Halloween-trend: A vörös, baglyos bugyi a legmenőbb

2008.10.31. 08:55
Közismert, hogy a Velvet tele van jóindulattal, ezért a szerkesztőségi Halloween-töklámpát is vidám, kedves jószággá alakítottuk. Az amerikai kultúrából átvett ünnephez kapcsolódó gagyigyárat térképeztük fel. Kedvencünk a Women's Secret baglyos Trick or Treat fehérneműkollekciója volt, a közhelyek között említhetjük a szellemfigurás girlandokat, drága ajtódíszeket, és más termékeket, amelyekkel a háztartási szemetet bővíthetjük.

Sokszor fanyalgunk a más kultúrákból átvett szokásokon és ünnepeken. Amíg ezek az eredeti környezetben megállják helyüket, onnan kiragadva erőltetettnek hatnak. A Halloween is egy többszörösen kölcsönzött ünnep, kelta gyökerekkel és angolszász hagyományokkal. Úgy tűnik azonban, hogy lassan része lesz a mi kultúránknak.

Tök gagyi

Kegyetlen ajándékok

Október végén már itthon is ellepik az ajándékboltokat a boszorkányos dekorációk, tökgyertyák, vámpírszerelések, a félelmetes, de inkább félelmetesen gagyi maszkok, és a legrosszabb közhelyek közt számon tartott Sikoly-álarcok, amitől feltehetően már nincs ember, aki megijedne. Ezekben a hetekben a közértek dekorpolcain is sorra megjelennek a silány, halloweenes asztali díszek, a 365-ből 1 napon használható filléres gyertyatartók, rusnya boszorkák, szellemfigurás girlandok és töklampionok. Eláraszt minket a gagyi, ráadásul nem is olcsó gagyi: ajtódíszt 6-700 forintért, boszorkányfigurákat már 1400, vámpír-szettet pedig 2500 forintért próbálnak rásózni a vásárlóra. Bizsufronton is hasonló a felhozatal. Ha egy két lábon járó Halloweenközhelyre szeretnénk hasonlítani, már ezt is megtehetjük. 5-6000 forintért már miénk lehet egy komplett kiegészítő-széria halálfejes gyűrűvel, fehér szellemes hajgumival, tökös nyaklánccal és karkötővel, denevérkitűzővel. Igaz, hogy november 1-én már senkit nem fognak érdekelni a tökök, de felfoghatjuk ezt akár egy befektetésként is: ezeket a gagyiságokat évről-évre elővehetjük, nagy újításokra nem nagyon lehet számítani dekorfronton.

Villám boltkörképünk egyetlen pozitív élményeként azért meg kell említenünk a Women's Secret baglyos Trick or Treat-kollekcióját. A többi Halloween-ihletésű termékkel ellentétben ezeket a darbokat kidolgozott koncepció, aranyos minták (baglyok, gombák), jó ötletek (sötétben világító baglyos zokni) és nem a narancssárga, hanem a kevésbé lerágott fekete, fehér és piros színek jellemzik. A bevásárlóközpontokban tehát térdig gázolhatunk a tökös-szellemes-boszorkányos cuccokban, de a Halloweenérzést azért ne itt keressük.

Elkészült a kedves arcú Velvet-tök

Bónusz: tökvájó tanfolyam

Sokkal inkább kereshetjük azt a hangulatot mondjuk egy jó üzleti érzékkel megáldott zöldségesnél. Az olcsó, gagyi szajré mellett egyre több helyen találunk már narancssárga tököket, amelyek csak arra várnak, hogy angolszász kultúrkörben Jack-o'-lantern-nek nevezett töklámpásokká avanzsáljanak. A saját kezünkkel vájt lámpások már határozottan Halloween-hangulatot hoznak otthonunkba. Ezek a tökök nem összekeverendők a sütőtökkel, húsuk nem is ehető, a magokat azonban megpiríthatjuk. A tökvájás jó móka, csoportos foglalkozásnak is remek a Halloween-estére. Bár elsőre nehéznek tűnhet, valójában egyáltalán nem bonyolult, egy kisebb tökből fél óra alatt lámpást varázsolhatunk.

A Velvet töklámpása kedvesre sikerült, de készíthetünk ijesztő, gonosz, mérges, esetleg szomorú töklámpásokat is, akár saját kútfőből, akár az interneten található ötletek alapján, az egészen profik pedig púposított hátú fekete macskákat vagy seprűn száguldozó boszorkányokat is faraghatnak.

A cukorkáktól a Rubik-kocka jelmezig

Magyarországon egyáltalán nem honosodott meg a Halloweentől elválaszthatatlan "trick or treat" hagyománya. Amerikában azonban elképzelhetetlen lenne ez az ünnep házról-házra járó, jelmezbe bújt gyerekek nélkül, akik "trick or treat" felkiáltással cukorkákat követelnek az ajtót nyitó felnőttektől. Ennek egy különleges és társadalmilag is hasznos válfaja a Trick or Treat for UNICEF adománygyűjtő program, melynek 1952-es indulása óta közel 120 millió dollárt gyűjtöttek a jelmezbe bújt gyerekek.

A nálunk is egyre népszerűbb jelmezes Halloween partikon már a felnőttek is lazulhatnak. Ilyenkor nagy forgalmat bonyolítanak a jelmezkölcsönzők, ahol már jóval a Halloween bulik előtt érdemes lefoglalni a kiválasztott jelmezeket jellemzően a kölcsönzési ár 50%-ával. A felnőtt jelmezek ára 3500 forinttól indul, a gyerek jelmezeké pedig 2000-től. Sokan biztosra akarnak menni és ezért döntenek a jelmezkölcsönzős, kevéssé kreatív és pénztárcakímélő megoldás mellett, ez aztán klasszikusan ahhoz vezet, hogy egy-egy partin egymást érik a Superman-ek, Frankenstein-ek, Playboy nyuszik vagy épp az erotikus nővérek. Ennél sokkal fantáziadúsabb és nagyobb sikerrel kecsegtető megoldás, ha saját készítésű jelmezzel rukkolunk elő. Itt aztán tényleg csak a kézügyességünk és kreativitásunk szab határt, öltözhetünk például Túró Rudinak, párban Bob és Bobeknek, de láttunk már lenyűgöző Rubik-kocka jelmezt is, amilyet biztos nem találunk egy jelmezkölcsönzőben sem.