haj, vagy sem.

Lányoknak manga, fiúknak Beckham

A kivágott kép a Velvet munkatársai között sem ismeretlen, civilben manga-fan és antipozitivista rovatvezetőnk képregénykockákkal bombázza fodrászát, nem törődve a grafikus és a hús-vér világ között húzódó, áthatolhatatlannak tűnő határvonallal. Mint a galériában láthatják, rovatvezetőnk valóban megszólalásig hasonlít a Ghost In The Shell rajzfilm főszereplőjére, Motoko Kusanagi hadnagyra, mi néha össze is keverjük őket, bár Kusanagival viszonylag ritkán találkozunk. A képregény-imázs egyébként nem izolált jelenség, hiszen azon a listán, amelyen Jennifer Aniston első lett, a 14. helyet Marge Simpson szerezte meg. Szily rovatvezető állítása szerint az ő frizurája csak véletlenségből és csakis a kínaiak szerint hasonlít David Beckham híres hajára, szó sincs tehát arról, hogy a focihoz erősen kötődő újságíró kolléga Beckham kivágott képével a szíve alatt sétált volna be fodrászához.

Maggie forever

A magyar fodrászoknál egyre ritkábban hallani Jennifer Aniston nevét, legalábbis a női részlegen, de azért még előfordul. A fodrászok szerint azok a lányok kérik ezt a hajat, akik mások, vagy saját megítélésük szerint hasonlítanak a Jóbarátok sztárjára. Jó pár fodrászatot körbetelefonáltunk, de mindenhol egyöntetűen állították, hogy Anistonnál sokkal népszerűbb Meg Ryan haja, ő már több éve töretlen népszerűségnek örvend. Marosfalvi László, fodrász szerint valószínűleg azért, mert a színésznő gyakran váltogatja frizuráit, szinte mindegyik filmben más haja van, ám azt gyakran figyelmen kívül hagyják a vendégek, hogy Meg Ryan frizurái csak erős, vastag szálú hajból készíthetők el. Jennifer Aniston haja ezzel szemben az egyik legegyszerűbb frizurának számít, könnyű, és egyszerű levágni, népszerűsége inkább a színésznőhöz köthető. Markó Kriszta fodrász vendégeinek legalább 40 százaléka valamilyen sztár haját szeretné utánozni; szerinte az említett nevek mellett még leginkább Gwen Stefani 10/8-as, fehérbe hajló szőke hajszínét irigylik a magyar nők, emellett gyakran emelgetik még Sharon Stone rövid frizuráit, Milla Jovovich vörös haját, valamint mostanában Britney Spears Prerogaive című videoklipjét is követendő példának tekintik a vendégek. Elhangzik néha Erős Antónia, valamint szőke párja, D. Tóth Kriszta neve, valamint Hernádi Judit, Heti Hetes-beli frizurája is megmozgatja a nők fantáziáját.

Pszichológusok magyarázata szerint a sztárok életmódja után vágyakozó nők, legalább frizurájukban hasonlatossá kívánnak válni irigyelt sztárjaikhoz, ezért hurcolják színésznők kivágott képeit a fodrászhoz. Ennek az állításnak nyilván van némi valóságalapja, de alighanem ezt még a sztárok sem bánják, hiszen minden csoda csak három napig tart. Ez is, hiszen a Velvet újságírói még soha nem találkoztak olyan nővel, akinek hajmosás után is úgy nézett volna ki a frizurája, ahogyan a fodrász megalkotta.