horoszkóp

A hasonló személyiség a boldog házasság titka

2005.02.14. 13:49
Nem igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást, legalábbis a pszichológusok szerint. Azok az emberek ugyanis, akik magukhoz hasonló társat választanak, nagyobb eséllyel számíthatnak jó házasságra.

A mindennapi életben, és a konfliktusok megoldása során nem jó, ha a házasfelek nagy mértékben különböznek egymástól, legalábbis amerikai kutatók szerint. Az eltérő személyiségű emberek összecsapása ugyanis nagyobb vitát eredményez, főképp akkor, ha a felek kezdetben, a szerelemtől vezérelve sok mindenben egyet értettek, írja a BBC.

Hasonló a hasonlót

Az Iowa Egyetem kutatói 291 ifjú házast tanulmányoztak, akik átlagban három és fél éve ismerték egymást. A párok többsége hasonló attitűddel rendelkezett, és hasonló meggyőződéssel viseltetett bizonyos dolgok irányába. A kutatók ezután mélyebben is megvizsgálták a házastársak személyiségét, megnézték, introvertáltak, vagy extrovertáltak-e, mennyire lelkiismeretesek és ragaszkodóak. Ezután arra kérték a házaspárokat, becsüljék fel, mennyire boldog a házasságuk, így kiderült, hogy azok vallották boldognak házasságukat, akiknek személyiségét a kutatók hasonlóbbnak találták. Akik pedig azt mondták, hogy házasságuk nem annyira boldog, általában kevésbé rendelkeztek hasonló személyiséggel.

Az intimitás is számít

Eva Klohnen, a kutatást vezető pszichológus szerint az ember eleve ahhoz vonzódik, aki hasonlít rá. A különbségek elég hamar kiderülnek egy kapcsolatban, és a felek ettől függően dönthetnek, hogy ennek ellenére együtt maradnak-e. A pszichológus is azon a véleményen van, hogy a hétköznapi élettel együtt járó megbeszélések és intéznivalók során derül ki leginkább, mennyire értenek egyet a felek bizonyos dolgokban. Szakértők szerint tehát a megfelelő közös alap nélkül nem lehet szilárd kapcsolatot létrehozni, bár elismerik, ez a kérdés sokkal komplexebb, hiszen az intim vonzalmak is nagy szerepet játszanak egy kapcsolatban.

Sok olyan példát is lehet tapasztalni, amikor teljesen különböző mentalitású emberek kapcsolata működik. Egyes pároknál például látni, hogy míg az egyik fél a buli lelke, addig a másik visszahúzódva ücsörög a kanapén. A pszichológusok szerint ez még nem baj, de ha a különbségek túl szélsőségesek, az már problémát okozhat.