horoszkóp

Hawaii életérzés a magyar nyárban

2004.07.24. 13:46
Trendfelmérő sorozatunkban arra kerestük a választ, vajon mennyire kötődik a szúnyograjos, lángosillatú magyar nyár a tarka ingekben megtestesülő hawaii feelinghez. Vajon mi a magyar néplélek válasza a szirupos pálmafa-romantikára? Jöjjön Tom Selleck vagy maradjon a jó öreg lyukacsos atléta? Olvasóink képeket küldtek, a Velvet külön erre a célra létrehozott részlege, a HSRD (Hawaii Shirt Research Department) pedig értékelt.
"Vicces a versenykiírás, hogy kié a legrondább hawaii-mintás ing, de igazság szerint az eredeti ingek egyáltalán nem rondák, mint ahogyan Elvis Presleynek sincs rossz hangja, vagy a Cadillac Eldorado sem csúnya autó" - tekintett a káprázatos külcsín mögé olvasónk, megjegyzésével kijelölve az értékelők számára követendő utat. Természetesen nem mindenkit érintett meg ez a gondolatmenet. Akadt ugyanis, aki egyenesen taszítónak nevezte a lenge nyári felsőruházatot és arról számolt be, hogy az ingeket szemlélve egyfajta műanyag érzés keríti hatalmába. "Ez az egész mesterségesen azt sugározza, hogy nagyon hepik vagyunk, rengeteg pénzünk van és kólát iszunk, miközben kipusztulnak a hawaii bennszülöttek, a kultúra és az állatvilág" - fogalmazott a lényeg után kutatva a HSRD egyik tagja, míg egy másik kimondottan vidámnak nevezte a hibiszkuszvirágos-szörfdeszkás álomvilágot.

A HSRD végül konszenzusra jutott, és úgy döntött, inkább a hosszú, forró nyár szimbólumaként értékeli az ingtípust.

Honolulutól 12 385 kilométerre

Tekintse meg képeinket!
A beküldött pályaművek egyértelműen tanúskodnak arról, hogy a hawaii ing-jelenség cseppet sem idegen a magyar néplélektől, még akkor sem, ha Budapest légvonalban 12 385 kilométerre fekszik Honolulutól: hazánk fiai kényszeredettség nélkül öltik magukra a hatvanas évekből itt maradt ruhadarabot. A felvételek tanúsága szerint a férfiak a légkondicionált, viselkedős munkahelyről kiszabadulva, kapva kapnak a fogas felé, melyen a gondatlanság szimbóluma lóg. Az igazán elkötelezettek autentikus forrásból igyekeznek beszerezni a színes outfitet és akár még Hawaii-ig is hajlandóak elutazni érte.

A zsákszámra beérkezett digitális felvételek láttán valamelyest elrettentünk attól, hogy egyenként értékeljük az indulókat, így csak azokról ejtünk szót, mely a HSRD tagjait megihlette. Összességében elmondható, hogy a hawaii ing gyakran jelenik meg önmagában, míg olykor egy-egy hangulati elemmel kiegészítve bukkan föl, mint amilyen a narancs vagy a művirágos szalag. Legtöbbször azonban mégis bevetésen - mulatozós, csajozós, nyaralós helyzetben - látható, emberen.

Íme a győztesek és a különdíjasok listája, egy-egy indoklással. A versenykiírásból fakadó önellentmondásunkat azzal oldottuk fel, hogy a rangsorolás során magunknak sem árultuk el, hogy a dobogós szavazatok voltaképp a legszebbnek vagy a legrondábbnak szólnak.

Díjazottak

1. Kukaromantika: belátjuk, hogy az ing megítélésekor nem tudtunk elvonatkoztatni a közvetlen környezettől. A Sziget 2002 fesztiválon készült felvétel éppen azt a pillanatot örökíti meg, amikor a megfáradt fiatalember puha szemeteszsákra hajtja fejét. "Már csak két hét és mi is ezt fogjuk csinálni" - jegyezte meg fatalista rovatvezetőnk.

2. Kompánia: csodálatos összkép. A fotó a néhai Szovjetunióban fölcseperedett Lilit a következő megjegyzésre ösztökélte: "Bár nekem nem tetszenek a hawaii ingek, azért szívesebben viseltem volna hasonló egyencuccot a Szovjetunió idején kötelezővé tett iskolai egyenruha helyett, ami barna rakott szoknyából és csúnya fekete köténykéből állt a lányoknak, a fiúknak meg barna öltönyből."

3. Virágfüzéres: Bizonyára corporate inszentív úton vett részt az elgyötört cégvezető, kötelező fénykép a vízesés (vagy mi) előtt, véli Moon. "Róla meg a Magnumból ismert Tom Selleck jut eszembe, szerintem simán benevezhetne egy hasonmásversenyre" - jegyezte meg a HSRD egy másik tagja.

Klikk a képre!
4. Fogasos 1-2.: "Ez legalább eredetinek tűnik, nem holmi másolatnak, anyagán is látszik a kitűnő minőség, örülhet az, aki ezt az inget viselheti, óráit minden bizonnyal bearanyozza a finom anyag lágy esése, és a vidám, ámde mégis matt színekben pompázó visszafogottan rakoncátlan minták még az öngyilkos hangulatú novemberi takonyba is megkönnyebbülést csempésznek" - nyugtázta a látottakat egyik szakemberünk.

5. Hawaii naranccsal: Egy további indoor hawaii felvétel, melynek készítője valódi déligyümölcs felhasználásával tette teljessé a kompozíciót. A HSRD legfilozofikusabb tagja szerint dadaista műalkotásról van szó: szívderítő kompozíció ötvözve az aszimmetria hanyag eleganciájával. Az ing kissé meggyűrve küszöböli ki a sterilitás érzését, mely oly zavaróan hathat bizonyos ruhadarabok estében. Ezen az ingen látszik, hogy hordják, mi több, örömmel viselik.

Különdíjak

Itt pedig a különdíjasok szokatlanul gazdag listája:
1. Havajganxstanigga különdíj: Kollektíva
2. Jamaika különdíj: Havajlány. A mezőny egyetlen hölgy tagja megdöntötte azt a tételt, miszerint a hawaii ing kizárólag a férfiak privilégiuma.
3. Hahota különdíj: család kör talpig hawaii-ban (még akkor is, ha a kiskorú előtt köztudottan nem illik orrot turkálni)
4. Belterjes különdíj: főszerkesztőnk. Nincs mese, amellett, hogy a hawaii ingek ritkaságszámba menő példányainak feltétlen híve, ő a főnökünk. "Ő artifikáltan is természetes" - jegyezte meg a képet látva Györgyi.