horoszkóp

Herczeg Zoltán uborkái és seggét mutogató slágerrocker

2007.09.15. 12:10
A "tíz éve divattervezéssel próbálkozó" Herczeg Zoltán összegző videójában minden megvan, ami olyan herczeges: színes ruhák, slágerrockerek, glamour, virgonc éjszakai alakok, szeretet, celebek és topmodellek. Nem unalmas, és Hooligans rajongóknak egyenesen kötelező olvasmány.

Hiánypótló elemzés ez most. Szerkesztőségünk ugyanis nem vett részt Herczeg Zoltán divattervező tavaly rendezett tízéves jubileumi divat showján, ezért az annak felvételét - illetve az egy évtizednyi pályát feldolgozó DVD-t - néztük meg és elemezzük most engesztelésként.

"Próbálkozom a divattervezéssel"

Zoltánt az önirónia teszi rokonszenves jelenséggé. "Valaki kiszámolta helyettem, hogy tíz éve adtam el először ruhát pénzért, kiderült, tíz éve vagyok divattervező - vagy próbálkozom" - mondja, és az egyik legjobb poén az, amikor a talpig kék-fekete Herczeg-kollekcióba öltözött haverjának fejtegeti, hogy a borzalmas utcaképben semmi mást nem lehet látni, csak kéket és feketét. A bevágott interjúrészletek pedig kimondottan szívderítőek (lásd mozgókép).

A Herczeg felirat éppoly igézően kúszik be lassított felvételben a képbe, ahogy Zoltán tekintete bukkan fel időről-időre. Ha nem is pergően, de elég ügyesen vannak összevágva a különféle, gondosan dokumentált divatbemutatók, a videóklipek és interjú részletek.

Virgonc figuráit mintha egy fülledt éjszakai klub bejárata elől kölcsönözte volna ki

Kidomborodik, amit eddig is tudtunk, hogy Zoltán elég sajátosan értelmezi a divatbemutató fogalmát és többnyire nem hivatásos modellekkel dolgozik, hanem táncosokkal, celebekkel, zenészekkel, üzletemberekkel, haverokkal.

Virgonc figuráit mintha egy fülledt éjszakai klub bejárata elől kölcsönözte volna ki, úgy éjjel kettő tájból, amikor az éjszaka épp a legnagyobb meglepetéseit készül elsütni. De mielőtt még a végletekig fokoznánk ezt a szép metaforát, szögezzük le, nem véletlen az asszociáció. Zoltán jó pár képkockával később feloldja a talányt: "Az összes kapcsolatomat, amit az évek folyamán fölhalmoztam, azt mind az éjszakából szereztem" - ő ugyanis mindig szeretett dorbézolni, úgyhogy meg is van a magyarázat a bemutatót jellemző karikatúrszerű dinamizmusra és a gesztus -és pantomimgazdag fellépésre.

Hooligans rajongóknak kötelező

Vannak erős pillanatok a videón, az erős pillanatok legerősebbike talán az, amikor az egyik tag a Hooligansból a divatbemutató kellős közepén előbb a gatyáját tolja le kivillantva Herczeg feliratú boxerét, majd azt is letolja, és megmutatja a seggét. (Hooligans-rajongóknak a Herczeg-életművideó egyébként is kötelező, sokszor felbukkannak a tagok).

Kifli a Herczeg-alsóból, celebek, topmodellek

És van még több ilyen erotikus töltetű pillanatkép, például a Szigeten rendezett divatbemutatóból, amikor az egyik modell kiflit vesz elő zöld színű alsónadrágjából, majd beleharap, illetve egy közgázas divatbemutató, ahol egy másik modell egy kolbásszal teszi ugyanezt.

Klikk!

És ha nem lenne elég a jóból, vannak benne celebek is (Pélyi Barna, Mester Tamás, Nacsa Olivér, Harsányi Levente, Császár Előd stb.) valamint topmodellek és végigcsodálhatjuk Zoltán frizurájának fejlődéstörténetét is.

Nemcsak glamrockereknek

Amin leginkább meglepődtünk, az az, hogy Zoltán nemcsak glammereknek, slágerrockereknek és kisgengsztereknek tervez, hanem igazán szép alkalmi vagy az utcai viseletet színesítő streetwear cuccokat is csinál. Például a zöld-sárgába öltözött frakkos, sétapálcás figurából örömmel látnánk többet az utcán.

Szeressük egymást!

Arra pedig szívesen magyarázatot kapnánk a művésztől, miért írja ki sokszor saját vezetéknevét olyan nagyban a lapockákra, nyakkendőkre vagy ide-oda, amiről valahogy mindig a pókháló jut eszünkbe (a 33-as motívum krisztusi utalását illetve a legfontosabb emberi értéket megjelenítő LOVE feliratot értjük). Később egyébként Zoltán el is mondja, hogy ő a szeretetben hisz: "Üzenetem: szeressük egymást! Ha ehhez színek kellenek, vad zene és csinnadratta és felhajtás kell, akkor ezt csinálom." Ennél az ars poeticus mondatnál, alig pár perccel a vége előtt meg is akadt a DVD lejátszó, így a rövidfilm befejezését nem tudjuk lelőni. És ennek mindenki nyilván örül.

10 éves a Herczegség
DVD Kb. egy óra, 3490 Ft