Fenékvillantás és rock’n’roll a Herczegségben

dns
2007.10.05. 13:03
Herczeg Zoltán és Kiss Endi szerint a világból még hiányzik a rock’n’roll-öltözék. Közös divatshow-jukban hiánypótló jelleggel telivér magyar férfiak vonultak neccpólóban, szoknyában vagy szaténnadrágban a Mötley Crüe zenéjére egy klasszicista udvarban.

„Másfél óra múlva faínul találkozunk a szutyokban, a valóságban!”- üdvözölte vidáman a show előtt egy negyvenes rocker a kollégáját. Mielőtt még szomorú képet kellene festenünk a kortárs Budapestről, kiderült, a kódolt üzenet arra vonatkozott, hogy afterparti lesz a Fészek klubban.

Félmeztelenül, nyakkendőben

Klikk!

Herczeg Zoltán tőle szokatlanul korai időpontban, este hat órára hirdette meg divatbemutatóját a Teréz körút 35. szám alatt található üzletének udvarában - amelyet összefogalóan Herczegségnek hív. A kifutó előtt fashion victimek és barátok gyülekeztek, az emeleti gangokról pedig néhány lakó nézett ki a muskátlik mögül. „Ha én elviselem a hülyeségeiket, ők is viseljék el az enyémeket”- nézett fel Herczeg Zoltán a lakókra, akik nem igazán lelkesedtek az ötletért, hogy házuk udvarán a Mötley Crüe Tribute zenekar használja a klasszicista falak remek akusztikáját a televíziós főműsoridőben.

Az udvar közepén álló színpad köré épített kifutót már megvilágították reflektorok, amikor üzletében Herczeg még a bemutatandó kabátokból gyűjtögette a gombostűket, és piros gyöngysort keresett egy férfimellényhez. Az ajtón Kiss Endi, a Hooligans dobosa lépett ki félmeztelenül, fehér melírcsíkját, majd nyakkendőjét igazgatva. Mint a dizájner gyerekkori barátja, ő is részt vett a kollekció megtervezésében.

Van válluk, hasuk, fenekük

„Vannak a sportos, és vannak az elegáns férfiruhák, de mi van a kettő között? Az egész világban hiányoznak még a jó rock’n’roll cuccok, és ezt a hiányt pótolja Zoli. Ő elrugaszkodott, én meg inkább a földön járok. Most, hogy átgondolom, konzervatív vagyok. Például trapézszárú nadrágot hordok és csak a nőket szeretem”- jelentette be Kiss Endi.

Tovább nem feszegettük a közös munka kérdését, mert a napokban Herczeg Zoltán blogjában megemlékezett az esti rajzolásaikról és vitáikról, kiemelve, hogy úgy tartja, jócskán különbözik ez a munka attól, ahogyan Madonna és Kate Moss szokott „ruhát tervezni”.

Ebben nem vagyunk otthon, de azt tapasztaltuk, a zenészeknek és rajongóiknak szánt hiánypótláson kívül Herczeg Zoltán még egy üdítő újítást bevezetett a divatiparba. Modelljei telivér, magyar férfiak, van válluk, hasuk, fenekük.

Égő cigaretta az orrban, és vodka-RedBull

A közönség azonban mindezt nem túl lelkesen reagálta le, hiába hasalt Havasi Balázs zongorista fehér összeállításban a kifutóra, majd öltözött át később lakkszoknyába, és hiába látták, hogy a Herczeg-show-k hagyományainak megfelelően valamelyik modell letolja a nadrágját csupasz fenekéről, vagy égő cigarettát dug az orrába. Ezeket legalább mi értékeltük, ahogyan a fekete ülepes, lila szaténnadrágot, katonai zubbonyokat, és a szoknyás-neccpólós összeállítást is; ez utóbbit azért, mert korábban inkább kaminonsofőröknek jutott eszébe.

„Szoknyát meg mindenképp akartunk csinálni, miért ne hordhatnák a férfiak?”- magyarázta Herczeg. A bemutató alatt a hoszteszek néhány üveg Bols vodkát tettek az udvaron felállított asztalokra, amelyhez a Red Bull-automatából vehettek ki kísérőt, és habár évek óta ez a kombináció osztja meg leginkább az éjszakában járatos embereket, itt pillanatok alatt elfogyott. Miközben üdítőt kerestünk, megejtettük a kötelező celebspottingot. Eljöttek Király Tamás modelljei, Kis Hegedűs Réka legújabb menedzserével, Kása-Hunyadi Gáborral, és Debreczeni Zita is, láthatóan még a mellműtétje előtt.

Napszemüveg és fejkendő nélkül

Nézze meg képeinket!

„Húsz modellt kerestem, és mindenkire rászabtam a ruhát. Szeretném, ha mind el tudnám adni”- mondta Herczeg. Amikor a bemutató után a selyemzakók között nézelődtünk - kis híján leverve egy Jézust ábrázoló kínai piacos ikont -, feltűnt, hogy versenyképes árakat szabott meg. Egy kezünkbe került ujjatlan ing például 4500 forintba került.

Visszatérve a show-ra, a modellként közreműködő zenészek egy részét most láttunk először napszemüveg és fejkendő nélkül, ezért azonosításukat néhol többen együtt végeztük. Sokuk saját fellépőruhája azonban nem tér el túlzottan a rájuk szabott garnitúrától, a Fuguból ismert Gömör Tamásnak, vagy a Wallstreet frontemberének, Gregus Miklósnak talán egyáltalán nem.

Havasi Balázs összegez

Kentaurt láttuk már albioni gótikus punknak öltözni, most inkább Jimi Hendrix pólóban lépett ki a kifutóra, és várandós feleségének láthatóan ez a kép is tetszett. Mielőtt a zenészek elindultak volna a szutyokként aposztrofált Fészekbe, a riport zárómondatát a szoknyás komolyzenész Havasi Balázsra bíztuk, aki Herczeg szerint egy igazi rock’n’roller.

„Engem zongoraművésznek neveltek, és annak a pályának megvan a maga követelményrendszere. De nekem mindig úgy alakult az életem, hogy érdekes és extrém szituációkba csúsztam bele, és ezeket szeretem.”

Vállalja rusztikus mivoltát - MM. kolléga a zenekarról
Tommy Lee, Mick Mars, Vince Neil, Nikki Sixx. Előttük tisztelgett a zenét szolgáltató, a divatbemutatóra összerántott zenekar. A Kiss Endi szervezte Mötley Crüe Tribute Band remek kiegészítője volt a bemutatónak. Endi nem hagyta cserben az alkarján lévő tetoválást, dobjátéka - a mozdulatok mindenképp - megszólalásig hasonlított Tommy Lee stílusára. Nikki Sixx arcvonásait is fel lehetett ismerni a nyelvöltögető basszusgitárosban, az énekes pedig szinte bármelyik Vince Neil hasonmásversenyen sikerrel indulhatott volna. Az élőzene nagyon jót tett a show-nak, pláne azért, mert a zenekar nagyon aprólékosan ábrázolta az összes külsőséget, ami miatt a fiúk rockzenészek akarnak lenni, a lányok pedig rockzenészeket szeretnének maguknak. A megjelent közönség ezt annyira nem értékelte, de a vonuló modellek jól elszórakoztak az alkalmi bandával, akiknek a ruháit vagy szintén Herczeg Zoltán és Kiss Endi tervezte, vagy a rockerek tényleg a bemutatón látott cuccokban szeretnek flangálni.