horoszkóp

Túlélési tippek hidegben

2006.01.24. 15:30
Rövid séta, meleg ruha, szintetikus zokni, kivett piercing és madáretető: máris öröm a mínusz húsz fok!

"A döntő nem a külső, hanem a test belső hőmérséklete" - magyarázta a Web.de című német portálnak Patrick Friederich hamburgi sürgősségi orvos, a Hamburger Universitätsklinikum főorvosa. Extrém hidegben elsősorban jó melegen fel kell öltözni, tanácsolja a főorvos. Egy rövidke séta a nagy hidegben megengedhető, sőt fokozza a szervezet ellenállóképességét. Kritikussá akkor válik a helyzet, ha a testhőmérséklet 36 és fél fok alá süllyed. Ekkor ugyanis létfontosságú szervek működésében léphet fel zavar, és a szívritmus is jelentősen lelassulhat.

A szervezetnek mindegy, hogy mínusz öt vagy húsz

Alacsony külső hőmérséklet esetén a test eleinte dolgozni kezd a hideg ellen, ami didergés formájában jelentkezik. Ezek a felmelegítő munkálatok azonban nagyon megerőltetik a szívet, ezért szív- és tüdőbetegeknek különösen ügyelniük kell arra, hogy ne tegyék ki magukat túl nagy hidegnek, javasolja a szakember.

Megfelelő védelem esetén a szervezetnek egyébként szinte teljesen mindegy, hogy kint mínusz 5 fokos átlagos hideg, vagy mínusz 20-30 fokos extrém értékek vannak. "A csomagolás a legfontosabb" - jelentette ki az orvos, és óva intett mindenkit attól, hogy akárcsak mérsékeltebb hidegben is kint éjszakázzon.

Ugyanakkor ügyelni kell a piercingekre és a fülbevalókra, mert míg a szaunában ráéghetnek, a hidegben ráfagyhatnak viselőjükre.

A gyerekek bebugyolálva jól bírják

Kisgyermekes szülőknek a hosszú szabadban töltött órák helyett rövidebb sétákat javasol egy másik német orvos, Joseph Kanders. Mint mondja, friss levegőre azonban a mínuszfokokban is szükség van. "A gyerekek jól viselik a hideget, és ugyanez érvényes a csecsemőkre is" - állítja a gyerekorvos.

Az alapszabály itt is ugyanaz, mint a felnőtteknél: alaposan be kell bugyolálni a gyereket - különös tekintettel a kesztyűre - valamint az sem árt, ha arcát alaposan bekenik zsíros krémmel. Így felszerelkezve még a mínusz 10 fok körüli hőmérséklet sem zavarja a csecsemőket. Egyébként főleg a száraz hideget bírják jól a gyerekek.

Vastag talp, bőrcipő

Akinek a mínuszok ellenére fagyos utcákon kell rohangálnia, legjobb ha vesz magának egy meleg cipőt, mivel a legfontosabb, hogy testünket föntről és lentről védjük. A vastagabb talpú bőrcipő az igaz társ a hideg napokon, mivel a szintetikus anyagokból készült felsőrész nem nyújt elegendő védelmet a hideg ellen, állítja Thomas Schikola osztrák cipőmester. Ha vékony a cipőnk talpa, a lábbetét sokat segíthet.

Szintetikus zokni, birkagyapjú, mozgás

A zokni esetében épp más a helyzet: minél kevesebb a zokni természetes pamuttartalma, annál jobb. Télen az egyébként nem annyira testbarát szintetikus anyagok javasoltak, mert a pamut magába szívja a nedvességet, míg a szintetikus anyagok elvezetik és nem hagyják olyan gyorsan kihűlni a lábat. Az orvosok, cipészek és sportcikkárusok egybehangzó véleménye szerint a legjobb, ha a cipő belsejébe birkagyapjút teszünk. Fontos az is, hogy már eleve meleg lábbal bújjunk cipőnkbe, majd ne ácsorogjunk mozdulatlanul percekig. Ha semmilyen előzetes intézkedés eredménytelen, és lábfejünk kékülni kezd, haladéktalanul keresünk fel egy orvost, mert ez már a fagyás első jele.

Állatartás

A kemény mínusz a nem megfelelően tartott gazdasági haszonállatok vagy házi kedvencek számára akár halálos is lehet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint a téli kemény hidegben érdemes az állatainkat olyan hőmérsékletű, zárt helyen tartani, ahol a kihűlés nem veszélyezteti őket. Emellett ügyelni kell arra is, hogy mindig legyen tálkájukban iható (nem megfagyott) víz és energiában gazdag táplálék.

A telet itt átvészelő madarak a kemény hidegben nem tudnak megfelelő mennyiségű eleséghez jutni, nekik ilyenkor a megszokottnál is több energiára van szükségük a túléléshez, ezért jó, ha etetjük őket. Ha a nagy hidegben állatot látunk kóborolni, egy falat étellel vagy egy tálka vízzel az életét is megmenthetjük, állítják az állatvédők. Ezek az állatok - ha túlélik a hideget - gyakran gyepmesteri telepre jutnak, ahol érdeklődés hiányában elpusztítják őket.

Jelentsen állatokat a rendőrségen!

Ha valaki azt tapasztalja, hogy a lakókörnyezetében a hideg miatt pusztult el kedvtelési vagy gazdasági állat, azt az állatok védelme érdekében bátran jelentse a területileg illetékes rendőrőrsön, javasolják az állatvédők.